R. Moldova ar putea pierde 1 milion de oameni

“Evoluţia demografică şi politicile securităţii demografice: Actualitate şi perspective” este genericul conferinţei internaţionale care s-a desfăşurat săptămâna trecută la Chişinău. La eveniment au participat directorul UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie pentru R. Moldova, Francois Farah, Reprezentantul adjunct UNFPA în R. Moldova, Boris Gâlca, precum şi specialişti în domeniu din România şi din cadrul Academiei de Studii Economice din R. Moldova.

În cadrul întrunirii au fost abordate problemele demografice ale R. Moldova: îmbătrânirea populaţiei, scăderea natalităţii, creşterea mortalităţii în rândul persoanelor apte de muncă, migraţia. În acest sens, a fost expus discuţiilor academice proiectul Strategiei Securităţii Demografice a R. Moldova pentru anii 2010-2025, elaborat de Secţia politici demografice a Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Strategia urmează să fie aprobată până la finele anului curent. Potrivit experţilor, pentru a fi eficientă, Strategia ar trebui să fie însoţită de o politică demografică ce ar include acţiuni concrete, având şi acoperire financiară. O acţiune prioritară, în opinia expertului în demografie Constantin Matei, ar fi reducerea mortalităţii persoanelor în vârstă aptă de muncă. “În 2009, mai mult de o treime dintre persoanele decedate au fost economic active, acest indicator fiind mai mare în rândul bărbaţilor. Din punct de vedere teoretic, s-a bătut alarma şi, respectiv, am fost auziţi de organele competente, dar una e să pui problema şi alta – s-o rezolvi”, a subliniat expertul.

Recomandările şi sugestiile făcute la proiectul Strategiei au luat în calcul experienţa internaţională şi necesităţile prioritare ale populaţiei. “Problema demografică este una complexă, iar măsurile întreprinse nu oferă soluţii imediate. În R. Moldova sunt din ce în ce mai puţini copii. Şi în rândul adulţilor este un deficit destul de mare, semn că persoanele au părăsit ţara. Este important ca mass-media să informeze opinia publică despre politicile adoptate în acest sens”, a menţionat directorul UNFPA pentru R. Moldova, Francois Farah. Totodată, Farah a mai spus că „este nevoie de construirea unor parteneriate între sectorul public şi privat pentru a sprijini crearea unor servicii sociale de bază în domenii precum educaţia şi ocrotirea sănătăţii”.

Potrivit Reprezentantului adjunct al Fondului ONU pentru Populaţie în R. Moldova, Boris Gâlca, “în Moldova, jumătate din numărul bărbaţilor apţi de muncă nu ajung la pensionare; în fiecare zi pierdem (decedează) câte 30—35 de oameni; peste 20% din cupluri sunt infertile, adică fiecare al 4-lea-al 5-lea cuplu nu poate avea copii. R. Moldova are nevoie de un asemenea document strategic de ordin demografic, în condiţiile în care pierde anual circa 8000 de persoane. Din cauza migraţiei şi a sporului natural negativ, Moldova are o populaţie îmbătrânită (14,1% populaţie peste 60 de ani), iar dacă nu se va interveni urgent, atunci către anul 2050 ţara ar putea rămâne cu un milion de oameni mai puţin, fiecare a treia persoană ajungând să aibă vârsta de pensionare. În formularea recomandărilor pentru gestionarea problemelor demografice, UNFPA recomandă Guvernului patru grupuri de elemente esenţiale pentru sporirea capacităţii naţionale în domeniul demografic: (1) crearea infrastructurii demografice instituţionale; (2) generarea procesului de politici demografice, inclusiv prin consolidarea capacităţii naţionale de a răspunde provocărilor în legătură cu îmbătrânirea rapidă a populaţiei; (3) efectuarea cercetărilor, prognozelor, colectării şi analizei datelor despre mişcarea populaţiei; şi (4) investiţii în resurse umane prin instruiri profesionale în domeniu”, a mai subliniat Boris Gâlca.

O.C.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Gheorghita Dogaru

    totul este generalizat.Clar ramane un lucru>n-areloc reproducerea populatieie.Al doilea lucru este lipsa fortei de munca,care este determinata de factorul reproducerii.Cei de facut>cresterea indimnazatiilor pentru nasterea al doilea
    si urmatorii copii.Indimnizatiile de o singra data trebuie sa fie de pana la 2000 -3000 euro.Nu va speriati.Ramanem fara populatie,mergeti in satele moldovenesti>betivi,pensionari.Va dau un exeplu>in anul 1990 in satul Ciocalteni in clasa intai au mers peste 100 copii,in 2009 au mers 9 copii.
    Un alt moment >de intors cu orce pret pe cei plecati prin crearea conditiilor de a face activitati economice,Misa Ghimpu a trebuit sa se inteleaga cu Basescu ca toat productia agricola o ia in 2010 Romania.Ganditiva.Mi se face impresia ca va ramane Guvernul Filat fara populatie si pe cine atunci va fi nevoie sa guverneze,pe Ghimpu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *