Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Sănătatea copiilor mâncată pe pâine

Sănătatea copiilor mâncată pe pâine

Cu carne de cal şi cu pâine din grâu furajer sunt hrăniţi copiii de la grădiniţele din sectorul Ciocana, or. Chişinău. Peste 5 mii de copii din 22 de grădiniţe din acest sector se alimentează de ani buni, de trei ori pe zi, cu produse de panificaţie de calitate inferioară. Pâinea este adusă de la firma „Maria Guţu”.

Firma „Maria Guţu” furniza produse de panificaţie şi la Grădiniţa-creşă nr. 32, „Albinuţa”, din acest sector. Raisa Ţurcanu a lucrat timp de 30 de ani în fruntea acestei instituţii. Acum este metodistă. Ea spune că, de la această firmă, de mai multe ori a fost adusă pâine de proastă calitate. „Deseori, sora medicală din grădiniţa noastră, Maria Buliga, returna produsele de panificaţie, explicând că aceasta nu e pâine pentru copii. Bine că măcar acum se rezolvă problema.”

Atenţionată anterior

Raisa Ţurcanu spune că, deşi pâinea a fost achiziţionată mai ieftin, părinţii copiilor de la Grădiniţa „Albinuţa” plătesc lunar pentru mâncare 143 de lei, acelaşi preţ pe care îl achită şi părinţii copiilor de la grădiniţele din alte sectoare, alimentate cu pâine de la „Franzeluţa”.

Galina Bostan, pretoră a sectorului Ciocana, spune că primea deseori plângeri de la conducerea grădiniţelor din sector, precum că pâinea furnizată de firma „Maria Guţu” este necalitativă. Ea afirmă că această întreprindere aduce pâine pentru grădiniţele de la Ciocana din anul 2002 şi că, în urma plângerilor, au fost efectuate controale inopinate în instituţiile preşcolare, verificându-se atât produsele alimentare, cât şi cantinele şi blocurile sanitare ale acestor instituţii. Galina Bostan mai spune că firma a fost atenţionată de câteva ori precum că nu livrează pâine calitativă. „Problema pâinii în grădiniţe e mai veche, noi o anunţam pe Guţu. Pentru un timp, lucrurile se corectau, apoi iarăşi apărea pâine de proastă calitate.”

Galina Bostan menţionează că la licitaţie era analizat doar preţul. „În 2008, „Franzeluţa” nu a participat la licitaţie din cauza unor datorii pe care trebuia să le întoarcă Direcţiei de Învăţământ. Pentru grupul de lucru, format din 7 persoane din cadrul Direcţiei, care delegau câştigătorul, conta doar preţul, adică se făceau economii pe seama sănătăţii copiilor.”

Diferenţa de preţ câştigă concursul

Alexandru Strătilă, şeful Direcţiei de Învăţământ din sectorul Ciocana, afirmă că, atunci când avea loc licitaţia, grupul de lucru nu analiza calitatea produsului. Deoarece oferea un preţ mai mic, firma „Maria Guţu” câştiga concursul. El precizează că ultima licitaţie a avut loc la 5 iulie 2010, cu participarea a 14 firme. La sfârşit, în concurs rămăseseră „Franzeluţa” şi „Maria Guţu”. Deoarece „Franzeluţa” oferea un preţ mai mare, a fost aleasă firma „Maria Guţu”. „Diferenţa dintre preţurile oferite de cele două firme a fost de 99, 980 lei: la pâinea albă – 1, 26 lei; la pâinea intermediară – 40 de bani; la turte dulci – 4 lei; la covrigi – 6 lei şi la chifle – 40 de bani.”

Şeful Direcţiei spune că această firmă nu furniza doar pâine la grădiniţe, ci şi alte produse de panificaţie. Strătilă susţine că produsele de panificaţie sunt verificate de două ori pe an, iar produsele sezoniere – o dată la trei luni.

Grigore Guţu, proprietarul firmei „Maria Guţu”, spune că livrează produse de panificaţie la mai multe instituţii bugetare din Chişinău, nu doar la grădiniţe. El susţine că nu e vorba doar de calitatea pâinii, ci şi de alte aspecte. „Nu vreau să fac publice nişte manevre, dar mă întreb: de ce pâinea nu a fost dusă mai întâi la expertiză, după care să fie discutată problema la Consiliul Municipal?”

Joi, 2 decembrie, în cadrul şedinţei Consiliului Municipal Chişinău, au fost prezentate câteva felii de pâine livrate de această firmă în grădiniţe. Pâinea a fost adusă de consilierul Emil Guţu, membru al fracţiunii PLDM, şi de pretorul sectorului Ciocana, Galina Bostan. Emil Guţu susţine că pâinea nu corespunde normelor sanitare. „Pâinea livrată grădiniţelor din sectorul Ciocana este clei. Nu trebuie să fii mare specialist ca să înţelegi că pâinea este necalitativă.”

Pâine ieftină, sănatate scumpă

Constantin Manic, medic igienist în cadrul Direcţiei Generale de Învăţământ, afirmă că pâinea coaptă din grâu furajer este săracă în săruri minerale. „Este grâu de toamnă, bun pentru consum, şi este grâu de primăvară, din care se face nutreţ pentru animale. Cel de primăvară, desigur, e mai sărac în gluten şi proteine.” Medicul îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu sănătatea copiilor: „Problema este gravă, dacă se demonstrează că aceşti copii au fost hrăniţi cu produse de panificaţie din grâu furajer. Pot apărea avitaminoze şi boli ale aparatului digestiv”. Manic sugerează că cel mai bine ar fi ca specialiştii să se deplaseze în satul Puhoi, Ialoveni, acolo unde această firmă îşi are brutăria. La faţa locului se va lua o probă de făină şi se va vedea în ce condiţii este coaptă pâinea. „Aşa trebuia de procedat de la primele sesizări, fiindcă, din câte ştiu eu, au fost multe. Numai în 2010, 70% din pâinea furnizată de această firmă a fost necalitativă şi doar 30% a fost bună.” Reprezentantul Direcţiei Învăţământului spune că, în urma avertizărilor, se livra pâine bună.

La 3 decembrie, CCCEC s-a autosesizat după semnalele din presă despre furnizarea pâinii necalitative la grădiniţele de la Ciocana. Colaboratorii CCCEC au demarat un şir de verificări pentru a stabili cine se face vinovat de livrarea acestor produse în instituţiile preşcolare. În cadrul investigaţiilor vor fi audiaţi responsabili ai administraţiei publice locale care asistau la licitaţie, conducătorii grădiniţelor, dar şi agentul economic care a câştigat licitaţia. Materialele acumulate de Centru vor fi transmise procurorilor, care, în funcţie de probele constatate, urmează să se pronunţe asupra înaintării unei acţiuni civile sau deschiderii unui dosar penal.

Insalubritate totală

Vineri, 3 decembrie, o echipă a CCCEC a fost la brutăria agentului economic în cauză, localizată în satul Puhoi, Ialoveni. La momentul controlului au fost identificate mai multe nereguli ce ţin de încălcarea procesului de producere, condiţiile sanitare, vestimentaţia personalului: încăperea nu este încălzită, tavanul curge, pereţii sunt plini de mucegai, utilajul este învechit, iar personalul nu este echipat conform normelor sanitaro-igienice. Tabloul general – insalubritate totală.

În acelaşi timp, a fost depistat un sac de 50 kg cu făină produsă în Belarus, fără acte de provenienţă, deşi în contractul de achiziţionare a materiei prime figurează un alt producător, autohton, care livrează făină în pachete cu greutatea de 2000 grame, fapt ce generează dubii privind calitatea materiei prime. Şi certificatele de conformitate pentru producerea pâinii sunt expirate. În cadrul investigaţiilor, angajaţii CCCEC au procurat de la magazinul din preajma brutăriei 10 pâini pentru verificarea greutăţii acestora. Şi aici, nereguli. Chiar dacă o unitate trebuia să cântărească 500 gr, aceasta abia ajungea la 471—480 de grame. Acelaşi lucru a fost constatat şi la cântărirea a 10 pâini de la grădiniţele verificate.

Centrul a dispus ca Institutul Naţional de Standardizare şi Metrologie să efectueze două expertize privind calitatea pâinii: prima urmează să certifice calitatea pâinii prezentate în şedinţa operativă a Primăriei, iar cea de a doua – a mostrelor ridicate la momentul controlului. În prezent, Centrul prelucrează informaţia obţinută în vederea stabilirii persoanelor care se fac vinovate de situaţie.

De notat că agentul economic vizat a livrat pâine şi produse de panificaţie în 20 de grădiniţe din sectorul Centru, 17 – de la Ciocana şi SIS-ului.

Contractul cu această firmă a fost reziliat, iar la 20 decembrie în sectorul Ciocana va avea loc o altă licitaţie pentru livrarea produselor alimentare grădiniţelor.

Licitaţie de tip închis

Tatiana Mârleanu, jurista Direcţiei de Învăţământ din sectorul Ciocana, membră a grupului de lucru pentru delegarea câştigătorului licitaţiei, spune că atunci când se prezentau actele pentru concurs, firma „Maria Guţu” întrunea toate condiţiile necesare, atât cele igienico-sanitare, cât şi cele financiare, adică oferirea unui preţ mai mic. Ea afirmă că era imposibil de reziliat contractul cu firma respectivă în temeiul sesizărilor grădiniţelor. „Plângerile nu erau adresate în scris, de aceea noi nu puteam interveni pentru rezilierea contractului”. Jurista motivează că rezilierea contractului ar fi însemnat ca instituţiile să rămână fără pâine timp de 40 de zile, până la o nouă licitaţie.

Victor Matcov, şef secţie vânzări la SA „Franzeluţa”, a precizat că licitaţia respectivă a fost de tip închis. „Este vorba de politica de preţuri, cu toate că ni s-au cerut şi certificatele de la Standardizare şi Metrologie. Am fost anunţaţi că am pierdut concursul şi nu am cerut explicaţii. Era de înţeles că s-au bazat doar pe preţul mai mic, oferit de firma concurentă”.

Lilia Zaharia-Cravcenco