Săpunul din grădiniţe, lăsat pe seama părinţilor

Pentru mulţi părinţi care au copii în grădiniţe a devenit o obişnuinţă ca, la început de an şcolar, să vină cu punga cu produse igienice sau să dea bani ca acestea să fie cumpărate. Administraţia grădiniţelor le cere să investească în produse igienice, deşi Direcţia Educaţie, o dată pe trimestru, repartizează săpun şi detergent.

Licitaţiile privind achiziţionarea detergenţilor sunt organizate la direcţiile educaţie din municipiu de două ori pe an.  Cu toate acestea,  produsele igienice sunt insuficiente, din care cauză, mai multe grădiniţe din Chişinău percep anumite taxe pentru a fi cumpărate.

Deşi recunoaşte că o astfel de problemă există, Florica Rusu, şefa Secţiei Management Preşcolar al Direcţiei Generale  Educaţie, Tineret şi Sport  din Chişinău, spune că statul oferă doar atât cât se poate, dar unii şefi de grădiniţe exagerează, invocând neajunsurile, pentru a lua bani de la părinţi. “Sub acest pretext, mai mulţi şefi ai instituţiilor preşcolare abuzează de bugetul părinţilor, explicând că orice investiţie e doar spre binele copiilor”.

Eu nu ştiu regula

Totuşi, cât săpun e necesar copiilor într-un an de zile şi de ce este nevoie de suportul financiar al părinţilor?
La această întrebare nu a putut răspunde Constantin Manic, medic igienist în cadrul Direcţiei Generale Educaţie, motivând că nu ar fi de competenţa sa acest subiect. “Ar trebui să apelaţi Ministerul Finanţelor. De unde să ştiu eu cât se cuvine? E greu de apreciat, deoarece   un copil se poate spăla pe mâini de 10 ori pe zi, iar altul de două ori”. Medicul igienist afirmă că nu a auzit niciodată de aşa-zisele norme de repartizare a produselor igienice în instituţiile preşcolare. “Am lucrat timp de 25 de ani la sanepid , dar nu ştiu de astfel de reguli. Dacă s-a terminat, se cumpără altul”.

Părinţii sunt salvarea

Anatol Ivanu, şeful Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport a sectorului Botanica, spune că unui copil i se cuvine anual 500 ml de săpun lichid şi 2 kg de detergent. Din banii municipiului, însă, e mult mai puţin. “În 2011, pentru 6400 de copii care frecventează grădiniţele de la Botanica au fost repartizaţi 5000 de litri de săpun lichid, 2200 kg de detergent, 11 tone de clorură de var, 261 kg de dizolvant pentru dezinfectarea blocurilor alimentare”.

Dacă se face un calcul simplu, se vede că anual în acest sector trebuie să se dea 12 tone de detergent în loc de 2 tone. Ivanu spune că singura scăpare rămân părinţii.

Şi la grădiniţele din sectorul Ciocana astfel de produse sunt insuficiente. Alexandru Strătilă, şeful Direcţiei Educaţie din sectorul Ciocana, recunoaşte că produsele igienice sunt puţine, din care cauză unii şefi de grădiniţe apelează la părinţi.

Dacă pentru aceste sectoare nu ajunge detergent şi săpun, atunci la grădiniţele din sectorul Buiucani totul e în regulă. Cel puţin aşa susţine Valeriu Grozavu, şef adjunct al Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport a sectorului Buiucani: “Pentru  noi e suficient detergent, aşa că nu se colectează bani de la părinţi”. Grozavu nu ne-a putut oferi cifre privind cantitatea de detergent sau de săpun primite de grădiniţele din acest sector.

Detergent nou, dat după lege veche

Maria Cuşnir, contabilă la Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport din sectorul Râşcani, spune că anul acesta pentru 17 grădiniţe din acest sector s-au dat: săpun – 500 de bucăţi, detergent – 600 kg, săpun lichid – 3900 de litri, clorură de var – 4000 kg, dezinfectanţi – 250 kg. Nici Maria Cuşnir nu ştia cât detergent îi este necesar unui copil.

“Lucrăm cu instrucţia din 1984, când săpunul lichid nu exista, iar detergentul nu era concentrat. Dacă se termină, se mai toarnă”, ne-a spus contabila.

Lilia ZAHARIA-CRAVCENCO

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Lilia

  De ce minte urit Grozavu? daca el nu are copii la gradinitzele din sect. buiucani asta nu inseamna ca nu se stringe, (acolo nu se string bani) acolo tre sa mergi deodata cu sapunul likid de acasa!!!! shi multe alte nereguli, despre care sunt sigura ca Grozavu shtie dar nimic nu se face. gradinitza 26

 2. eu

  Lucrăm cu instrucţia din 1984, când săpunul lichid nu exista, iar detergentul nu era concentrat. Dacă se termină, se mai toarnă»
  IATA BUBA CEA MARE, legea ramane veche, iar actiunile sunt noi, sau in tr-un cuvand “cu cat mare saracia, cu atat e mai mare fudulia”, la noi ca la nimeni.

 3. vera

  De la cercei si inele – procurate pe banii parintilor, lucratorii gradinitelor au ajuns de a cersi sapun pentru copiii lor..!
  Da ce,nu-i convenabil? De ce sa se cheltuie statul pentru copii, dar nu parintii..? Pentru copiii lor, totul o sa faca, in caz contrar; o sa-i gaseasca uzi si murdari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *