Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Salonul Internațional de Carte, în…

Salonul Internațional de Carte, în buzunarul unor interese particulare. Ce spune Ministerul Culturii?


După 24 de ani în care cel mai important târg de carte de la noi, Salonul Internaţional de Carte, s-a desfăşurat la Biblioteca Naţională, acesta se va muta la Moldexpo şi va fi organizat de firma directorului centrului de expoziţii. Deşi Ministerul Culturii afirmă că până în momentul de faţă nu există niciun contract semnat cu Poliproject Exhibition SRL, aceasta a trimis la edituri oferte de închiriere a spaţiului pentru edituri, 50 de euro pentru un metru pătrat, şi a plasat pe site-ul său oficial anunţul despre târg. Între timp, angajaţii BNRM spun că nu au fost anunţaţi despre schimbări şi au fost excluşi din procesul de organizare, iar directorul instituţiei refuză să explice cum a ajuns Salonul în mâinile unor interese private.

Pregătirile pentru organizarea celei de-a XXV-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte (SIC) încă nu au demarat, asta chiar dacă au rămas mai puţin de două luni pentru a invita editurile şi ambasadele străine, a contracta servicii de instalare a mobilierului pentru expoziţii, a invita scriitori şi a elabora planul evenimentelor. În timp ce Ministerul Culturii (MC), sub egida căruia se desfăşoară Salonul, spune că abia la 20 iulie va avea loc o şedinţă a comitetului organizatoric, pentru că anul acesta Salonul va avea un format mult mai extins, mai multe edituri au primit invitaţii şi oferte de chirie a spaţiului de la firma „Poliproject Exhibition” SRL (PPE SRL), al cărei fondator este Arcadie Andronic, directorul general al Centrului Expoziţional „Moldexpo”, în condiţiile în care până acum de chestiunile organizatorice se ocupa Biblioteca Naţională a R. Moldova (BNRM).

Citiți aici despre Arcadie Andronic: Milionarul cu datorii de la Moldexpo şi „cunoştinţele mai vechi” de la Tracom.

Angajaţii BNRM revoltaţi, directorul pasează spre MC

Raisa Melnic, şefa Secţiei Programe Culturale, spune că angajaţii BNRM au fost anunţaţi iniţial că la 5 iunie vor afla detalii despre târg, ulterior, că la 1 august, un termen foarte mic pentru organizarea SIC, desfăşurat tradiţional între 31 august şi 3 septembrie.

oferta chirie
Oferta trimisă editurilor de către Poliproject Exhibition SRL

„Am fost contactată de reprezentanţii Ambasadei Poloniei şi trei edituri pentru a afla informaţii despre locul şi condiţiile desfăşurării evenimentului, la care le-am spus că nu cunoaştem nimic.” Una dintre edituri a anunţat că a primit deja o invitaţie la SIC, de la PPE SRL. Aceasta propune taxe de participare de 50 de euro metrul pătrat pentru spaţiul expoziţional dotat cu rafturi şi 24 de euro, pentru cel neamenajat. Deşi la capitolul organizatori este indicată şi BNRM, Raisa Melnic afirmă că a rămas surprinsă, pentru că angajaţii instituţiei nu au fost informaţi şi nu au discutat cu reprezentanţii PPE SRL, iar pe parcursul lunii iunie şefa BNRM, Elena Pintilei, s-a aflat în concediu.

„De şase ani, firma organizează un târg de carte propriu. Au început a invita editurile fără plată, fără cotă de participare, pentru a le atrage. Iniţial se organiza pe 6 ianuarie, ulterior pe 20 septembrie. Scopul lor este să preia salonul. Noi am avut o experienţă neplăcută de conlucrare cu această firmă, care a fost contractată pentru instalarea mobilierului la ediţia a X-a a Salonului, desfăşurată la Palatul Naţional. Atunci ea a pretins de la noi 4000 de lei pentru că ar fi dispărut unele piese de mobilier. Mă miră poziţia MC. BNRM este o instituţie a statului, a naţiunii noastre, este cartea de vizită a culturii naţionale. În momentul de faţă, nu suntem apăraţi de nimeni”, spune Raisa Melnic.

Aceasta mai spune că până acum pregătirile începeau încă din ianuarie, pentru că la Salon participau până la 300 de edituri, dar şi circa 15 ambasade străine. Din banii achitaţi de edituri pentru chiria spaţiului expoziţional se plăteau celelalte costuri ale organizării, inclusiv publicitatea.

11986494_1226211300737637_3819389689162395885_n
Raisa Melnic, şefa Secţiei Programe Culturale a BNRM, întâmpină vizitatorii la Salonul Internațional de Carte, ediția 2015

„Organizarea Salonului de Carte în ziua de 31 august este axa sărbătorii Limba Noastră. Aici vin foarte multe edituri, ambasade, scriitori, artişti plastici. Este cel mai tare eveniment al BNRM. Desigur că biblioteca se alege după asta cu donaţii de cărţi, mai ales de la editurile din România, pentru că bugetul bibliotecii este foarte mic pentru a-şi permite achiziţii de carte”, explică şefa secţiei Programe Culturale.

Aceasta spune că angajaţii ar fi de acord cu desfăşurarea Salonului la Moldexpo, cum s-a întâmplat şi la ediţiile anterioare, dacă BNRM ar fi rămas organizator şi ar fi contractat firma respectivă doar pentru amenajarea spaţiului.

elena_pintilei_faceboook
Elena Pintilei, directoarea BNRM

Contactată de ZdG, directoarea BNRM, Elena Pintilei, numită în funcţie la 4 mai 2015, a refuzat să răspundă de ce s-a decis organizarea Salonului la Moldexpo şi ce rol are Poliproject Exhibition. Aceasta, evident
revoltată de întrebările noastre, ne-a spus că evenimentul se desfăşoară sub egida MC şi orice altă informaţie o putem afla de la viceministrul Culturii, Igor Şarov. „La 15—20 iulie, MC ne va informa cum va avea loc anul acesta târgul, ce edituri participă. Până acum, SIC se desfăşura sub egida MC şi suntem instituţia naţională sub egida acestui minister. Este hotărârea de guvern, unde este indicat. Păi, examinaţi hotărârea, care este mai presus de orice. Bine?”, ne-a declarat Elena Pintilei.

„Trebuie să fie un singur târg de carte, mare, puternic, bine organizat”

Marin Tiron, administratoarea firmei Poliproject Exhibition SRL
Marin Tiron, administratoarea firmei Poliproject Exhibition SRL

Administratoarea firmei „Poliproject Exhibition” SRL, Marina Tiron, a declarat că va fi un eveniment grandios, dar s-a arătat revoltată de ce ne-ar interesa subiectul. La fel ca şefa BNRM, aceasta ne-a spus că ne va putea oferi informaţii după 20 iulie, când va avea loc şedinţa comitetului organizatoric, dar a refuzat să ne spună cu cine a dus PPE SRL discuţii şi cine face parte din comitetul organizatoric. Aceasta ne-a direcţionat la şefa BNRM, Elena Pintilei, pentru a afla astfel de informaţii.

Cât priveşte faptul că, atât pe pagina Moldexpo, cât şi pe cea a firmei PPE SRL, sunt plasate anunţuri pentru Târgul de Carte, ediţia V, cu un alt logo decât cel al Salonului Internaţional de Carte, Tiron a explicat că Biblioteca încă nu a transmis logoul Salonului, de aceea pe site l-au plasat pe al lor. Aceasta a mai declarat că site-ul, pagina oficială unde majoritatea populaţiei se informează referitor la eveniment, „nu este informaţia pe care merită să ne bazăm”.

ppe srl

moldexpo

Tiron a infirmat că în acest fel firma ar încerca să preia organizarea totală a Salonului pentru a exclude concurenţa, dar a recunoscut că târgul organizat de PPE SRL anul acesta nu va avea loc: „Totul se schimbă. Apar noi idei, este imposibil să faci două târguri de carte succesiv. Trebuie să fie un singur târg de carte, mare, puternic, bine organizat.”

Cui aparţine ideea de comasare a evenimentelor, Tiron a evitat să ne spună şi ne-a direcţionat la MC, motivând că nu are împuterniciri să răspundă la astfel de întrebări. Ea ne-a recomandat, totuşi, să adresăm o solicitare oficială de informaţii. „De fapt, noi de mult ne-am dorit ca şi noi, şi biblioteca să ne unim pentru a face, împreună, un eveniment grandios, dar nu ne-a reuşit. Piaţa de cărţi e foarte mică, putem număra pe degete pe cei care se ocupă de editări. Două evenimente de carte toamna e prea mult. Există o soluţie logică – să fie un singur eveniment, la care ar participa şi companii internaţionale. Pentru asta trebuie unite eforturile”, ne-a spus administratoarea, în condiţiile în care nu există niciun contract semnat cu MC sau BNRM.

Interesant este faptul că, la scurt timp după ce a fost apelată de ZdG, firma a scos de pe site-ul oficial anunţul privind târgul de carte, acesta însă rămâne pe cel al Centrului Expoziţional Moldexpo.ppe

Ministerul Culturii: „Cred că s-au grăbit să organizeze târgul”

„Nu avem niciun contract. Am purtat tratative preliminare cu colegii din România. Vrem să aducem la Chişinău târgul de carte de la Bucureşti şi să extindem spaţiul. Suntem, probabil, pe ultima sută de metri a discuţiilor cu eventualii cofinanţatori ai evenimentului. Sperăm să avem o vizită a Uniunii Editorilor din România şi, împreună cu BNRM, Uniunea Editorilor din R. Moldova, să facem o sărbătoare la Chişinău, prezentând cele mai mari edituri din România: Humanitas, Litera, Polirom. Nu facem altceva decât să extindem spaţiile BNRM, care sunt prea mici pentru organizarea unor astfel de evenimente”, ne-a declarat viceministrul Culturii, Igor Şarov.

igor sarov
Igor Șarov, viceministrul Culturii

Referitor la ofertele de chirie trimise editurilor de PPE SRL, Şarov zice că firma „s-a grăbit să organizeze târgul aşa cum obişnuieşte în alte cazuri”, de aceea va trebui să dea explicaţii la Minister. Cu toate acestea, reprezentanţii Poliproject vor fi invitaţi la discuţii, iar dacă vor oferi condiţii bune, nu-i exclus ca firma să devină organizator tehnic al evenimentului. Deşi i-am comunicat viceministrului despre faptul că firma, în lipsa unui contract, a contactat editorii, acesta spune că „BNRM, cum a organizat, aşa şi organizează Salonul”: „Întrebaţi colaboratorii firmei de ce plasează anunţul pe site-ul lor. Nu pot să răspund eu pentru ei, aşa cum nu pot răspunde cu referire la aberantele scrisori pe care le adresează. Ministerul nu are vreo atribuţie. Eu mi-am expus indignarea reprezentantului firmei. Nu ştiu. Decizia nu o iau eu, ci la masa colectivă.”

Viceministrul afirmă că Salonul va fi organizat de BNRM şi Uniunile Editorilor din Moldova şi de peste Prut, dar se caută sponsori, pentru ca editorii să poată închiria gratis spaţiile expoziţionale, iar preţul la carte să fie accesibil publicului larg.

Editorii, în aşteptare

Managerul de vânzări de la Editura Prut Internaţional, Vlad Creţu, spune că oferta de închiriere a spaţiului expoziţional le-a fost trimisă de Poliproject Exhibition, iar Salonul se va desfăşura la Moldexpo. Acesta mai afirmă că evenimentul din acest an va avea alt format, iar Uniunea Editorilor din România şi-ar putea asuma cheltuielile pentru chirie. Referitor la organizatori, Creţu admite că responsabilităţile au fost pasate către Poliproject Exhibtion, dar zice că nu cunoaşte detalii.

Iurie Bârsa, directorul Editurii ARC şi unul dintre organizatorii Salonului, susţine că, deocamdată, totul e în suspans: „Ministerul Culturii îşi doreşte să aducă la Chişinău Book Fest-ul – cel mai important salon de carte din România. Suntem în pregătiri, în negocieri referitor la spaţii”. Despre scrisorile trimise de PPE SRL, Iurie Bârsa spune că a fost o eroare, deoarece nu s-a coordonat cu Ministerul Culturii şi cu Uniunea Editorilor din R. Moldova, organizatorii evenimentului: „Poliproject este o structură care se supune Guvernului, iar Ministerul Culturii este o subdiviziune a Guvernului. Poliproject nu are cum fi prima vioară în această orchestră”.

Irina Cujbă, secretară la Editura „Litera”, spune că au fost contactaţi de reprezentanţii Poliproject Exhibition, care i-au anunţat că, după 20 iulie, vor putea alege locul standului în cadrul pavilionului expoziţional, iar până atunci totul rămâne sub semnul întrebării.