Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Răsplată pentru un luptător

Răsplată pentru un luptător

Deşi a absolvit o şcoală de şoferi încă pe vremea sovieticilor, nu are dreptul să dea examenul pentru obţinerea permisului de conducere a autovehiculelor de categoria C. Oficial, motivul invocat de cei de la Direcţia Calificare a Conducătorilor Auto este că şcoala la care a învăţat nu era înregistrată la organele competente de atunci. Neoficial, nu a fost admis la examene pentru că nu a plătit suma de 4 500 lei, echivalentă cu taxa pentru frecventarea cursurilor.
Timp de mai bine de un an a umblat prin judecăţi să-şi caute dreptatea. Nimeni însă nu-i dădea vreo şansă de izbândă. El, însă, continua să spere şi să susţină că are dreptate şi că mai devreme ori mai târziu va câştiga. «Poate chiar la CEDO, dacă aici nu se poate», ne spunea el.

Proba dreptăţii

Nicolae , veteran al războiului din Transnistria, decorat cu ordinul «Meritul Militar», a absolvit în perioada 1986-1988 cursurile de pregătire a conducătorilor auto de categorie «C» în cadrul Şcolii nr. 2 din satul Mândreşti, r-nul Teleneşti. La examenele de absolvire a primit certificatul Ministerului Învăţământului al RSSM.
Pe 23 martie 2008, a primit şi confirmarea oficială de la administraţia Liceului Teoretic «D. Cantemir (fosta Şcoală nr. 2) din s. Mândreşti, precum că a absolvit programul de pregătire a conducătorilor auto ai mijloacelor de transport de categoria C. Ulterior, certificatul i-a fost recunoscut de Ministerul Educaţiei şi Tineretului al R. Moldova, fiind calificat drept «document autentic şi conform legislaţiei în vigoare».

Astfel, s-a adresat la Direcţia principală înregistrare a transportului şi calificare a conducătorilor auto cu o cerere prin care solicita permisiunea de a susţine examenul pentru obţinerea permisului de conducere a autovehiculelor de categoria C. Cererea i-a fost refuzată, pe motiv că şcoala la care Besedovschi şi-a făcut studiile nu era înregistrată la organele competente de atunci, astfel nefiind abilitată cu dreptul de pregătire a conducătorilor auto. Un alt temei al refuzului a fost că nu a avut dovada frecventării unui curs de instruire practică în conducerea unui autovehicul de categoria C.

Judecăţi inutile

Nicolae Besedovschi susţine co

riul. «Cum să nu fi fost înregistrată şcoala, dacă circulam cu maşinile statului, iar după aceea am primit certificat legal cu semnătură şi ştampilă?».

După ce a prezentat certificatul conform căruia a frecventat orele practice, tot nu i-a fost permis accesul la examen. Besedovschi, însă, nu a renunţat şi a dat în judecată Direcţia principală înregistrare a transportului şi calificare a conducătorilor auto, ÎS »Registru», a Ministerului Dezvoltării Informaţionale al R. Moldova, unde şi-a cerut drepturile.

La Curtea de Apel Chişinău, dar şi la Curtea Supremă de Justiţie, nu a avut succes, instanţele hotărând respingerea cererilor reclamantului.

În timp ce scriam acest articol, Nicolae Besedovschi ne-a transmis că a fost sunat din anticamera Ministerului Dezvoltării Informaţionale, fiind anunţat că, în zilele următoare, va primi o decizie favorabilă în problema obţinerii permisului de conducere a autovehiculelor de categoria C.

Şeful Biroului Registrului Conducătorilor Auto din cadrul Direcţiei înregistrare a transportului şi calificare a conducătorilor auto, Victor Gherghelijiu, ne-a spus că «Astăzi (n.r. – 23 februarie) am primit la executare petiţia lui Nicolae Besedovschi, venită de la Aparatul Guvernului. Urmează ca Nicolae Besedovschi să primească un răspuns oficial în zilele următoare, dar probabil că cererea sa va fi soluţionată pozitiv. Va fi o excepţie, ne-a spus Victor Gherghelijiu. Cererile anterioare i-au fost respinse pentru că şcoala la care Besedovschi a învăţat nu era înregistrată, dar şi pentru faptul că nu a adus proba că a frecventat cele 50 de ore practice expuse în regulament. Conducerea va hotărî ce decizie va fi luată în acest caz. Legile din perioada sovietică nu se deosebesc foarte mult de cele actuale, deci înclin să cred că problema lui Besedovschi se va soluţiona pozitiv».

Victor Moşneag