Principală  —  IMPORTANTE   —   Sănătate fără frontiere pentru locuitorii…

Sănătate fără frontiere pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului

Tot mai mulți locuitori din regiunea transnistreană (malul stâng al râului Nistru) beneficiază de condiții moderne de tratament și investigații medicale în instituțiile medicale din dreapta Nistrului. Centrul de Sănătate din satul Varnița și Oficiul Medicilor de Familie (OMF) din satul Gura Bâcului (ambele situate pe malul drept al râului Nistru), construite cu sprijin financiar european, deservesc inclusiv peste opt mii de locuitori din stânga Nistrului, demonstrând zi de zi că sănătatea nu are frontiere.

Transnistria este o regiune din R. Moldova care, de 25 de ani, trăiește după legi proprii, stabilindu-și propria organizare și administrație teritorială, fapt ce nu permite autorităților de la Chișinău accesul liber sau controlul în regiune. Totodată, administrația de la Tiraspol nu are un sistem propriu de asigurare medicală, iar potrivit hotărârilor Guvernului de la Chișinău, locuitorii din regiune  care au cetățenie moldovenească sunt eligibili să primească o poliță de asigurare și să fie tratați în condiții egale, ca și cetățenii din dreapta Nistrului.

Potrivit medicului șef Ghenadie Beșelea, Centrul de Sănătate din Varnița poate deservi zilnic până la 200 de pacienți de pe ambele malurile ale Nistrului

„Noi tratăm și vom trata populația de pe malul stâng al Nistrului ca populația R. Moldova. Pentru că nu avem acces în acea regiune, putem să le asigurăm servicii doar pe malul drept al Nistrului, acolo unde avem control și putem interveni, iar atât locuitorii din stânga, cât și cei din dreapta Nistrului beneficiază de aceleași condiții de asigurare medicală”, declară secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gâlca.

În anul 2009, Uniunea Europeană a inițiat programul „Susținerea măsurilor de încredere”, pentru consolidarea cooperării și crearea unor servicii medicale de calitate pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Aici medicii îs tare inteligenți”

Centrul de Sănătate din Varnița, raionul Anenii Noi, situat la 3 km distanță de orașul Bender, este unul dintre obiectele de infrastructură din cadrul programului, construit în 2013. După dotarea cu mobilier și echipament medical, centrul a fost dat în exploatare în decembrie 2014.

Inițial, acolo activau trei medici de familie, care deserveau 5200 de locuitori din Varnița și alți 2000 din stânga Nistrului. Întrucât Guvernul de la Chișinău adoptase, încă în 2012, o hotărâre care permitea deținătorilor polițelor de asigurare medicală din localitățile Bender, Tiraspol sau Slobozia (de pe malul stâng al Nistrului) să se înregistreze la Centrul de Sănătate din Varnița, numărul pacienților din stânga Nistrului a crescut la peste șapte mii. Acum, pacienții asigurați beneficiază de diagnostic medical gratuit și apelează la serviciile medicului specialist din raion doar în cazuri care necesită radiografii și investigații medicale mai complicate în capitală.

Eugenia Zatâca beneficiază de diagnostic o dată la două luni la Centrul de Sănătate din Varnița

Eugenia Zatâca este o pensionară din orașul Bender. De mai mult de trei ani, vine la Centrul de Sănătate din Varnița pentru analize și tratament anti-hepatită. În cazul în care analizele sunt „rele”, Eugenia primește îndreptare pentru tratament la Chișinău. „Toți spun că e mai bine la Chișinău”, afirmă pacienta Zatâca. Spune că a fost ultima dată la spitalul din Bender acum 10 luni, când a trecut radiografia. La Varnița transnistrenii vin nu doar pentru tratament, dar și pentru medicamente: „Aici putem primi medicamente compensate”, spune Eugenia. Statul compensează cheltuielile pentru medicamente tuturor cetățenilor care au poliță de asigurare, iar în funcție de vârstă, starea de sănătate și tipul de medicament se compensează 30, 50, 70 sau 100% din costul integral. „Aici tabletcele sunt mai ieftine, iar câteodată pe degeaba”, explică, entuziasmată, Eugenia.

Roman Cricimari, originar din Bender  se află la evidența medicului de familie din Varnița

Roman Cricimari este un alt pacient originar din Bender. Se află în evidența medicului de familie din Varnița după ce a suferit o problemă cardiologică. „Ultima vreme vin cam în fiecare zi, am 10 seansuri la terapia magnetică”. Mai în glumă, mai în serios, laudă și apreciază eforturile celor cinci medici de familie, care ajung să deservească și până la 200 de pacienți zilnic. „În primul rând, aici oamenii îs tare inteligenți, numai când vii la fetele iestea frumușele și amabile deam te simți bine, fără să mai treci procedurile. Condițiile sunt extraordinare”, ne convinge acesta. La fel ca majoritatea pacienților veniți din stânga Nistrului, Roman Cricimari procură medicamentele din farmacia de la Varnița, întrucât prețurile sunt mai mici comparativ cu cele din Bender.

Mai mult spațiu, mai mulți pacienți sănătoși

Medicul șef al Centrului de Sănătate Varnița, Ghenadie Beșelea

„Anul trecut, medicii de familie lucrau în două schimburi, unul de dimineață și altul după masă. Din cauza numărului insuficient de birouri, se formau cozi la ușă și nu reușeam să satisfacem nevoile tuturor pacienților”, ne informează medicul șef Ghenadie Beșelea. Astfel, pentru a face față numărului mare de pacienți, administrația publică locală a mai participat la un proiect finanțat de UE și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), și a obținut finanțare pentru încă cinci birouri pentru medici.

În noiembrie 2017, trei birouri destinate medicilor de familie, un salon pentru fizioterapie și altul pentru diagnosticare au fost date în exploatare. „Acuma, plusul este că medicul poate să lucreze în birou atâta cât este nevoie,  iar după orele de primire poate lucra cu cartelele medicale ale pacienților”, ne comunică directorul Centrului de Sănătate. Pentru a reuși prelevarea tuturor analizelor, Centrul de Sănătate are încheiate contracte cu instituții medicale de la Chișinău, ai căror reprezentanți vin de două ori pe săptămână.

La etapa actuală, în Centrul de Sănătate de la Varnița sunt înregistrate în jur de 13 mii de persoane, dintre care 5200 din satul Varnița și 7800 de locuitori din regiunea transnistreană.

Oficiul Medicilor de Familie, mai aproape de locuitorii din Bâcioc

Deși Oficiul Medicilor de Familie din Gura Bâcului, un sat mic din raionul Anenii Noi, a fost construit în anii ’80, din lipsă de bani, edificiul nu a fost renovat niciodată. Acoperișul, geamurile, ușile și toate rețelele inginerești – de electricitate, canalizare și de aprovizionare cu apă – erau defecte, la fel ca și sistemul de încălzire. Iarna, în timpul examinărilor medicale, din cauza temperaturii scăzute în încăperi, bebelușii nu puteau nici să fie dezbrăcați pentru un control de rutină, povestește Lilia Brehova, primara satului Gura Bâcului, originară din Bender.

În 2016, Oficiul Medicilor de Familie a fost renovat, iar acum sunt la evidență 3.600 de localnici, dar și 800 de locuitori ai satului Bâcioc, din stânga Nistrului.

Cei mai mulți locuitori din satul Bâcioc vin la stomatologul Oficiului Medicilor de Familie din Gura Bâcului
În incinta OMF-ului, activează doi medici de familie și un stomatolog. Medicul-șef, Victor Perdevar, deservește până la 40 de pacienți pe zi. Timp de 20 de ani a activat și ca medic de familie la Bender și cunoaște situația din regiune: „Ei tot se jeluie că nu au unde se duce, Tiraspolul e departe, ei acolo au un punct medical, doctor n-au, vin și la stomatolog la noi”. Potrivit medicului-șef, centrele medicale din Tiraspol și Bender sunt dotate cu echipament medical ca și majoritatea instituțiilor de sănătate din țară, dar necesită renovare și utilaje medicale performante. „Cea mai mare problemă pentru pacienții din Bâcioc este distanța de peste 10 km pe care trebuie să o parcurgă până la centrele respective, dar până în Gura Bâcului sunt doar 2 km”.
Victor Pedevar, medicul șef al Oficiului Medicilor de Familie din Gura Bâcului

Victor Perdevar susține că, odată cu deschiderea, la 18 noiembrie curent, a podului rutier Gura Bâcului-Bâcioc, fluxul de pacienți va fi și mai mare. Podul rutier peste Nistru între localitățile Gura Bâcului-Bâcioc a fost distrus în timpul conflictului din 1992 și reconstruit în 2001, cu suportul partenerilor europeni, iar amplasarea podului oferă cea mai rapidă modalitate de deplasare între Chișinău și Tiraspol.

Rezultate în sănătate

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, în cadrul sistemului asigurării obligatorii de asistență medicală, cetățenii R. Moldova domiciliați în stânga Nistrului au aceleași drepturi și obligațiuni ca și cetățenii din dreapta Nistrului. Pentru persoanele private prețul anual al poliței de asigurare este de 4056 de lei sau 238 $, iar pentru cei neangajați, inclusiv pensionari, polița este gratuită.

Conform managerului de program al PNUD Moldova, Andrei Darie, toate centrele de sănătate construite sau renovate în proximitatea regiunii transnistrene au fost selectate în așa mod încât să deservească un număr cât mai mare de populație de pe ambele maluri ale râului Nistru. În acest mod, se contribuie la consolidarea încrederii, îmbunătățirea stării de sănătate a populaţiei și la accesul echitabil la serviciile de sănătate. Activitatea instituțiilor renovate este monitorizată constant atât de reprezentanții PNUD, cât și ai Ministerului Sănătății R. Moldova, în cadrul ședințelor Platformei de Cooperare în Medicină, la care toate instituțiile medicale sunt membre.

Din 2009, Programul „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii” a făcut posibilă implementarea a 18 proiecte de construire, renovare, dotare cu echipament și mobilier a obiectelor de infrastructură din Rezina, Criuleni, Varnița, Hagimuș, Cocieri, Dubăsarii Vechi, Cioburciu, de pe malul drept al Nistrului, dar și din Bender, Râbnița, Grigoriopol, Tiraspol, Slobozia și Dnestrovsk, de pe malul stâng, cu o valoare totală de peste 200 de milioane de euro.