Relaţii în judecată

Mai mulţi judecători de instrucţie care activează în instanţele din R. Moldova sunt foşti procurori. Avocaţii susţin că e vizibil cum, între cele două părţi, atunci când este examinat vreun dosar privind eliberarea unui mandat de arest, există relaţii mai mult decât profesionale. În vara 2012, legea a fost modificată, astfel încât judecătorii de instrucţie actuali să fie înlocuiţi cu judecători de drept comun. Mai mulţi judecători de instrucţie, însă, şi-au menţinut funcţia şi după aceste modificări.

Cele mai multe dintre persoanele intervievate de autorii Raportului „Executarea hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului de către R. Moldova în perioada 1997-2012”, raport realizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), au argumentat calitatea proastă a activităţii judecătorilor de instrucţie prin cariera profesională a acestora.

Judecătorii de instrucţie, evaluaţi

Sistemul judiciar din R. Moldova are judecători de instrucţie din 2003, după intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Penală (CPP). Puteau deveni judecători de instrucţie doar judecătorii cu experienţă de cel puţin trei ani sau procurorii şi anchetatorii penali cu experienţă de cel puţin cinci ani. În consecinţă, judecători de instrucţie au devenit doar procurorii şi anchetatorii penali. Niciun judecător nu a candidat pentru poziţia de judecător de instrucţie.

Autorităţile R. Moldova au recunoscut că aceasta este o problemă şi, prin Legea nr. 153, din 5 iulie 2012, a fost schimbat modul de exercitare a atribuţiilor judecătorilor de instrucţie. Aceste funcţii vor fi exercitate de un judecător de drept comun numit de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe o anumită perioadă de timp. În termen de trei ani, judecătorii de instrucţie în exerciţiu vor fi evaluaţi de către CSM.

Unii au fost reconfirmaţi

Nichifor Corochii, preşedinte CSM, susţine că, până acum, în mai multe instanţe din R. Moldova judecătorii de instrucţie au fost înlocuiţi de judecători de drept comun. „Dar au fost şi câţiva judecători care au cerut reconfirmarea. La Comrat, Donduşeni şi Ungheni. Acum urmează ca cei care au fost judecători de instrucţie să participe la cursuri de instruire la Institutul Naţional de Justiţie (INJ) şi, timp de trei ani, să decidă: rămân în sistem cu capacitate de judecători de drept comun sau îşi dau demisia”, ne-a spus Corochii.

Judecătorii de drept comun urmează să execute şi rolul de judecători de instrucţie, timp de un an. „Totodată, am cerut instanţelor de judecată să pregătească şi alţi judecători pentru a putea exercita funcţia de judecător de instrucţie, întrucât, la noi, în majoritatea instanţelor, e angajat doar un singur judecător de instrucţie şi apar probleme atunci când acesta e în concediu sau bolnav”, a specificat Corochii.

Preşedintele CSM spune că autorităţile au purces la modificarea Legii privind activitatea judecătorilor de instrucţie nu din cauza relaţiilor pe care aceştia le aveau cu procurorii, din care breaslă proveneau majoritatea dintre ei. „Nu cred că-i legat de interese personale. Este legea, ea se aplică, iar noi ne conformăm prevederilor legale”, a rezumat Corochii, nedorind să intre în detalii.

„Sunt relaţii de care nu-ţi poţi da seama”

Şi dacă autorităţile evită să discute despre relaţiile dintre procurori şi judecătorii de instrucţie, avocaţii spun că, deseori, au sesizat că aceste relaţii sunt mai mult decât profesionale. „Un om simplu, care participă la un proces, nu vede aceste nuanţe. E clar că, oficial, o asemenea relaţie nu ar trebui să existe, pentru că judecătorii şi procurorii au diferite atribuţii. Oficial, judecătorul de instrucţie controlează munca procurorului. Aşa, însă, cum mulţi judecători sunt foşti procurori, lucrează pe dosare de arest cu foşti colegi, poate chiar cu nişte cumetri. Oricum, între ei se leagă o prietenie. Or, fiind foşti colegi, mai ies la o bere, au prieteni comuni. Aşa se leagă relaţii speciale, care, deseori, se răsfrâng asupra înfăptuirii justiţiei”, crede avocatul Vitalie Postolache.

„Judecătorul de instrucţie contactează mai mult cu procurorii. Vrând, nevrând, se creează o relaţie între cei doi. Sunt şi relaţii de care nu-ţi poţi da seama. Chiar dacă apar relaţii şi înţelegeri între procuror şi judecător, oricum, ei vor mima actul de justiţie. Joacă teatru la cel mai înalt nivel. Judecătorul o face pe imparţialul, ca şi procurorul”, mai spune avocatul.

„Ei sunt pe poziţii amicale”

„Relaţiile dintre procurori şi judecători sunt evidente”, spune şi Roman Zadoinov, avocat care participă adesea pe dosare de arest. „Lucrurile sunt evidente prin comportamentul judecătorului şi procurorului. Ei sunt pe poziţii amicale. Se salută tot timpul, vorbesc între ei, fac glume”, spune Zadoinov. Acesta, însă, nu pune astfel de relaţii pe seama faptului că majoritatea judecătorilor de instrucţie sunt foşti procurori. „Şi trecutul lor este important, dar cred că, în majoritatea cazurilor, corupţia e la mijloc”, opinează avocatul. Roman Zadoinov crede că modificarea legislaţiei nu va schimba situaţia şi „nu va asigura o relaţie mai solemnă între judecători şi procurori”.

Vlad Gribincea, autorul raportului privind „Executarea hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului de către R. Moldova între 1997 şi 2012”, spune: „Se pare că această modificare a legii a venit pentru a remedia problema care exista, că toţi judecătorii de instrucţie sunt fie foşti procurori, fie ofiţeri de urmărire penală, cu excepţia unui judecător. Se pare că Parlamentul a recunoscut că aceasta e o problemă şi că solicitările procurorilor sunt admise prea uşor de către judecătorii de instrucţie. Potrivit noilor modificări ale legii, însă, nu se interzice ca judecătorii de instrucţie să-şi continue activitatea, cu condiţia ca în decurs de trei ani să susţină un examen. Da, mulţi judecători de instrucţie deja au fost reconfirmaţi”, afirmă Gribincea.

Material realizat cu susţinerea Fundaţiei Soros-Moldova, în cadrul proiectului operaţional “Îmbunătăţirea respectării dreptului la libertatea şi siguranţa persoanei în Moldova”

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

  1. observator

    Judecatori,avocati,procurori adesea sunt fosti colegi de facultate,cumatri si des se intilnesc in sala de judecata dupa care isi cumpara masini,case,iar cei mai destepti doar apartamente,ca sa nu bata la ochi.

  2. iubita

    isi construesc si case in capitala.copii merg la scoli private.iar sotile din salon la amanti.doar sotii judecatori sunt ocupati sa judice lumea si nu vad cum sotia merge la amant.

  3. Ana

    D-le Gheorghe fiti linistit.O sa va mire ce redepe se intoarce “calimera”dupa toamna alegerilor,sau chiar cu cateva saptamani inainte .Acesti porci care-si fac de cap acum vor clama ca au invins tirania si ca nu ei sunt vinovati ci “sefii”.Parca vad ca movile de dosare sunt in asteptare pentru pedepsirea vinovatilor.Singura mea dorinta este ca noua putere sa nu pactizeze cu cei “pocaiti”ci sa-i trimita in puscarie pe toti “tulusi”care ne-au mancat banii pentru dorintele ineptului de la Cotroceni.Sa plateasca in nume personal nu sa platim tot noi pentru porcariile lor.Le v-a venii randul.Sa zaca bine in puscariile tarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *