Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Reşedinţa "de boieri" a lăsat…

Reşedinţa „de boieri” a lăsat un sat fără izvor şi fără cărare

243-condritaFoştii preşedinţi ai R. Moldova au văzut luxul de la reşedinţa de stat Condriţa de care s-a bucurat actualul şef al statului, Vladimir Voronin, timp de opt ani în fotografii, au declarat ei pentru ZdG. Mircea Snegur a ajuns la Condriţa doar de trei ori, cât a fost şef de stat, iar Petru Lucinschi vede gospodăria lui Voronin doar prin gardul de sârmă ghimpată, atunci când parcurge traseul Leuşeni – Chişinău. Ca să ajungi la reşedinţa de stat a preşedintelui în exerciţiu, trebuie să fii invitatul acestuia sau una dintre persoanele autorizate care are acces pe acest „teritoriu cu regim strict”.

Am ajuns la poarta reşedinţei de la Condriţa vineri, atunci când cei 48 de deputaţi comunişti se adunaseră la propria şedinţă a Legislativului. Ne-a întâmpinat Nicolae, un tânăr din Armata Naţională, care supraveghea intrarea. Acesta a spus că nu ne poate invita, apelând imediat numărul de telefon al superiorului său. În scurt timp, la poarta reşedinţei a apărut un automobil de model Niva, de culoare albă, cu numere de înmatriculare SP 072. Dialogul dintre reporterii ZdG cu cei doi superiori ai lui Nicolae a început printre gratiile de la poarta lui Vladimir Voronin. „Teritoriul reşedinţei de stat presupune un regim strict”, ne-a spus din start locotenent-colonelul Onofrei, de la Serviciul Protecţie şi Pază de Stat (SPP), informându-ne că avem nevoie de invitaţia specială a lui Vladimir Voronin. Angajaţii SPP care asigură protecţia vilei de la Condriţa a preşedintelui în exerciţiu ne-au dat de înţeles că îl aşteaptă pe noul şef de stat.
Le-am explicat că presa independentă din R. Moldova nu s-a prea bucurat de invitaţia preşedintelui în exerciţiu, precum s-au bucurat jurnaliştii din Rusia sau cei loiali puterii.

Preşedintele Voronin faţă în faţă cu „Sfântul Kneaz Vladimir”

Pentru că angajaţii SPP ne-au închis poarta, am încercat să aflăm ce se întâmplă la reşedinţa de la Condriţa doar de după gardul de sârmă ghimpată. Aşa am observat că, atunci când iese de pe teritoriul reşedinţei, Vladimir Voronin dă faţă în faţă cu un monument religios, „Sfântul Kneaz Vladimir”, din marmură, ridicat de curând şi menit să le trezească evlavie locuitorilor din zonă.

Din cauza reşedinţei, locuitorii s. Ulmu, r. Ialoveni, au rămas fără calea spre mănăstirea de la Condriţa. Acum aproximativ 5 ani, când reşedinţa de stat a fost înconjurată cu gard din sârmă ghimpată, a fost îngrădită şi cărarea ce ducea prin pădure către sfântul lăcaş.

Mai mult decât atât, ţăranii din s. Ulmu au rămas şi fără izvorul din pădure. „Era un izvor cu apă rece şi cristalină din care oamenii obişnuiau să bea apă atunci când mergeau în dealul satului la munci agricole”, confirmă primarul localităţii, Tudor Coşleţ. „Nu au fost scrise plângeri oficiale, dar oamenii s-au indignat”, ne-a mai spus primarul.
Pentru că acest bun al statului este înconjurat de kilometri de sârmă ghimpată, am încercat să aflăm de la serviciul de presă al preşedintelui cum putem ajunge la vila lui Vladimir Voronin. Ni s-a răspuns că de aceste autorizaţii se ocupă Serviciul Protecţie şi Pază de Stat. Am apelat acest Serviciu, ca să aflăm şi câţi angajaţi ai acestui serviciu sunt implicaţi în protecţia reşedinţei. „Secret de serviciu”, ni s-a răspuns la numărul de telefon 250909.

Cei doi preşedinţi nu au mai trecut pe la Condriţa

I-am contactat pe ex-preşedinţii de stat, ca să aflăm de la ei ce cunosc despre reşedinţa de la Condriţa. Solicitat de ZdG, primul preşedinte al R. Moldova, Mircea Snegur, ne-a spus că el nu a fost acolo decât de trei ori, pe când ocupa funcţia de şef al statului. „Am mers să văd cum se păstrează acest bun de stat. M-am plimbat prin pădurea din apropiere. Eu am avut o vilă de serviciu la Holercani, şi nu o reşedinţă de stat. Exista o reşedinţă în aceeaşi localitate, dar nu era ocupată de nimeni. Era pentru oaspeţi. Pe atunci nu ne ardea de confort şi distracţie”, ne-a spus Mircea Snegur. „M-am mirat şi eu câte investiţii s-au făcut la Condriţa. Dar le-am văzut în fotografiile din paginile de internet”, ne-a mai spus primul preşedinte, care nu a fost invitat la Condriţa niciodată de către actualul şef de stat.

Petru Lucinschi, cel de-al doilea preşedinte al R. Moldova, s-a folosit de această reşedinţă timp de patru ani, atât cât a ocupat funcţia de şef al statului, dar de când la putere a venit succesorul său, a auzit doar despre „frumuseţile” de acolo. „Trec pe lângă gardul de acolo când merg pe traseul Leuşeni”, ne-a spus Petru Lucinschi.

„Pe când eram preşedinte, era o reşedinţă simplă, acum e reşedinţă de boieri”, ne-a mai spus Petru Lucinschi, care a adăugat că pe timpul său la Condriţa nu era gard.

Anastasia NANI,
Tatiana EŢCO