Şeful de la “Dinamo”, demis în ZdG

Vasile Chiriac, numit în aprilie 2011 şef la Clubul Sportiv Central (CSC) “Dinamo“, va fi eliberat din funcţie. Cel puţin aşa susţine Alexei Roibu, ministrul de Interne, după ce în urma unor investigaţii interne s-au depistat mai multe nereguli în activitatea acestuia. Roibu afirmă că Chiriac ar fi oferit date false şi atunci când a fost angajat în funcţie.

ZdG scria, în mai 2010, despre Vasile Chiriac, numit de către Ministerul Educaţiei (ME) de atunci în funcţia de director interimar al Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv din Chişinău (LIRPS), după ce angajaţii liceului trimiseseră pe adresa redacţiei mai multe scrisori prin care se declarau nemulţumiţi de activitatea lui Chiriac. Angajaţii liceului susţineau că întrebarea “Unde să pun ştampila?” era singurul lucru pe care îl însuşise acesta la 6 luni de la învestirea sa.

Director interimar de liceu, ajuns şef la Dinamo

Tot atunci, ZdG afla că Vasile Chiriac era membru al Alianţei Moldova Noastră(AMN), că făcuse campanie electorală în 2009 pentru această formaţiune şi că, cel mai probabil, a fost numit în funcţia de director al LIRPS ca o recompensă pentru contribuţia la acea campanie electorală. Cu ajutorul angajaţilor liceului, ZdG a aflat că, de fapt, Chiriac ar fi avut antecedente penale, fiind acuzat în 1999 de contrabandă. Atunci, am intrat şi în posesia unui extras din Registrul de Stat al Populaţiei din decembrie 2009, din care aflam că Vasile Chiriac, născut în anul 1972, are doar studii medii, incompatibile cu aspiraţiile sale de director. Chiriac nega acuzaţiile şi susţinea că are studii juridice, doar că a refuzat să ne spună ce facultate a terminat. În aprilie, acesta a părăsit postul de director, fiind avansat într-o funcţie mai înaltă, aşa cum se ştie acum la LIRPS. “A lăsat în urmă un dezastru”, spun cei care conduc acum liceul.

Din activitatea lui Chiriac la CSC “Dinamo”

În aprilie curent, printr-un ordin al ministrului de Interne, Alexei Roibu, Vasile Chiriac era numit în funcţia de şef al CSC “Dinamo”.

De câteva săptămâni, la ZdG parvin mai multe sunete, mesaje, dar şi scrisori, în care oameni cu diverse funcţii în cadrul CSC “Dinamo” se arată nemulţumiţi de politica promovată de noul şef.

“Vasile Chiriac foloseşte funcţia pe care o deţine şi pune gratis la dispoziţia  persoanelor care l-au promovat terenul de fotbal cu înveliş natural, inclusiv lui Nicolae Juravschi, preşedintele Comitetului Naţional Olimpic, deputat pe listele PLDM. Terenul, conform hotărârii Guvernului, ar trebui să fie dat în chirie contra plătă, iar din banii obţinuţi, să fie sponsorizate alte secţii din cadrul CSC “Dinamo”, se spune într-o scrisoare a unui angajat “Dinamo”. Altcineva merge chiar mai departe şi crede că cei care închiriază acel stadion de pe str. S. Lazo din Chişinău plătesc, doar că banii nu ajung în trezoreria instituţiei, ci în buzunarul lui Chiriac, ne spune o persoană cu o funcţie importantă în cadrul CSC “Dinamo”. Aceeaşi persoană ne-a relatat şi despre faptul că Chiriac a dispus reparaţia unei săli sportive din complexul sportiv Dinamo de pe str. Gh. Asachi, sală care a fost reparată acum 7 ani şi care, spun angajaţi de acolo, nu avea nevoie de reparaţie. “Pentru asta, au fost alocaţi vreo 300 mii de lei. Acolo, însă, nu s-a făcut nimic. Doar s-au mai adăugat câţiva centimtri de podea. Pentru aceste lucrări s-au cheltuit, poate, cel mult 50 mii de lei, nu 300 de mii”, spun angajaţii CSC “Dinamo”. “Lucrările s-au executat necalitativ”, se spune într-o scrisoare trimisă de angajaţii CSC “Dinamo” către ministrul Alexei Roibu. Scrisori similare au fost trimise şi către Ministerul Finanţelor, cu cererea de a nu permite plata către firma care a executat lucrările. Angajaţii de la CSC “Dinamo” spun că instituţia ar putea ajunge în incapacitate de plată a salariilor, dacă nu se va interveni. “E nevoie de investit bani în multe alte lucruri, şi nu în reparaţia unei săli sportive care a mai fost reparată o dată”, spun subalternii lui Chiriac.

Nicolae Juravschi: “Ca la moldoveni”

Nicolae Juravschi, deputat pe listele PLDM şi preşedintele CNO, spune că nu are nicio legătură cu faptul că Vasile Chiriac a ajuns şef la “Dinamo”. “Nu sunt rudă, nici cumătru, nici naşul lui Chiriac. E ca la moldoveni…”, a spus Juravschi. “Întrebaţi-i pe cei care  spun că eu nu plătesc stadionul când m-au văzut ultima dată acolo. Cred că am fost în luna mai ultima dată, la un turneu. Aşa e la noi, la moldoveni. În loc să facă ceva bun pentru sport, ei se acuză unii pe alţii”, a mai spus Juravschi.

Roibu: “Chiriac va fi demis”

“A fost efectuată o anchetă de serviciu. S-au depistat nişte cazuri. Dl Chiriac va fi imediat eliberat din funcţie,  în conformitate cu legea”,ne-a spus Alexei Roibu, atunci când l-am contactat să discutăm despre cum a ajuns Vasile Chiriac în funcţia de şef al CSC “Dinamo”. “S-a demonstrat că şi la angajare a ascuns nişte fapte, securitatea internă o să dispună o anchetă de serviciu. Nu-l acoperă nimeni pe Chiriac”, a ţinut să precizeze ministrul. Menţionăm faptul că nicio persoană din cadrul CSC “Dinamo”, dar nici presa, nu cunoşteau că Chiriac ar urma să fie demis, în momentul în care am purtat această discuţie.

I-am spus lui Alexei Roibu că la ZdG au parvenit mai multe scrisori de nemulţumire referitoare la activitatea lui Chiriac. “Şi eu sunt foarte nemulţumit de activitatea lui. Dacă avea careva încălcări, dar făcea vreo doi campioni olimpici, puteam să închid ochii. Dar, cu atât mai mult cu cât el nu se manifestă cu nimic, o să fie luată cât de curând decizia în privinţa lui. A fost propus, a lucrat la colegiu, liceu – director. Mă gândeam că o să facă ceva. Daţi pace ministerului să activeze. Nu aţi avut voi alt minister care să activeze în interesul cetăţenilor şi pentru oameni. Aduceţi-l pe Papuc înapoi. De Roibu puteţi să vă bateţi joc, da’ cu Papuc nici nu puteaţi vorbi. Cui nu îi este lene bate în ministerul ăsta”, s-a supărat Alexei Roibu.

La fotbal în orele de serviciu

Marţi, în jurul orei 14.00, oră la care funcţionarii sunt, sau ar trebui să fie, la serviciu, ne-am deplasat la complexul sportiv “Dinamo” de pe str. Gh. Asachi. Maşina lui Vasile Chiriac era parcată în curtea complexului, timp în care acesta juca fotbal în sala proaspăt renovată. “Se pare că se antrenează cu o echipă a MAI, care trebuie să plece în Olanda, la o competiţie”, ne-a spus cineva care privea jocul. În acest răstimp, în  biroul lui Vasile Chiriac ni s-a spus că “nu ştim unde este”.

L-am sunat pe acesta la telefonul mobil. Ne-a întrebat iniţial dacă vrem să vorbim despre sport. I-am spus că ne-ar interesa o discuţie despre plângerile angajaţilor de la CSC Dinamo vis-a-vis de activitatea sa. Acesta ne-a cerut să revenim mai târziu. Am revenit. Ne-a spus că nu poate vorbi cu noi, pentru că “vorbesc la un alt telefon”. Ulterior, nici marţi, 27 septembrie şi nici miercuri, 28 septembrie, Vasile Chiriac nu a mai răspuns la apelurile redacţiei.
Persoane din cadrul MAI-ului ne-au spus că au vorbit cu Vasile Chiriac şi l-au îndemnat pe acesta să discute cu noi.

Victor MOŞNEAG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *