Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Salvarea şcolilor sunt părinţii

Salvarea şcolilor sunt părinţii

284-scoalaReparaţia în instituţiile de învăţământ din Chişinău este în plină desfăşurare. Majoritatea şcolilor necesită reparaţie de categorie generală sau reparaţie parţială.

Liceul Teatral din Chişinău, ca şi alte instituţii similare, necesită reparaţia acoperişului.

De aproape şase ani, se încearcă soluţionarea acestei probleme. Administraţia liceului cere în mod repetat ajutorul Direcţiei de Învăţământ. Liceul este plasat în patru blocuri. Cu cinci ani în urmă, a fost reparat acoperişul primului bloc. Peste un an, venise rândul blocului doi. Abia anul acesta se repară acoperişul blocului al treilea, cel de-al patrulea rămânând, poate, pentru celălalt an.

Iurie Harlelin, directorul Liceului Teatral, spune că este nevoie de multă insistenţă din partea sa pentru a cere direcţiei un ajutor necesar reparaţiei. „Nu am primit nimic pentru reparaţii în liceu. Bine măcar că ne repară acoperişul. Cu ajutorul părinţilor se face curăţenie prin clase, iar din sursele băneşti proprii reparăm holurile.”
Directorul menţionează că în fiecare primăvară trimite o listă în care sunt incluse materialele necesare pentru reparaţia cosmetică din timpul verii, dar niciun rezultat. „Suntem nevoiţi să ne descurcăm cum putem, dar situaţia este grea, fiindcă noi avem numai grupe bugetare.”

Tatiana Goncearova, directorul adjunct pentru activitatea didactică, susţine că în acest liceu studiază 370 de elevi şi că au susţinerea părinţilor atunci când e nevoie de bani şi forţă de muncă pentru efectuarea reparaţiei. „Aceasta este scăparea noastră, dacă nu erau ei, liceul arăta altfel în ziua de azi. Dacă aşteptăm ajutor din partea Direcţiei de Învăţământ, ne apucă iarna. Acoperişul era o problemă, fiindcă ne ploua în cap.”

La licitaţia desfăşurată în cadrul Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport la 17 iunie pentru efectuarea reparaţiei acoperişului acestei instituţii au participat cinci agenţi economici. Câştigătorul licitaţiei a fost firma „Nicanas” SRL. Suma totală a cheltuielilor pentru acest acoperiş constituie 178.150 de lei. Lucrările demarează la începutul lui iulie şi vor dura aproape o lună.

Liceul „Dimitrie Cantemir” din Chişinău a beneficiat de cea mai mare sumă pentru reparaţii la această licitaţie, ea constituind aproape 200 mii de lei. Instituţia are nevoie de reparaţie generală urgentă. Ala Doni, directorul adjunct pentru activitate gospodărească, afirmă că „sala de sport este într-o stare dezastruoasă, de aceea lucrările de reparaţie au început de aici”.

La concurs au participat patru firme, iar câştigătorul a fost agentul economic Grigore Dron, patronul firmei SRL „Detiva Cons”. Grigore Dron spune că a câştigat concursul corect. „Am depus dosarul odată cu colegii de la alte firme. Acolo am menţionat care sunt condiţiile noastre şi ce servicii oferim. Peste o săptămână am fost anunţat că sunt câştigătorul licitaţiei. Am început lucrul în liceu. Totul decurge bine.”

Alexandru Parasca, patronul firmei „Marconex-prim” SRL, participant la licitaţia din 17 iunie pentru reparaţia acoperişului Liceului Teatral, susţine că are bănuieli în legătură cu alegerea câştigătorului: „Dacă nu am avut niciun naş acolo, în comisie, nu am fost ales. Firma noastră a fost implicată în proiecte foarte mari, am reparat judecătoriile din oraşele Rezina şi Comrat, nu ştiu pe ce criterii s-au bazat în acest caz”.

Iurie Găină, managerul firmei „Heliostal” SRL, a pierdut licitaţia pentru reparaţia de categorie generală la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Chişinău. El spune că nu a câştigat concursul fiindcă concurenţa a fost acerbă şi nu a putut face faţă condiţiilor.

Tatiana Tverdohleb, şefa Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport din Chişinău, membră a comisiei de selectare a firmelor pentru efectuarea reparaţiilor, a menţionat că toate licitaţiile care au loc în cadrul direcţiei sunt efectuate conform legislaţiei în vigoare: „Se ia în considerare în primul rând preţul şi calitatea serviciilor. Suntem interesaţi, de asemenea, în a se oferi o garanţie a lucrărilor. Din păcate, nu toţi agenţii economici respectă această condiţie”.

Consiliul Municipal Chişinău va aloca 2 milioane de lei pentru reparaţia a 70 de şcoli din capitală.

Lilia Zaharia-Cravcenco