Revolta medicilor de urgenţă

269-mediciAngajaţii Staţiei Zonale de Asistenţă Medicală de Urgenţă Centru, din 17 raioane ale R. Moldova, au protestat împotriva numirii unui nou şef de către Ministerul Sănătăţii (MS). Ei sunt indignaţi de modalitatea desfăşurării concursului pentru ocuparea funcţiei de director, dar şi de rezultatul acestuia, pe care îl consideră incorect.

La 25 februarie curent, MS a anunţat concurs de suplinire a funcţiei de conducător în nouă instituţii medicale publice, după ce, anterior, a avut loc un concurs similar la alte zece instituţii. Pentru conducerea serviciului de urgenţă din raioanele de Centru au candidat trei persoane, inclusiv fostul şef, Iurie Crasiuc, care a fost devansat cu cinci puncte de către câştigătorul Ion Midrigan.

Sofia Guşilă este şefa substaţiunii Căuşeni. Lucrează în sistemul medical de urgenţă de 26 de ani. A trecut prin foarte multe reforme. “Erau momente când veneam la pacient şi nu aveam nimic. Îmi amintesc cu durere în inimă cum primeam naşteri în maşină, în căruţă, oriunde se întâmpla, pentru că nu aveam transport ca să ajungem la pacienţi. În urma reformelor din ultimul timp, în special detaşarea acestui serviciu de la spitalele raionale, am avut posibilitatea de a ne afirma ca specialişti, de a pune în practică cunoştinţele noastre, astfel încât să aibă de câştigat pacientul”, spune doctora, convinsă că toate acestea se datorează faptului că au avut un conducător competent, pe care îl doare sufletul pentru acest serviciu.

Concursul a fost unul “formal”

Vicedirectorul Staţiei, Nicolae Dolghi, este unul dintre cei doi reprezentanţi ai colectivului în cadrul Comisiei de Concurs. El susţine că atunci când a aflat rezultatul concursului a fost şocat. Dolghi crede că acesta a fost falsificat. “S-a făcut formal, în grabă. Nu s-a luat în considerare proiectul de management prezentat. Nu am fost invitaţi să semnăm procesele verbale”, argumentează vicedirectorul.

Proiectul de management este unul dintre cele patru criterii de evaluare a candidaţilor. Nicolae Dolghi susţine că doar Iurie Crasiuc a prezentat un proiect care corespunde standardelor. Celorlalte două le lipsea scopul, obiectivele, descrierea problemelor existente, propunerile de soluţionare ale acestora, perspectiva de dezvoltare a serviciului.

Ion Midrigan este chirurg (ca şi ministrul Hotineanu). A lucrat în calitate de director al Centrului Republican de Transfuzie a Sângelui şi medic-şef al Spitalului Republican al Asociaţiei Curativ-Sanatoriale şi Recuperare a Aparatului Guvernului. Angajaţii serviciului nu înţeleg cum e posibil să fi câştigat el concursul, care “nu a lucrat nicio zi în acest domeniu” şi care “a prezentat un proiect doar din date statistice”, cum l-a descris membrul Comisiei de Concurs Dolghi.

“Am vrut o transparenţă oarecare”

De cum au aflat rezultatele, cei 1042 de angajaţi din 17 raioane şi-au manifestat indignarea. Cei care au putut au venit la Chişinău. Luni, au mers să-i spună acest lucru ministrului Sănătăţii, Vladimir Hotineanu. Vladimir Bagrin, şeful serviciului Şoldăneşti, se numără printre puţinii care au reuşit luni-seară să intre în biroul ministrului. “Ne-a spus că el, ca ministru, nu răspunde de rezultatele concursului. Noi am vrut o transparenţă oarecare, asupra greşelilor care, bănuim, au fost comise, dar el a spus să ne adresăm comisiei. Am ieşit din cabinetul ministrului cu mai multe probleme decât la intrare”, spune decepţionat medicul, care a parcurs atâţia kilometri până la Chişinău, sperând că ministrul va lua atitudine. În presă, Hotineanu a declarat că numirea în funcţie a fost făcută în conformitate cu regulamentul concursului.

“Trebuie să fie doar profesionism”

Marţi, şi mai mulţi angajaţi au venit la Chişinău pentru a protesta şi a-şi cere dreptatea. Cei câteva sute de oameni au discutat cu Gheorghe Brega şi cu Mihai Moldovanu, membri ai Comisiei parlamentare pentru Protecţie Socială, Sănătate şi Familie. Moldovanu a declarat că, dacă într-adevăr Crasiuc este cel mai bun, el trebuie să fie şef. “Pe mine mă deranjează foarte mult ce se întâmplă astăzi în sistemul naţional de sănătate. Fiecare instituţie medicală are nişte tradiţii şi este foarte greu să schimbi un conducător pentru că vrea ministrul. Nu trebuie să existe apartenenţă de partid, trebuie să fie doar profesionism”, susţine Mihai Moldovanu.

Deputatul Gheorghe Brega crede că doleanţa colectivului este cea mai mare testare pentru un conducător. El a spus că ministrul Sănătăţii, care e plecat în deplasare, i-a confirmat că, deocamdată, nu a fost emis un ordin în legătură cu numirea noului şef. Între timp, deputaţii i-au anunţat pe angajaţii nemulţumiţi că noul şef şi-a retras candidatura şi, conform rezultatelor concursului, câştigător este desemnat următorul după punctaj, adică Crasiuc.

“Ei nu mă ştiu pe mine”

Noutatea a bucurat angajaţii serviciului, dar ei oricum nu pot fi siguri de ea atâta timp cât nu primesc o confirme oficială de la ministru. Ei speră că acest lucru se va întâmpla imediat cum ministrul Hotineanu va reveni din deplasare.

Ion Midrigan, contactat de ZdG pentru a confirma retragerea sa din concurs, şi-a arătat nemulţumirea faţă de informaţia difuzată anterior în presă. “Nu vă cunosc la faţă şi tare m-aţi supărat cu ceea ce aţi spus la televizor”, a spus confuz Midrigan, după care ne-a pus receptorul şi n-a mai răspuns la apelurile telefonice. Anterior, declarase că angajaţii ar putea fi instigaţi de fostul director şi că “nu pot să mă duc când oamenii nu mă vor, măcar că oamenii n-au nicio vină, ei nu mă ştiu pe mine”.

Staţia Zonală de Asistenţă Medicală de Urgenţă Centru, care cuprinde 17 raioane ale R. Moldova, a fost creată la sfârşitul anului 2003, când s-a trecut la centralizarea asistenţei medicale de urgenţă. De când exista doar denumirea, acest serviciu a fost constituit şi administrat de medicul Iurie Crasiuc.

Tatiana EŢCO


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

16 comentarii

 1. Ilie

  Bravo colectivului Satatiei de urgenta ca au incercat sa-si apere interesele si demnitatea colectivului, sa-si apere seful.!!!! Ceia ce n-a putut face cu regret colectivul SCR.Un colectiv unic din sistemul sanatatii, un colectiv creat si educat de pe timpul d-nului T.Mosneaga, n-a putut sa-si apere demnitatea si traditiile create in acest spital. SCR poate fi condus de o persoana creata in interiorul spitalului care este la curent cu toate problemele celei mai mari institutii din sistemul sanatatii. Dar cine a “cistigat” concursul??? Cu regret in fruntea spitalului este o persoana straina colectivului, care nu numai ca nu cunoaste problemele spitalului, dar si n-a activat mai bine de 8 ani in MOldova, si nu este la curent cu problemele actuale ale sistemului sanatatii din republica,si nu are idee despre asigurarile in medicina nu a participat la implimentarea asigurarilor.UNDE A FOST DOMNIA SA CIND A FOST MAI GREU??/ (se zice ca a “activat” in Canada ,in calitate de ce……?????). Care este pricina tacerii colectivului??? Probabil ca este frica fata de actualul ministru,care-si face mai departe datoria de chirurg, sef catedra in incinta spitalului. RUSINE!!!!!!???

  • XYZ

   Dle ILIE, este interesant mesajul dvs. Si eu am admirat curajul acelor medici. Niste oameni chinuiti, care au venit la Chisinau sa-si apere colegul. Rare cazuri, pe la noi, in prezent. Dar, daca dvs. cunosteti atat de bine situatia, acceptati sa faceti o declaratie pentru ZdG, intr-un articol la aceasta tema, din numele dvs.? Succese!

 2. Anetta

  Tot respectul pentru acesti medici!!!!! Se vede ca sunt oameni curajosi, simpli, dar cu coloana vertebrala. Este un exemplu de mare demnitate. Un exemplu care ar trebui sa rupa gheata.

 3. lili

  REspect intregului colectiv de medici. Il cunosc personal pe d-l Crasiuc si pot spune sigur ca sunt multe persoane din anturajul sau care profita de bunatatea sa si de caracterul sau in scopuri nu prea “frumoase”. Cit despre profesionalism: adevaratii conducatori ai Statiei Zonale “Centru” sunt in umbra pe cind dumnealui este o marioneta. Parerea mea este ca in acest caz trebuie schimbat nu numai seful dar si o mare parte din subalterni in caz contrar d-l Midrigan nu va putea activa in aceasta institutie.

 4. dorina

  Duceti-va si vedeti schimbarile facute de actualul director.trebuia sa apara peste atitea ani un GOSPODAR sa scoata gunoiul din si de la SCR ???
  se vorbeste in tirg- au avut economie la salariu de mln lei, au o reputata economista si economist care-s cei mai de vaza si in prezent.
  si atunci,cine sa vina sa le mai dea sfaturi???lasati-o mai moale !

 5. rooly

  Hotineanu trebuie dat afara pentru tot ce face.. oare Filat nu intelege ca daca nu ia masuri urgenet, piered tot electoratul din lumea medicala?

 6. ion

  Da!Ce atita deranjare cine va fi sef?Mai bine puneau problema salariilor,a conditiilor de munca.Reformele in medicina sint imperios necesare.Sau pompat o gramada de bani in asistenta de urgenta fara efect vizibil,carutasi au fost si carutasi au ramas.Si sefii periodic trebue schimbati ca sa nu creada ca sint unsii lui dumnezeu!!!

 7. Ion

  Draga redactie! Noi, majoritatea colaboratorilor din SCR dorim sa-l intoarcem pe Directorul precedent M.Ous – un om profesionist in medicina (nu degeaba a trecut prin sef de sectie, sef adjunct apoi director 6 ani-care a ajuns fara cumatrism), un bun organizator, conducator, bun la suflet, intelegator …….
  Din considerentele ca Ministrul – Hotineanu are sediul catedrei la noi in spital, si-i are sub calciiul lui pe toti chirurgii, si stiind caracterul lui dur si neomenesc (nici odata neascultind pe nimeni),toti colaboratorii SCR li-este frica sa-si expuna parerea in fata presei si televiziuni ca nu sunt de acord cu noul director adus din Canada si pus in post de catre Ministrul Hotineanu, (ce sunt rude? sau i-a platit din gros?), care nu are idee de structura spitalului, sectiilor,colaboratori si principalul de COMPANIA DE ASIGURARI IN MEDICINA.
  A fost citeva adresari catre domnul director cu probleme urgente a spitalului din partea sefilor de sectii, dar actualul director le-a reprosat urit: “daca v-ati inscris la mine la audienta? NU, atunci mergeti la sefi adjuncti” ACESTA-I DIRECTOR? ASA ARE GRIJA DE SCR? El nu stie cum sa procedeze, ce sa faca, rusine de asa director!!!
  Cum sa procedam???

 8. sveta

  In medicna lucrurile se agraveaza pe zi ce trece, pentru ca nu este gestionata de profesionisti ci de niste persoane politizate le maximum.
  Concursurile pentru alegerea directorilor de institutii medicale au avut loc cu grave incalcari si cred ca este necesara o comisie independenta, poate parlamentara care ar studia conditiile si rezultatele concursului.

 9. petru

  Pentru Ion,

  Pare ca esti un comunist platit, rupt de realitatea medicala in general si in special de SCR.

  Eu i-l cunosc pe noul director de cind era vice Ministru, are cunostinte de management, are curajul de a moderniza acest spital – pudred, care este depasit la toate capitolele. Conducatorii precedenti,asa numitii “RKBISTI” au adus acest spital inrt-un dizastru total!!!

  Succes noului conducator!!! in relansarea spitalului republican!

 10. ionica

  rooly, Ion , petru , toti au dreptate. Conducerea MS face mare dezastru. Daca mai raman pe vre-o luna doua Filat pierde electoratul din sistem si inca cam pe atata. (remarca, noi toti l-am votat pe el). (ministrul il impingea pe midrigan la sef de SCR, dar a luat-o in nas).

 11. Ion

  Pentru Petru —- ori esti un “RKBist”mai putred ca spitalul si nu vrei sa dai pe fata ca esti de acolo ( esti platit de noua conducere – Hotineanul+actualul sef) sau n-ai mai fost de mult timp prin spital si nu ai ideie ce s-a facut in ultimii ani pentru spital si colectiv….Intr-adevar ii dorim noului director succese si sa faca inzecit si insutit pentru colectiv si spital, ceia ce n-a fost in puterile fostilor conducatori “RKBisti”.
  Pentru Dorina: Da gunoiul s-a scos si aveti un hol “FRUMOS”,”AMENAJAT” si “LUMINOS”.VAI CE MAI “GOSPODAR”.

 12. costica

  Am citit in alt ziar ca s-a anulat concursul pt conducerea Statiei de Urgenta.Interesanta decizie si cica MS in frunte cu Hotineanu va organiza un nou concurs(PROBABIL NOUL CONCURS VA AVEA LOC DUPA ALEGERI).Cit cinism si fatarnicie,Hotineanu si cu gasca lui trebuie demisi,sau sa demisioneze ca in exemplu ministrului bulgar al sanatatii.Altii muncesc si ei fac politica in medicina,vin pe de-a gata cu rude,cumetrii si alte lichele care dau banii seriosi ca sa aiba posturi.Ma intreb oare ce poate sa schimbe chirurgul Midrigan la 60 de ani in serviciul de Urgenta cu experienta lui?!Omu nu vede,nu mai poate opera si Hotineanu i-a promis ceva.Hotineanua luat mita.ambii chirurgi frate frate da brinza-i ku bani

 13. gavros

  Bravo celor de la urgenta.Un colectiv unit,ce nu poti spune despre colectivul SCR.Tot timpul cind cineva se adresa la D-l Ous indeferent cu ce intrebare,pe nimeni nu a intrebat daca sa inscris la primire!Intotdeauna a ajutat in limitele posibile.Sa facut reparatie generala in multe sectii.Sa modernizat sistemul de incalzire in tot spitalul. Intotdeauna de sarbatori pentru colectiv se orghanizau concerte cu vedete de estrada din R.Moldova.De pe bancile universitatii D-l Ous a inceput activitatea sa profesionala in SCR.Si-a depus tot sufletul si cunostintile in serviciu!Mai dea Domnul asa conducator si gospodar!Si la urma cu ce sa ales?????? As crede ca in medicina nu este loc pentru politica, dar e nevoe de profesionalisti in domeniu.Multi colaboratori din SCR in suflet regreta faptul ca D-l Ous a fost demis din functie,dar le este frica de noul Ministru si de colegul sau de Viceministru(1999-2000) D-l Usatii.Dupa ce practic a dus la ripa spitalul din Anenii Noi D-l Usatii a fujit in Canada.Aceias soarta ii revine oare si SCR????????????????? De ce oare informatia despre activitatea D-lui Usatii in Canada e foarte confidentiala????? Pur si simplu nici un sait al guvernului Canada nu detine nici o informatie despre activitatea D-lui A.Usatii la Ministerul Sanatatii,sau la guvern dupa cum mentine Dumnealui.

 14. rodion

  eu am putina activitate de medic la centru.si pot sa comunic ca domnul Crasiuc e un profesionist si mai da Doamne asa cadre.Eu tot am observat ca sunt o serie de salariati ce fac parte din partide politice si la orice ocazie scutura toalele in cabinet la ministri.In lucru nu pot fi cumatri si prieteni dar numai colegi….

 15. Anatolii Cocos,coleg de promotie

  Pe Ion Midrigan il cunosc din perioada anilor de studentie,si indraznesc sa spun ca la postul la care a fost promovat il merita din plin. Calitatile umane,menegeriale si nu in ultimul timp cele profesionale il recomanda cu fermitate. A dovedit acest lucru in mai multe institutii sanitare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *