Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Rusa, a doua limbă la…

Rusa, a doua limbă la angajare

295-rusaCunoaşterea excelentă a limbilor română şi rusă – aceasta este una dintre condiţiile de angajare atât pentru posturile vacante ale ministerelor, cât şi pentru cele propuse de angajatorii de pe site-urile de specialitate. Cu toate că „posedarea limbii ruse” nu este primordială pentru un angajator, această condiţie se regăseşte în cerinţele suplimentare ale ofertei sau la interviu. Mai mulţi reprezentanţi ai direcţiilor resurse umane ne-au declarat că limba rusă este importantă atunci când trebuie să lucrezi cu clienţi din toată ţara şi atunci când elaborezi acte normative.

În legea cu privire la condiţiile de participare la concurs pentru ocuparea unei funcţii publice se stipulează cunoaşterea limbii de stat, ca o condiţie de bază. Însă la compartimentul „alte cerinţe” este prevăzută cunoaşterea limbii ruse la nivel avansat pentru funcţiile ce au sarcina de elaborare a proiectelor de acte normative. Testul de limba rusă se desfăşoară chiar în timpul interviului de angajare, când cineva din comisie începe a vorbi în rusă, pentru a testa potenţialul angajat.

Rusa, mai solicitată decât engleza

Deşi a terminat o facultate în limba engleză în străinătate, Natalia Poparcea a încercat să caute un loc de muncă aici, în Moldova. După mai multe interviuri cu potenţialii angajatori, a aflat că limba rusă este mai necesară decât engleza pentru a obţine un job. „La o firmă suedeză, ni s-a dat un test de gramatică, logică şi interpretare în engleză. Ultimul punct al testului cerea o traducere, în română şi în rusă. Nu am putut să traduc în rusă, deoarece era o scrisoare de business”. Proaspăta studentă este indignată de faptul că la toate interviurile de anjagare se cere limba rusă. „De multe ori, spre sfârşit, ei îmi spuneau: acum să vedem cum vă descurcaţi în limba rusă. Nu cereau engleză sau altă limbă”. Motivul principal invocat de angajatori consta în faptul că 90 % dintre clienţii lor vorbesc în rusă, şi pentru o comunicare eficientă, angajatul trebuie să vorbească şi să scrie excelent în această limbă.

„Cu cât mai multe limbi cunoşti, cu atât eşti mai deştept, spune Ion Ceban, manager de personal la o firmă de consultanţă. Pentru noi, cunoaşterea limbii ruse este importantă, deoarece atunci când vine un client vorbitor de rusă, trebuie să comunicăm în limba lui.” „Apoi mai sunt unele momente ce ţin de deplasări la seminare, în Ucraina şi în Rusia. Când nu înţelegi nimic şi nu poţi vorbi, la ce să te mai duci? Doar nu o să trimitem traducător pentru un seminar care se ţine în rusă?”

După părerea managerului, cunoştinţele de rusă ar trebui dobândite din şcoală, însă acum nu se învaţă aşa cum se făcea înainte. De aceea poate şi apar probleme pentru unele persoane la angajare. „Puţine anunţuri de angajare de pe site-ul nostru au condiţia de cunoaştere a limbii ruse. Site-ul este în limba română, iar pentru vorbitorii de rusă există alte pagini electronice”, a declarat Ionela Ciuhrii, manager de ţară al unui site de recrutare de personal. Cu toate acestea, cv-urile şi anunţurile se pot plasa în orice limbă – română, rusă sau engleză.

„Posedarea limbii moldoveneşti”

Pe site-urile ministerelor din R. Moldova sunt publicate condiţiile de angajare pentru funcţiile vacante. La Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, pentru ocuparea funcţiei de consultant superior în una dintre Direcţii, este necesar să fii cetăţean al R. Moldova şi să posezi limba moldovenească şi limbile oficiale de comunicare interetnică vorbite în teritoriu. Acestea sunt primele două condiţii de bază.

În anunţul de pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, pentru angajare se cere cunoaşterea obligatorie a limbii de stat şi a limbii ruse. Şefa Departamentului de Resurse Umane, Valentina Furdui, ne-a informat că cerinţa de cunoaştere a limbii ruse nu este valabilă pentru toate ofertele de angajare. „Poate doar pentru cei care activează în Direcţia juridică, care trebuie să elaboreze acte normative sau documente pentru Monitorul Oficial”.

„Una dintre cerinţele pentru angajare este cunoaşterea limbilor străine, franceza sau engleza. Toate actele sunt elaborate în limba de stat, dar desigur că majoritatea persoanelor care vin ştiu şi limba rusă”, ne-au declarat cei de la serviciul de presă al ministerului. În anunţurile de angajare postate de site-ul Ministerului Apărării, condiţia de cunoaştere a limbii ruse nu este stipulată.

Reprezentanţii site-urilor şi companiilor de recrutare declară că limba rusă nu este atât de solicitată la angajare, însă la întrebările în limba de stat nu au răspuns, fiindcă sunt vorbitori de rusă şi nu au înţeles ce i-am întrebat.

Unde se învaţă rusa?

Limba rusă se învaţă la şcoală, iar în instituţiile de învăţământ superior pot fi solicitate cursuri suplimentare, dacă studenţii doresc studierea acestei limbi, a afirmat viceministra Educaţiei, Loretta Handrabura. Desigur, studenţii care absolvesc o facultate în domeniul economiei sau prestării serviciilor este necesar să cunoască a comunica în română şi rusă, deoarece ştim cu toţii că trăim într-un mediu bilingv. Viceministra a mai specificat că aceeaşi situaţie e şi cu vorbitorii de limbă rusă, care termină facultatea în rusă.

La Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, în cadrul facultăţii de profesii sociale, se organizează cursuri de studiere a unei meserii sau limbi străine. Prim-prorectorul Universităţii, Nicolae Andronati, spune că pentru limba rusă nu au fost solicitanţi, în schimb se studiază limba engleză. El a mai adăugat că locurile de la buget, destinate vorbitorilor de limbă rusă, au rămas neocupate, deoarece nu prea se înghesuie nimeni la profesii pedagogice, în limba rusă.

Natalia Dabija