Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Seminţele din care rodeşte gustul…

Seminţele din care rodeşte gustul copilăriei

Mulţi agricultori preferă seminţele aduse din străinătate, considerând că aşa pot obţine o roadă mai bogată şi legume mai gustoase. Vasilina Şişina este o vrăjitoare a seminţelor moldoveneşti, ea oferă o gamă variată de seminţe produse în R. Moldova, dintre care 29 de hibrizi de tomate, 7 soiuri de castraveţi şi 4 soiuri de ardei dulci.

Vasilina Şişina este o antreprenoare din Cobuşca Veche, raionul Anenii Noi, şi se ocupă de elaborarea soiurilor de legume de mulţi ani. Ea consideră că gustul inconfundabil al roşiilor şi al altor legume de la noi mai poate fi savurat doar dacă vor fi utilizate seminţe autohtone. „Gustul legumelor din copilărie s-a amprentat adânc în memoria noastră”, constată femeia.

Vasilina Șișina

Unde au dispărut soiurile moldoveneşti?

Cu o experienţă în agricultură de peste 25 de ani, Vasilina spune că seminţele crescute la noi sunt la fel de calitative ca şi cele din afară. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă din R. Moldova au constatat că circa 60 la sută din seminţele de pe piaţă sunt aduse din străinătate. „Nu pot uita aroma legumelor şi fructelor zemoase din copilărie. Însă, acestea practic au dispărut de pe mesele moldovenilor. Îmi pare rău să constat că în curând copii vor uita care este gustul adevărat al unei roşii sau a unui ardei crescut din seminţele noastre moldoveneşti”, remarcă Vasilina.

Până la sfârşitul anilor `90, Vaslina a lucrat în calitate de agronomă la Institutul de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Agriculturii din Tiraspol. „Eram colaboratoare ştiinţifică şi cream tot felul de soiuri hibrizi de legume, pe care le vindeam Federaţiei Ruse. Am colaborat şi cu trei companii ruse la crearea soiurilor noi de legume mai rezistente la schimbările climatice şi la dăunători. Apoi s-a început criza. Acele companii au falimentat şi eu nu mai aveam de lucru. Am fost nevoită să mă concediez. Atunci şi am început să mă gândesc ce pot să fac pentru a supravieţui?”, îşi aminteşte Vasilina. Astfel, femeia a decis să facă ceea ce ştie mai bine, şi anume: să producă seminţe de legume, în special soiuri de tomate.

De la sere închiriate, la hectare de sere proprii

Afacerea ei a început în anul 1998, când a deschis o gospodărie ţărănească de producere a soiurilor speciale de tomate, ardei şi castraveţi, perfect adaptate la condiţiile climaterice, rezistente la boli.La început a închiriat câteva sere din raionul Ştefan Vodă, apoi a trecut la serele construite în Stăuceni, din apropierea Chişinăului – în care creştea seminţe de legume. Însă, în urmă cu câţiva ani a ales satul Cobuşca Veche, unde a construit 0,6 ha de sere şi a cumpărat 3,5 ha de teren deschis pentru creşterea legumelor şi a angajat câţiva agricultori. Chiar dacă locuieşte în Chişinău, Vasilina merge zilnic la serele sale. „Merg acolo aproape în fiecare zi ca să mă asigur că totul funcţionează cum trebuie şi să-i ajut la muncă pe cei şase angajaţi ai mei. Mă bucur că am reuşit să le ofer tinerilor un loc de muncă în satul său”, susţine femeia.

Antreprenoarea produce, de asemenea, cartofi şi varză, mai este cunoscută şi pentru sucul absolut delicios de tomate, apreciat de foarte multă lume. e Totuşi, râmâne pasionată mai mult de producerea seminţelor. „Erau ani când produceam 400 kg de seminţe. Voi continua să mă ocup de selecţia şi producţia materialului semincer, pentru că an de an pe piaţă există cerere, aşa că eu trebuie să fac faţă cu oferta. Şi noi ne-am ciocnit cu o serie de probleme în timpul ninsorilor de la mijlocul lunii aprilie, când energia electrică a fost deconectată timp de 5 zile. Ne temeam că am fi putut să pierdem totul, pentru că seminţele şi răsadurile au nevoie de energie electrică, dar am trecut şi peste asta. Acum vreau să contruiesc 1 ha de sere de tip modern, care sunt mai rezistente decât cele pe care le-am procurat în anul 2006”, explică Vasilina planurile sale de viitor.