Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   R.Moldova are datorii de peste…

R.Moldova are datorii de peste 3 mlrd. lei către Gazprom

262-gazNoul tarif mediu la gazele naturale de 3542 lei/1000 m3 este mai mare decât cel stabilit în septembrie 2009 cu 11,9% şi doar cu 0,5% mai mare decât tariful care a fost în vigoare în perioada august 2008 – septembrie 2009, se arată într-un comunicat al ANRE.

Potrivit sursei, diminuarea acestui tarif, în septembrie 2009, nu a fost justificată economic pe motiv că a fost ignorat factorul previzibil de majorare semnificativă în anul 2010 a preţului de achiziţie a gazelor naturale. Numai creşterea coeficientului aplicat R.Moldova de către SAD „Gazprom” la preţul mediu european la gaze naturale, de la 0,8 la 0,9, înseamnă din start o majorare a preţului de achiziţie cu 12,5%.

Tarifele la gazele naturale au fost stabilite în strictă conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, iar nivelul acestora a fost determinat în cea mai mare parte (în proporţie de peste 86%) de preţul gazelor naturale procurate, conform contractului negociat şi încheiat cu SAD „Gazprom” în anul 2006.

Gazprom ar putea sista livrarea de gaze către R. Moldova

De altfel, situaţia dificilă actuală din sistemul energetic s-a creat nu în luna ianuarie 2010, dar pe tot parcursul anilor 2000—2009, şi constituie un rezultat al politicilor promovate în perioada dată. Blocajele financiare apărute în acest sector au fost cauzate de neajustarea la timp, odată cu apariţia factorilor obiectivi corespunzători, a tarifelor, în special a tarifului la energia termică livrată consumatorilor din mun. Chişinău. Acest fapt a condus la acumularea către 1 ianuarie 2010 a unei datorii de peste 3 miliarde lei faţă de SAD „Gazprom” din Federaţia Rusă, inclusiv cca 2,3 miliarde lei din cauza neachitărilor în lanţ aferente activităţii SA „Termocom”.

Astfel, datoriile totale ale SA „Termocom” şi a celor două CET-uri din Chişinău faţă de SA „Moldovagaz”, implicit SAD „Gazprom”, au ajuns să depăşească de circa 2 ori valoarea cumulativă a activelor nete ale acestor trei întreprinderi până la reevaluare. Mai mult ca atât, aceste politici au pus în pericol stabilitatea livrării resurselor energetice către R. Moldova şi însăşi securitatea energetică a ţării, având în vedere faptul că  „Gazprom” nu va tolera la infinit acumularea de noi datorii şi ar putea sista livrarea gazelor naturale, explică sursa.

De vină e tariful

Datoriile menţionate au fost cauzate în mare parte de neajustarea la timpul cuvenit a tarifului la energia termică livrată de SA „Termocom”. În perioada 1999—2007 acest tarif a fost menţinut în mod nejustificat la nivelul de 233 lei/Gcal. În acest răstimp tariful de furnizare a gazelor naturale către producătorii de energie termică s-a majorat cu 88%, salariul tarifar pentru prima categorie de calificare a angajaţilor din unităţile cu autonomie financiară – de 10 ori, iar indicele preţurilor de consum – mai bine de 2,2 ori. Majorarea în anul 2007 a tarifului până la nivelul de 540 lei/Gcal a ameliorat întrucâtva situaţia, însă doar pentru un an. Acest tarif a fost menţinut până în ianuarie 2010, timp în care tariful de furnizare a gazelor naturale către producătorii de energie termică s-a majorat cu 78%, salariul tarifar pentru prima categorie de calificare a angajaţilor din unităţile cu autonomie financiară – cu 28,5%, iar indicele preţurilor de consum a crescut cu 32%, se mai arată în comunicatul ANRE.