“Romantica” lui Marian Lupu

Speakerul Parlamentului, Marian Lupu, a locuit până la vârsta de 6 ani într-un cămin studenţesc din Bălţi care avea WC-ul şi bucătăria comune, la etaj. Apropiaţii familiei Lupu povestesc că Marceluş, cum îi spuneau ei în copilărie, şi-a petrecut o parte din acei ani în curtea Universităţii din Bălţi. “În chiloţei şi în maiou, alerga toată ziua în jurul acestui havuz. Şi acum, când vine la Bălţi, Marian se opreşte la havuz. Probabil îşi mai aminteşte de acei ani”.

În timp ce la Chişinău speakerul Parlamentului, Marian Lupu, îl prezenta colectivului pe noul director SIS, Mihai Bălan, şi pe directorul Viorel Chetraru colectivului Centrului Naţional Anticorupţie, reporterii ZdG s-au deplasat la Bălţi, locul de baştină al speakerului, pentru a afla mai multe detalii despre copilul Marian Lupu.

Din start, cunoaştem că s-a născut în 1966. A copilărit într-un cămin studenţesc din mun. Bălţi. Mama sa, Larisa Lupu, era profesoară de limbi moderne, iar tatăl său, Ilie Lupu, profesor de matematică la Universitatea de Stat “Alecu Russo” din Bălţi.

Cine e Marian Lupu?

Ajungem la Bălţi. Încă de la intrarea pe teritoriul universităţii observăm o bătrână care mătura frunzele din faţa căminelor. O întrebăm dacă cunoaşte căminul în care a locuit Marian Lupu. “Da’ el cine este? Student sau care-s cu traducătorii pe aici?”, a dat din umeri bătrâna că nu ştie.

Lângă un havuz vopsit în albastru, construit încă în perioada sovietică, situat între Facultatea de Fizică şi Matematică şi căminele studenţeşti, îl întâlnim pe un prieten al familiei Lupu, Valeriu Cabac. “Eu sunt prieten cu Ilie Lupu. Ambii suntem matematicieni. Pe Marian sau Marcel, cum îl strigau părinţii, îl vedeam mereu prin curtea universităţii. Aşa mic cum era, în chiloţei şi în maiou, alerga toată ziua prin jurul acestui havuz. Şi acum, când vine la Bălţi, Marian se opreşte la havuz. Probabil că îşi mai aduce aminte de acei ani”, ne povesteşte Valeriu Cabac, directorul Centrului de perfecţionare a cadrelor didactice din Bălţi.

Valeriu Cabac ne spune că, în copilărie, Marian Lupu era un copil ca toţi ceilalţi şi nu se deosebea de alţi puşti de vârsta lui. Deja de când acesta a devenit speakerul Parlamentului R. Moldova, Valeriu Cabac ne spune că mai mulţi oameni din anturajul lui Ilie Lupu încercau să rezolve diverse probleme profitând de funcţiile deţinute de fiul său. “De când Marian a ajuns preşedinte, tatăl său nu a ridicat niciodată nasul pe sus. Ilie Lupu mai închide telefonul, pentru că mai sunt oameni care încearcă, prin intermediul său, să se folosească de anumite cunoştinţe pentru a rezolva tot felul de probleme. Şi el le spune că probleme de acest gen nu rezolvă”.

“Romantica”

Din vorbă în vorbă, aflăm că, la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei şi Arte, lucrează o fostă vecină de cameră de-a familiei Lupu, Natalia Maniaţa. Aceasta era ocupată la un eveniment studenţesc –  Balul Bobocilor. “Sunt în juriu. Într-o jumătate de oră se termină şi am putea sta de vorbă”. Ne aşezăm pe un scaun şi devenim spectatori la respectivul eveniment. Impresionant este să vedem probele de dans şi muzică, puse în scenă de studenţii de la Fcultatea de Arte.

Împreună cu Natalia Maniaţa ne îndreptăm spre căminul studenţesc “Romantica”. Denumirea se păstrează încă din perioada sovietică. “Aici, la etajul 2, camera 21, a locuit familia Lupu. WC-ul şi bucătăria sunt comune, pentru întregul etaj”. Urcăm scările să vedem cine-i cazat acum în camera 21. Deschidem uşa şi vedem patru eleve. Acestea stăteau cu genţile lângă uşă. Se pregăteau să meargă spre casă. “Noi ştim că aici a locuit Marian Lupu”, ne răspund elevele cu mândrie în glas.

Lupta fetelor pentru camera lui Marian Lupu

“Pentru mine este o onoare şi o plăcere să stau în camera unde s-a născut Marian Lupu. La început de an chiar a fost şi o luptă cu fetele din camera vecină, pentru că şi ele au vrut să stea aici”, spune Nadejda Rusu, elevă la Colegiul Pedagogic “Ion Creangă” din Bălţi. La fel de mândră s-a arătat şi Eugenia Cecan, cazată tot în camera 21. “Noi îl aşteptăm pe domnul Lupu să ne facă o vizită şi să vadă cine stă astăzi în camera unde a copilărit”. Cu faţa ruşinată, fetele au întrebat-o pe fosta vecină a familiei Lupu care a fost patul lui Marian. “Aici, în partea dreaptă, era pătucul lui Marceluş. Eu am stat peste o cameră. Când Larisa trebuia să plece la ore, ieşea la balcon şi mă striga să stau cu el. Veneam aici, la balcon. Lui Marceluş îi plăcea să stăm la aer curat. Frumos a fost odată. Acum mă uit la televizor şi aşa mă bucur că am ţinut în braţe un copil care a ajuns astăzi într-o funcţie atât de importantă…”, povesteşte entuziasmată fosta vecină de cameră.

Învăţa bine, pe note de 4 şi 5

De la Bălţi, ne îndreptăm spre Liceul “Gheorghe Asachi” din Chişinău. Fosta Şcoală nr. 1, unde a învăţat Marian Lupu. Aici o întâlnim pe Maria Stratan, profesoara de matematică a speakerului, care la cei 77 de ani ai săi încă mai predă. “Mă scuzaţi că sunt îmbrăcată aşa, dar trebuie să fug la câmp. Intru în vacanţă. Mă duc să iau hârleţul şi merg la săpat. Am o bucată de pământ lângă oraş”, ne spune  profesoara de matematică.

Totuşi, ne acordă câteva minute. Maria Stratan ne conduce spre clasa unde a învăţat Marian Lupu. “Stătea în primele bănci. La matematică era printre cei mai buni, şi aici cred că şi părinţii, fiind profesori, au avut un mare aport. Nu era un băiat care să vină cu lecţiile nepregătite. Învăţa bine. Doar pe note de 4 şi 5”, îşi aminteşte bătrâna profesoară, care se arăta grăbită să ajungă la orele de matematică, apoi să reuşească şi la câmp.

În şcoală, remarcat după înălţime

În cabinetul directorului Liceului “Gheorghe Asachi”, observăm pe un perete o fotografie cu Marian Lupu. “Aici este şi albumul cu fotografii din 1985. Acesta e Marian”, ne arată  Boris Volosatîi. Directorul liceului, pe atunci profesor de istorie, spune că nu aveai cum să nu-l remarci pe elevul Marian Lupu. “Era mai înalt decât alţii. Dar nu doar înălţimea îl deosebea, ci şi atitudinea faţă de carte. Era un băiat care îşi respecta colegii. La intrarea în şcoală le permitea mai întâi fetelor să intre, apoi intra el”.

Directorul liceului ne spune însă că nu este de acord cu politica promovată de Marian Lupu privind limba pe care o vorbim. “Sunt ferm convins că acea formulă pe care dânsul a menţionat-o, cum că din punct de vedere politic şi ştiinţific vorbim «limba moldovenească», aceasta este poziţia lui ca lider al unui partid de stânga, prin care are de gând să culeagă şi să atragă o parte din populaţia educată în spirit sovietic. În esenţă, nici el nu crede în «limba moldovenească»”.

După absolvirea Şcolii Nr. 1 din Chişinău, Marian Lupu îşi continuă studiile la Facultatea de Comerţ şi Economie a Universităţii de Stat din Moldova. Ulterior, ocupă mai multe funcţii importante în stat, printre care şi cea de spicher.

P.S. Citiţi în numărul următor al ZdG un reportaj din Coloniţa, satul de baştină al liderului PL, Mihai Ghimpu.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Frasâna

  RE-UNIREA NOASTRA CU ROMANIA :
  —————————————————————-
  ŞOC !
  Fanii “Daciei”, interzişi la Bălţi pentru meciul cu “Olimpia”

  http://www.jurnal.md/ro/news/soc-fanii-daciei-interzisi-la-balti-pentru-meciul-cu-olimpia-588669/
  ——————————————————————————————–
  Veste şocantă în fotbalul moldovenesc!
  Conducerea clubului Olimpia Bălţi a anunţat interzicerea accesului pe stadion
  fanilor echipei Dacia Chişinău
  de la partida de duminică – 4 Nov.2012 – de pe stadionul Orăşenesc.

  Interzicerea este una incredibilă şi se “datorează” faptului că suporterii chişinăuieni ai Daciei au scandat la meciul anterior de la Bălţi cuvintele:

  Basarabia e România!

  Clubul FC Dacia a fost înştiinţat printr-o scrisoare că:
  “Suporterii FC Daciei au deteorat imobilul (scaunele tribunei) stadionului la meciul precedent şi au scandat slogane politice (Basarabia e România) la meciul anterior disputat la Bălţi, astfel, FC Olimpia interzice fan-clubului FC Daciei accesul pe stadion la meciul de duminică!”

  Preşedintele clubului de fotbal Dacia Chişinău, Zinaida Jioară, a declarat pentru Jurnal.md, că nu va interzice suporterilor să strige în limba de stat, nici nu le va ordona ce să scandeze pe stadioane:
  „Este inadmisibil ce se întâmplă! Noi nu putem să închidem gura fanilor şi nu vom purcede la interzicerea libertăţii la exprimare. Nu au fost scandări politice, nu au fost scandări rasiste,
  nu au fost ofensaţi ori agresaţi verbal jucătorii, arbitrii sau spectatorii!”

  Meciul de la Bălţi este unul cu grad ridicat de risc privind incidente între suporterii locali, loiali guvernării locale, de limbă rusă şi cei ai Daciei, care vorbesc limba de stat. Mai mult de atât meciul este unul foarte important pentru Dacia, care o victorie ar însemna 3 puncte preţioase în urmărirea liderului Sheriff, astfel încât aportul fanilor este unul esenţial în această deplasare.

 2. ana

  Acest Lup adevărat trebuia să stea şi azi în acel V.C, acolo e locul lui. Cum poţi să declari, că cel mai bine a fost, cînd romînii au plecat şi ruşi nu au venit??? Cel mai potrivit era să spună, că cel mai bine pentru Parlament şi popor a fost, cînd Lupu a plecat şi Corman nu a venit. În lipsa acestor impostori, Parlamentul a activat perfect, sub conducerea dei Plihovici. Toţi P.D.iştii sunt hoţi şi beţivi, nu ştiu ce fac şi ce declară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *