Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Sărăcia şi schimbările climatice -…

Sărăcia şi schimbările climatice – copiii dau soluţii

În ultimul timp, politicienii din întreaga lume încearcă să găsească soluţii pentru schimbările climatice care se produc. Elevii de azi, care sunt liderii de mâine, încearcă şi ei să găsească soluţii. Proiectul internaţional „The People Speak” (Vocea Comunităţii), finanţat de Organizaţia Naţiunilor Unite, care se desfăşoară în 88 de ţări ale lumii şi în 44 de state americane, aduce în acest an în atenţia publicului problemele globale cu efect devastator asupra omenirii.

La aceasta întrebare lansată de ONU au încercat să răspundă şi elevii Liceului „Prometeu-Prim”, clasaţi în anul trecut pe primul loc în întreaga lume la acest proiect. Echipa din acest an, constituită din Maria Drăgan, Cristina Şterbeţ, Maxim Ciuntu şi Dan Acristinii, a lansat dezbateri publice pe tema: „ONU în faţa a două probleme: sărăcia şi schimbările climatice”. Cei patru membri ai echipei au demonstrat cunoştinţe şi aptitudini în identificarea unor soluţii eficiente pentru a micşora nivelul global de sărăcie şi pentru a diminua emisiile de CO2.

Participanţii la dezbatere au creat două grupuri, fiecare prezentând argumente veridice referitoare la problema pentru care pledează. Invitaţii acţiunii, parlamentarii Oleg Bodrug, Ion Hadârcă, Boris Vieru, s-au arătat mulţumiţi de participarea tinerilor în combaterea consecinţelor grave, cauzate de nivelul scăzut de viaţă din ţările slab dezvoltate şi de efectele devastatoare ale încălzirii globale.

Cele 2 probleme puse în discuţie sunt, cu siguranţă, provocările definitorii ale vremurilor noastre. Totuşi, nu putem rezolva una dintre ele fără a găsi soluţii pentru cealaltă, eradicarea sărăciei şi micşorarea nivelului de încălzire globală fiind cele 2 feţe ale aceleiaşi monede. Deşi dezbaterea a avut un caracter polemic, elevii Liceului „Prometeu-Prim” au promovat ideea că fiecare om simplu poate ajuta la ameliorarea situaţiei dacă este informat şi nu rămâne indiferent faţă de efortul comunităţii sale.

O altă activitate organizată de elevii Liceului „Prometeu-Prim” a fost un proiect comunitar de curăţare a unui parc din sectorul Râşcani. Participanţii la activitate au strâns deşeurile din zonă, lăsând o imagine mai curată a Chişinăului şi prin implicarea activă a adolescenţilor. Şi la această activitate au fost invitaţi oaspeţi de onoare: Iulian Filip şi Ianoş Ţurcanu, membri ai Uniunii Scriitorilor din Moldova, precum şi Mihai Cârlig, pretor al sectorului Râşcani, şi Valeriu Nemerenco, pretor al sectorului Buiucani, care s-au şi implicat, alături de copii, în proiectul de curăţare a parcului, demonstrând că sunt sensibili atât la iniţiativele tinerilor, cât şi la activităţile de protejare a mediului înconjurător.
Proiectul „The People Speak” este o şansă pentru elevii din întreaga lume de a se afirma şi de a contribui la încetinirea procesului de încălzire globală. Ei percep de timpuriu acest semnal de alarmă pe care îl lansează natura şi îşi vor menţine interesul faţă de mediu şi faţă de efortul comun pentru salvarea Pământului.

R.G.