Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Prunele uscate, produse în Moldova,…

Prunele uscate, produse în Moldova, pe placul străinilor

În timp ce unii agricultori se vaietă că fructele se strică în livezi sau prin depozite, alţi antreprenori au aflat mai multe despre cererea de pe piaţa externă şi au deschis fabrici de uscare a fructelor. Unul dintre aceştia este şi Tudor Botez care, în 2009, a cumpărat o fabrică de uscare a fructelor şi legumelor.

„Fabrica pe care am cumpărat-o este una veche, fondată încă în 1985, iar tehnica pe care o folosesc este construită în acelaşi an, fiind adusă din Iugoslavia de altă dată. Tehnica este bună şi rezistentă, iar dacă ceva nu funcţionează, am grijă să repar sau să schimb”, explică antreprenorul. Totodată, acesta susţine că i-ar plăcea să cumpere şi tehnică nouă, doar că situaţia financiară nu-i permite. „Acum, tot ce câştigăm investim în următoarea producţie şi tot aşa”, explică Tudor Botez.

535-tudor-botez„Trebuie să produci ceea ce este cerut şi căutat”

Tudor Botez a ales să se ocupe de uscarea prunelor, pentru că acestea sunt la mare căutare pe piaţa externă. „Trebuie să fii mai flexibil şi să te concentrezi să produci ceea ce este cerut şi căutat, dar să nu te încăpăţânezi şi să faci doar ceea ce-ţi place, sau se produce mai uşor”, explică bărbatul, referindu-se la faptul că pruna este fructul al cărui proces de uscare este cel mai dificil şi îndelungat. „Durata de uscare a prunelor este de două săptămâni. Astfel că, zilnic, sunt prelucrate 25 de tone de prune proaspete, din care se obţin circa şase tone de fructe uscate. Ceea ce înseamnă că, pentru un kilogram de prune uscate este nevoie de 4,4 kilograme de fructe proaspete”, calculează directorul fabricii de uscare a fructelor. Prunele sunt cumpărate de la agricultorii din satele raionului Nisporeni, la preţ de 3,40—4,00 lei kilogramul, în funcţie de soi şi calitate. La fabrică lucrează 12 angajaţi. Capacitatea de producţie a celor patru utilaje mari este de 440 de tone de prune uscate pe an. „Depinde de sezon şi de durata acestuia. Dacă sezonul e mai redus, ajungem să producem doar 150 de tone pe an”, explică Tudor Botez.

Prunele exportate peste hotare

12043579_779991842123604_1594879675_oProducţia este vândută pe piaţa internă, dar şi pe cea externă, cum ar fi: Slovacia, Cehia. „Lucrez cu banii din credite, pe care îi rambursez odată ce vând producţia. Pentru mine, ca exportator, devalorizarea leului este un plus, pentru că ceea ce vând în afară este achitat în valută străină. Însă, în calitate de cetăţean al R. Moldova mă ciocnesc cu o groază de probleme şi neajunsuri din cauza acestei devalorizări”, subliniază bărbatul.

„Depindem de piaţa internaţională. În 2014, cererea de prune uscate pe piaţa externă a fost una foarte mare şi preţul era bun. Vom vedea cum va fi în acest an, dar mă îngrijorează faptul că, în 2015, producţia este mai necalitativă. Nu au fost ploi şi prunele sunt mai mici. Ceea ce poate influenţa şi preţul producţiei. Totodată, suntem foarte tare influenţaţi de situaţia politică de la noi, iar ceea ce vedem că se întâmplă acum, nu ne face decât să ne punem foarte multe semne de întrebare”, explică antreprenorul.

MAIA prognozează o producţie mai mare de prune

12055249_779991848790270_684663237_oÎn prezent, în R. Moldova funcţionează circa 60 de secţii de uscare a fructelor, majoritatea dintre ele fiind preocupate de uscarea primară a prunelor. Cea mai răspândită metodă de uscare în Moldova este metoda convectivă de uscare în tuneluri, productivitatea acestora variind de la 2 la 15 tone de materie primă pe zi.

Cele mai răspândite soiuri de prune în Moldova sunt Stanley, Anna Şpat şi President. Producţia de prune în R. Moldova în anul 2014 a constituit 72.800 tone, recolta medie constituind peste 4.5 tone la hectar, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, care prognozează o recoltă de 77.590 de tone de prune în anul 2015 şi o productivitate medie de peste 5.9 tone la hectar. Datele statistice oficiale mai arată că suprafaţa totală a livezilor cu prune a fost, în 2014, de 18.800 de hectare, dintre care suprafaţa pe rod a fost de 15.500 de hectare. Termenul de exploatare a unei plantaţii de prune este de 20-25 de ani.

Cei mai mari producători de prune în lume sunt, potrivit datelor statistice ale FAO pentru anul 2014, China (6.1 mln de tone), Serbia (peste 738.000 de tone) şi România (peste 512.000 de tone), urmate de Chile (306.000 de tone) şi Turcia (305.000 de tone).