Relaţia judecătoriilor cu presa, decisă unilateral?

432-presa-si-justitiaConsiliul Superior al Magistraturii a remis în atenţia instanţelor de judecată un proiect de regulament cu privire la serviciul de informare publică şi relaţiile cu mass-media în cadrul instanţelor judiciare.

Regulamentul stabileşte modul de organizare şi desfăşurare a activităţii serviciului responsabil în cadrul instanţelor judecătoreşti de informarea publică şi relaţiile cu mass-media “în vederea asigurării transparenţei de înfăptuire a justiţiei”.

Deşi nu a fost iniţiată o discuţie cu presa, regulamentul vizează direct relaţia instanţelor judiciare cu jurnaliştii.

În proiectul regulamentului în cauză se spune că “serviciul de informare publică este obligat să respecte secretul de serviciu şi să protejeze informaţiile confidenţiale”, dar nu se specifică exact care sunt parametrii “secretului de serviciu”. De asemenea, regulamentul mai prevede “informarea preşedintelui instanţei despre materialele apărute în mass-media referitor la activitatea instanţei sau privitor la sistemul judecătoresc în ansamblu”, dar nu specifică interesul pentru a informa mass-media cu privire la reacţiile, răspunsul sau opinia preşedintelui judecătoriei cu privire la materialele din presă care dezvăluie cazuri de corupţie, de relaţii nestatutare, de nepotism, spălare de fonduri sau alte acţiuni penale sau neetice posibile în comportamentul unor judecători.

Şi modul de furnizare a informaţiilor prevăzut în proiectul de regulament lasă de dorit. “Solicitarea orală poate fi oferită la telefon doar în cazurile în care serviciul colaborează de mai multă vreme cu reprezentantul concret al mass-media, acesta este credibil şi este convins că informaţia nu va fi denaturată, în anumite scopuri”, se specifică în document, deşi nu se explică la discreţia cui este lăsată decizia de a crea lista unor media “credibile” şi “necredibile”.

Termenele de eliberare a informaţiilor prevăzute în proiect pare să nu mai corespundă modalităţilor moderne de furnizare a informaţiei, când scrisorile electronice, utilizarea e-mailului, a altor mijloace de comunicare on-line pot facilita mult comunicarea între părţi şi pot favoriza viteza de comunicare. “Răspunsul în scris se va oferi în termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la înregistrarea solicitării. Termenul de executare a solicitării poate fi prelungit cu 5 zile lucrătoare de către preşedintele instanţei, în dependenţă de complexitatea informaţiei solicitate, de volumul lucrărilor de documentare, motivat, cu informarea solicitantului”, se specifică în proiectul de regulament.

Propunerile, sugestiile, obiecţiile sunt aşteptate până la 1 august 2013 prin fax sau la ”aparatul@csm.md.”

Centrul pentru Jurnalism Independent a fost sesizat de către Ziarul de Gardă cu privire la acest regulament, şi departamentul Juridic al CJI va face o expertiză a proiectului în cauză.

A.R.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Ioana

  In viziunea mea, este cazul sa veniti cu unele propuneri/solutii de imbunatatire a relatiilor instantelor judecatoresti cu mass-media, care se vor reflecta in regulament, decit sa faceti niste critici anticipate, care de altfel nu va face fata, or regulamentul este supus dezbaterilor publice, si nicdecum criticilor din partea presei.
  Atit timp cit se vor face critici doar negative, nu va mai exista o comunicare eficienta intre reprezentantii sistemului judecatoresc si reprezentantii mass-media.
  Dar o asemenea comunicare ar fi binevenita si necesara pentru a asigura informarea corecta si echidistanta a publicului larg cu activitatile ce se desfasoara in sistemul judecatoresc.

 2. vera

  Pentru mass-media trebuie de existe o lege, care sa-i protegeze pe jurnalisti, atunci cand se vor afla in exercitiul functiunii.!

  De ce cand un politist este intimadat de cineva, se aplica legea cu pedeapsa, dar cand jurnalistii sunt loviti, bruscati, amenintati nu exista o lege normala,care sa-i apere?

  Oare jurnalistii au ajuns ca cainii vagabonzi:fara atentie si securitate din partea statului?

  Judecatorii au frica de camerele de filmat, iar unealta de lucru a reporterilor nu poate fi alta, pentru a aduce probe concrete despre adevar.Cum sa gaseasca intre ei limba comuna, dace unii lupta contra coruptiei, iar altii o alimenteaza..?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *