„Rusia îşi bate joc de cetăţenii R. Moldova”

451-moscovaZilnic, zeci de cetăţeni ai R. Moldova sunt întorşi din drumul lor către Rusia, locul în care, de ani buni, îşi câştigă pâinea. În toată această nebunie, lucrătorii de la Căile Ferate ale Moldovei (CFM) observă că, deşi numărul celor care pleacă în oraşele ruseşti rămâne constant, numărul celor care revin în ţară scade. Moldovenii refuză să revină acasă, fiindu-le frică de faptul că, odată reveniţi, nu vor mai fi lăsaţi să se întoarcă în Rusia, la muncă.

Date oficiale arată că aproape 300 de mii de cetăţeni ai R. Moldova muncesc în Federaţia Rusă, ţara cu cei mai mulţi muncitori din R. Moldova. Cifre neoficiale arată că numărul celor care îşi câştigă existenţa în Rusia depăşeşte cifra de jumătate de milion. Recent, Serviciul Federal de Migraţie din Rusia a precizat că aproape 200 de mii dintre aceştia, în momentul în care vor fi identificaţi, vor fi deportaţi, pentru că au încălcat regulile de şedere.

Singuri la graniţă

Cetăţenii R. Moldova pleacă la muncă în Rusia pentru că acolo, spre deosebire de UE, nu au nevoie de vize, iar salariile pe care le câştigă sunt de multe ori egale cu salariile pe care le poţi obţine în UE, dar şi de câteva ori mai mari decât cele de acasă. Zilnic, din gările din R. Moldova, unii, din aeroport, pleacă spre cele mai mari oraşe ruseşti, de obicei Moscova sau Sankt Petersburg, în căutarea unui loc de muncă bine plătit. În ultimele luni, însă, coincidenţă sau nu, de când R. Moldova a decis să parcurgă drumul spre UE, mulţi dintre ei nu mai ajung la destinaţie la fel de simplu ca anterior. Zilnic, la graniţa rusă, mulţi sunt anunţaţi că nu au dreptul să intre în Rusia, fără a li se explica motivele, astfel că, sunt daţi jos din tren şi lăsaţi în voia sorţii.

Zilele trecute, pe site-ul Ambasadei R. Moldova în Federaţia Rusă a fost plasat un comunicat de presă la acest subiect, informaţia fiind confirmată oficial. „Zilnic, cetăţeni ai R. Moldova sunt opriţi la hotarul cu Federaţia Rusă pe motiv că intrarea lor nu este admisă. Asta se întâmplă inclusiv din cauza neregulilor care au fost înregistrate în sistemul informaţional al Serviciului Federal de Migraţiune. Situaţia este complicată şi din alte privinţe. În primul rând, cetăţenilor nu li se oferă explicaţii privind cauzele aplicării interdicţiilor de intrare. În al doilea rând, în Rusia sunt mai mult de zece instituţii care pot institui astfel de restricţii, dar mai ales pentru că cetăţenii sunt puşi într-o situaţie extrem de dificilă, fiind practic obligaţi să se descurce singuri la graniţă. Guvernul R. Moldova a identificat şi a lansat până în prezent un mecanism special, care prevede ca unităţile de transport terestru care se întorc în R. Moldova să aibă locuri disponibile pentru a transporta acasă cetăţenii al căror acces nu a fost permis în Rusia”, se menţionează în comunicat. Pentru a evita eventualele surprize la graniţă, ruşii au deschis şi un site, pe care doritorii de a pleca în Rusia pot vedea dacă au sau nu acest drept.

Am contactat marţi, 10 decembrie, reprezentanţii Ambasadei R. Moldova în Federaţia Rusă. Iniţial, am discutat cu Eduard Melnic, ministru-consilier în cadrul Ambasadei. Ulterior, ni s-a spus că acesta nu este abilitat să ne ofere declaraţii şi că, pentru a primi un răspuns oficial, va trebui să trimitem întrebările în scris pe adresa electronică a Serviciului de Presă al Ambasadei, cu menţiunea că, până miercuri seara, îl vom primi. Miercuri, însă, am fost contactaţi cu precizarea că nu vom primi un răspuns, pentru că şi Ambasadorul, şi Consulul sunt plecaţi în deplasare şi astfel nu se reuşeşte în timp util pregătirea unui răspuns oficial. ZdG aşteaptă o reacţie a Ambasadei R. Moldova din Federaţia Rusă, pe care o va publica în ediţiile viitoare.

Nu revin pentru că se tem

„În ultima perioadă, mai puţini pleacă în Rusia, dar şi revin mai puţini. Nu revin pentru că, probabil, se tem ca atunci când vor dori să meargă înapoi, să nu aibă probleme”, remarcă Dinu Carp, şeful Gării Chişinău. Zilnic, însă, patru curse de tren pleacă spre Rusia, trei dintre acestea – spre Moscova. Mulţi dintre cei care pleacă ştiu că există pericolul de a fi întorşi înapoi, dar îşi încearcă norocul.

„Ne ducem, pentru că altă soluţie nu există. Până se va lămuri cu Europa, mergem în Rusia”, ne-a spus un bărbat, care pleacă la muncă. „Eu am un cumnat care, zilele trecute, a fost deportat. Cinci ani nu mai are dreptul să intre în Rusia. El a depus actele pentru a-şi perfecta dreptul la muncă, dar, între timp, l-au prins fără acte şi l-au deportat. Acum, mult mai uşor te alungă acasă decât anterior. Găsesc cele mai simple motive. În general, acum, ruşii îşi bat joc de cetăţenii R. Moldova. Mai ales acum, după apropierea de UE. Dar, poate s-or linişti, când vor vedea că nu au soluţii”, ne zice un alt bărbat, care, marţi, aştepta trenul Chişinău-Moscova de la ora 11.55. „Cu două săptămâni în urmă, am vrut sa plec la Moscova, dar la frontieră m-au întors înapoi, fără vreo explicaţie. Mi-au spus doar că nu am dreptul să intru în ţara lor”, povesteşte un alt bărbat, care-şi încearcă încă o dată norocul de a pleca spre Rusia.

Alexandru Kalinin, Preşedintele Congresului Diasporei Moldoveneşti:

„În Rusia, sunt 11 instituţii care pot pune interdicţii. Ruşii încearcă să-şi schimbe legislaţia. Dacă, anterior, cetăţeanului i se spunea că el poate părăsi ţara timp de două săptămâni, acum, el este condus până la aeroport, urcat în avion şi trimis acasă. Un cetăţean străin care are două sau mai multe amenzi administrative pe teritoriul Federaţiei Ruse, aplicate în ultimii trei ani, automat, odată ce a plecat din Rusia, are interdicţia de a reveni. Nu are legătură această situaţie cu ce s-a întâmplat la Vilnius, pentru că, în această situaţie sunt şi cetăţenii altor state. Nu este presiune politică. Da, Belarus şi Kazahstan au alte relaţii cu Rusia, iar pentru ei sunt alte reguli de joc, pentru că ei sunt în Uniunea Vamală. Important este pentru cetăţenii R. Moldova să aibă toate actele în regulă. Deoarece nu le au, avem cazuri când cei care au familii în Rusia nu au putut să mai revină după ce au plecat în R. Moldova. Noi, Congresul, am deschis, la Bălţi, un centru care oferă ajutor şi consultanţă în rezolvarea acestor probleme. Ajutorul nostru este acordat gratuit”.

40 de oameni, afară din tren

„Dacă ai încălcări, eşti deportat. Dacă totul e în regulă, pe nimeni nu întorc înapoi”, ne spune un însoţitor de vagon. „Este adevărat, în ultima perioadă, eşti mult mai uşor trimis acasă decât înainte. Da, pe mulţi îi dau jos chiar la vamă, pentru că au încălcat ceva mai devreme, sau pentru că actele nu sunt în regulă. Situaţia e de vreo lună şi jumătate, două”, susţine acesta. „Pe mulţi, la vamă, îi întorc acasă. Se întâmplă asta pentru că, anterior, au stat în Rusia mai mult de trei luni, pentru că au o amendă neachitată acolo, pentru că nu au stat legal acolo sau pentru că au comis vreo infracţiune”, ne spune un alt însoţitor de vagon de pe cursa Chişinău—Moscova.

„Ieri (luni, 9 decembrie, n.r.), de pildă, au dat jos din vagonul nostru doi oameni. Din tren, nu ştiu, cred că vreo 10-15. Se întâmplă să coboare şi câte 40 de persoane deodată”, continuă acesta. „Încolo, oamenii merg în număr mare, înapoi, însă, venim cu mai puţini călători. Lumea se teme să revină, deoarece se teme că nu vor putea pleca înapoi. Aşa că, stau acolo, indiferent de consecinţe”, precizează un alt angajat al CFM. Recent, autorităţile ruse au anunţat că, de la început de an, peste 7000 de cetăţeni ai R. Moldova au primit interdicţia de a intra pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Membrii Uniunii Vamale, avantajaţi

Nu au, însă, probleme doar cei care vor să ajungă în Rusia, ci şi cei care se află deja acolo. Şi nu doar cetăţenii R. Moldova, ci şi ai altor state. Excepţie fac belaruşii şi kazahii, ambele state făcând parte din Uniunea Vamală. „Acum, te opresc pe stradă dacă nu le place faţa ta şi te iau la întrebări. Dacă ai o amendă neplătită, nu stau de vorbă cu tine, te deportează. Până nu demult, nu era atât de strict. Eu nu am avut probleme pentru că nu am prea ieşit afară, stau mai mult în casă, la locul de muncă”, ne-a spus, din Rusia, Adrian, un tânăr care face de mai mult timp naveta Chişinău—Moscova.

„Chiar şi în anunţurile de angajare sunt schimbări. Anterior, scria simplu: „invităm la lucru”, acum scrie „invităm la lucru cetăţenii Rusiei, Belarusului şi Kazahstanului”. Totul s-a început înainte de parafarea de către R. Moldova, la Vilnius, a Acordului cu UE”, remarcă Sergiu, un alt cetăţean al R. Moldova plecat la muncă în Rusia. „O vânzătoare din R. Moldova, de lângă un magazin de lângă noi, a fost deportată. Lucra acolo de mulţi ani, avea şi apartament, dar nu mai poate reveni. E tot mai rău. Voiam să vin acasă de Anul Nou, dar nu mai vin”, ne-a spus un alt moldovean din capitala Rusiei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. Sorin Crudu

  Dacă în propria Ţară moldovenii sunt batjocoriţi, de ce n-ar face şi ruşii cu ei acelaşi lucru?

 2. galina

  Russia isi bate jic? Dar poate mafiotii de la guvernare-Sate parasite,copii pe drumuri,flaminzi,dezbracati fara parinti,te culci seara si nu stii ce te astepta pina diminiata-ita acesta e batjoc.Singura nadejde la Dumnezei.Lia face parte ,e dureros ,ca fac faredelegi ei dar sufera si vor suferi copii lor

 3. Crezyi

  De ce mai stau degeba cei de la Ambasada Moldovei la Moscova daca nu ajuta cu nimic cetatenii in dificultate,sa revina si ei acasa daca nu vor sa ajute cetatenii Moldovei

 4. scepticul

  Poate asa or prinde moldovenii la minte si se vor intoarce acasa, ca la randul lor sa dea “jos” intreaga actuala clasa politica care indifirent de culoarea politica este formata din mancurti, hoti, talhari,analfabeti politici, corupti si inconstienti.

 5. un amarat

  adica actuala clasa politica formata in marea ei majoritate din fostii membri al CC al VLKSM si din odraslele fostilor nomenculaturisti sovietici, fiind practic cei ce au adus poporul acestei tari in pragul saraciei si disperarii e usa de la biserica, iar rusii sunt rai ca ii dau jos din tren pe cei pe care ei iau dus pe drumul pribegiei si care sarmanii fug care si incotro ii duce minte de asa viata si asa clasa politica.

 6. vera

  Rusia-si bate joc de moldoveni!

  Dar moldovenii care sunt la guvernare:
  Ce fac cu tineretul de astazi si de ieri –
  Far’ loc de munca si banuti in buzunare,
  Care doresc un trai decent la noi in tara,
  Alaturi de copiii lor – iubiti,
  Care ramin pe multa-multa vreme
  Cu ochii intristati, inlacrimati
  Sub mingiierea unei bunicuti
  Care putere de-ajuns nu mai are
  Sa-i creasca mari ca si pe-ai lor parinti –
  Plecati peste hotare-n limea mare
  Sa-si plinga soarta care-i doare,
  Sa-njure,scuipind printre dinti,
  Numindu-i tradatori si hoti vestiti
  Pe-acei ce s-au imbogatit la guvernare,
  Iar ei se chinuie peste hotare,
  Scuipati in suflet nu numai de rusi
  Dar si de fratii moldoveni – corupti,
  Care-au promis:”Moldova – fara saracie”,
  Dar lasa-n urma lacrimi si urgie,
  Facindu-si din hotie-mparatie,
  Cu gandul, ca poporul prost a fost
  Si nici acum la minte nu mai prinde;
  Moldova mai pustie ne ramine,
  Bani grei pe puscarii se cheltuiesc,
  Pentru coruptii azi ce huzuresc,
  Dar asta-s numai vorbe spuse-n vint:
  Banii pe gura lupului se duc,
  Iar moldovenii, ce romani se mai numesc,
  In fata rusilor mereu se injosesc,
  Caci n-are cine in Moldova noastra
  L-acei ce pleaca,de nevoie,sa gandeasca..?!

 7. stsag

  Dar de ce statul nostru nu vrea sa aiba grija de cetatenii republicii Moldova cu ce e vinovata Rusia? Guvernul nostru isi bate joc de noi dar nu Rusia POZOR guvernului Moldovenesc (jos guvernul)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *