Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Regretele unui inventator

Regretele unui inventator

Odată, un băiat de şase ani a mers acolo unde în sat se adunau soldaţii seara târziu să privească filme. Soldaţii aveau baterii care luminau în jos şi-n sus. O rudă de-a băiatului, abia revenită din oraş, i-a explicat cum funcţionează acestea. A întrebat-o cum de ştia ceva atât de complicat. I s-a replicat că din studiile despre fizică. Din acel moment al anului 1940, Boris Lapte din Nemţeni, Ungheni, a ştiut că vrea să devină fizician.

Ştiinţele l-au fascinat mereu. A făcut patru facultăţi – două de electronică, una de fizică şi alta de drept – s-a ocupat de invenţii, a cunoscut numeroşi academicieni. A fost şi preşedintele unui club de savanţi din Moldova. Se numea ”Eco Energetica” şi din acesta făceau parte savanţi şi din Rusia, şi din Germania, şi din Ucraina. Boris Lapte spune că a fondat clubul în Moldova cu gândul că aici i-ar fi mai uşor să acceseze mijloace financiare, dar nu a reuşit. „În 13 ani, cât a existat clubul, un bănuţ nu am văzut. Dar, noi am activat, datorită faptului că am avut mulţi prieteni, la care ne adresam ca să ne ajute, cu dispozitive, măsurări, cercetări”, adaugă Lapte.

Zborul de pe motocicleta lui Gagarin

S-a ocupat de invenţii o viaţă întreagă. „În aproape 80 de ani am reuşit multe. Lucram şi nu-mi ajungeau cunoştinţe, voiam mai multă ştiinţă. Aşa că alegeam să mai merg la o facultate şi aşa s-au adunat patru la număr. Mi-a plăcut întotdeauna să descopăr, să studiez, să creez”, relevă Boris Lapte.

Spune că l-a cunoscut şi pe Iuri Gagarin, primul cosmonaut, atunci când, în tinereţe lucra la o bază militară din Uniunea Sovietică. „E-he, era să mă omoare odată. Tare-i plăcea motocicleta şi mi-a propus într-o zi să urc şi eu, să dăm o tură în împrejurimi. A luat o viteză foarte mare şi a dat peste un bolovan. Eu am zburat de pe motocicletă. El s-a dus mai departe, iar eu am căzut”, râde omul, adăugând că îi cunoaște şi pe Valentina Tereşkova (prima femeie cosmonaută), şi pe soţul acesteia, precum şi pe alţii din domeniul cosmonauticii.

Boris Lapte lucra la bazele aerocosmice sovietice, unde se ocupau de ajustarea aparatelor cosmice. Spune că toţi cosmonauţii erau obligaţi să cunoască aparatele cosmice la perfecţie. „Noi reglam aparatele cosmice, dar cosmonauţii erau obligaţi să le cunoască la perfecţie. De multe ori întrebau de noi (operatorii) pentru ce e un buton sau altul. Noi îi verificam pe dânşii. Trebuiau să ţină minte tot, fiecare buton. Erau foarte capabili, noi aveam un mare respect pentru cosmonauţi”, relevă, visător, Boris Lapte.

Boris Lapte este pasionat de experimente încă din copilărie
Boris Lapte este pasionat de experimente încă din copilărie

Exerciţii de cosmonautică

Până la Gagarin şi munca în cosmonautică însă, s-au petrecut multe alte lucruri. Totul a început după absolvirea primei facultăţi, pe la începutul anilor 60. ”Erau anii când nimeni nu voia să meargă la armată. Am susținut diploma şi mi s-a dat fişa în mână: peste cinci zile trebuia să fiu la Comisariatul militar. Am nimerit în trupele de rachete. Ele numai-numai începeau să apară”, îşi aminteşte Boris Lapte. Făcea practica la Volgograd, URSS, acolo trebuiau să instaleze stâlpi pentru o linie electrică, care mergea spre Stavropol, dar trecea pe lângă baza militară de la Kapustin Yar. ”Baze militare care se ocupau de cosmos erau de tot trei: una în Ashuluk, lângă Astrahan, unde erau rachetele Pământ-Aer, care doborau avioanele, eu întâi acolo am fost. Pe urmă, era baza militară pentru rachete Pământ-Pământ, care puteau să ajungă de la Kapustin Yar până la oceanul Pacific. Şi, mai era, şi Baikonurul”, enumeră Lapte.

La Astrahan a trebuit să meargă la exerciţii militare, să doboare avioane. La aerodrom, baza avea în dotare avioane din placaj. Acestea erau prinse de un avion adevărat, care lua viteză, apoi erau lăsate să cadă. Ţintele trebuiau distruse. Îşi mai aminteşte că altădată a participat la un exerciţiu unde trebuia şi să ţină singur cârma, şi să apese pe butonul de pornire. Operaţiunea a fost un succes. Este un moment de glorie, de care îşi aminteşte cu lacrimi în ochi.

Inventică şi tristeţe

Ulterior a revenit în Moldova. A activat în mai multe instituţii de stat. Acum, stă mai mult acasă şi se ocupă de invenţii. Îmi demonstrează un aparat despre care spune că va creşte potenţialul energetic, al moleculelor, al atomilor. „Asta-i caloricitatea. Şi, dacă motorina are, în mod normal, undeva 4-5 mii kilocalorii, după ce noi o încărcăm de la acest aparat, poate să ajungă şi la 6, şi la 7 mii kilocalorii. Am făcut şi experimente, care ne-au demonstrat că funcţionează acest lucru. Dar, nimeni nu vrea să ne facă acte. Cum află că e vorba de majorarea caloricităţii petrolului sau a gazelor nu vor nici să vorbească cu mine”, se destăinuie inventatorul.

Mai spune că dispozitivul pe care l-a făcut acţionează asupra modificării energiei atomilor, care schimbă capacitatea materiei. Invenţia mai poate depista şi descompune nitraţii şi nitriţii din legume. Este nespus de mândru şi entuziasmat de ceea ce a creat, dar consideră că societatea nu apreciază cu adevărat aceste elaborări.

Nu şi-ar dori o maşină care să facă viaţa veşnică, pentru că spune că omul nu are nevoie să trăiască veşnic, întrucât nici universul nu e veşnic. Totodată, consideră că în această lume efemeră, invenţiile sunt puţin promovatre şi apreciate. „Ce-a făcut ştiinţa noastră pentru prosperarea Moldovei în aceşti 25 de ani? Ce s-a inventat? Nimic, zero”, conchide, trist, Boris Lapte.