(Opinie) Protocolul Ministerului Sănătății: Copilul mort în abdomenul mamei, considerat o normă

Cazul femeii de la Rezina, însărcinată în 36 de săptămâni, cu copilul mort, trimisă singură la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău, fără a fi asigurată cu transport, a fost deja mediatizat în mass-media. Doar pe e-sanatate.md, unimedia, jurnal.md au fost peste 130 de mii de vizitatori.

Cazul este unul ieşit din comun, fiind determinat de aşa-zisele reforme făcute pe apucate, care nu au contribuit la fortificarea sistemului de sănătate, ci la degradarea lui. Pentru mine personal a fost o noutate şocantă.

Până la aşa-zisele reforme, în raionul Rezina erau 615 paturi de spital, inclusiv 380 în spitalul raional, populaţia raionului fiind de 56 de mii de oameni. Acum au rămas 135 de paturi, deşi ar fi nevoie de cel puţin 300. Serviciile spitaliceşti sunt costisitoare.

Părintele chirurgiei la Rezina a fost doctorul Dumitru Borş, un chirurg de la Dumnezeu. Cu mai bine de cinci decenii în urmă, pe când spitalul raional era la Ciorna, a salvat de la moarte o rudă de a mea, vecin şi prieten de-al său, efectuând rezecţie stomacală în pilorostenoză decompensată cu anestezie locală. Pe atunci, în raion nu aveam anesteziolog. În obstetrică şi ginecologie, s-a format un colectiv de specialişti apreciaţi nu numai de populaţia raionului, ci şi la nivel republican. Îmi aduc aminte că la Rezina a fost organizată o conferinţă unională, la care am avut ca invitaţi specialişti din toate republicile URSS, obstetricieni şi ginecologi, pentru a lua cunoştinţă de experienţa acordării asistenţei medicale în domeniu.

Am avut norocul să lucrez cu acest colectiv minunat, cu medicii Vera Gheorgheico, Efim Tiron, Ala Matcovschi, Ana Melnic, Leonid Hanchevici. Oameni de valoare. Oare a fost nevoie de făcut asemenea reforme, în urma cărora o femeie să fie trimisă la sute de kilometri pentru a procura de 250 de lei cinci pastile, după cum afirmă soţul femeii, pentru a stimula naşterea?!

Despre protocoale… În esenţă, sunt un lucru bun. Protocolul este o propoziţie scrisă pe hârtie, dar în prim-plan este pacientul. E scris că nu este o urgenţă. Da, nu este o urgenţă gen ulcer perforant sau apendicită, unde urgenţa se calculează în 2-4 ore. Dar unde e scris ca o femeie însărcinată în 36 de săptămâni, cu copilul mort în abdomen, să fie trimisă la 100 km cu transportul public?

Când mi-am imaginat tabloul şi ce se putea întâmpla, m-am îngrozit. Poţi face insult, infarct, îţi poţi pierde cunoştinţa, urmând traumatisme grave. De fapt, după cum a fost scris, a leşinat acasă. Dna doctor Ana Melnic, un om de o cumsecădenie rară, bun specialist, respectată de oameni, înţelegea riscurile şi, după cum afirmă pacienta, îi telefona să afle cum decurg lucrurile. Ferice că a reuşit să ajungă la Chişinău, dar se putea întâmpla orice. În asemenea situaţii, e absolut necesar să fie informată administraţia spitalului, medicul-sef şi adjunctul pe probleme curative. Responsabilităţile revin conducerii instituţiei. Nu cunosc dacă doctorul a informat conducerea despre acest caz. Aş aduce un citat din Jurământul lui Hipocrate: „Voi păstra respectul deplin pentru viaţă umană de la începuturile sale, chiar sub ameninţare, şi nu voi utiliza cunoştinţele mele medicale contrar legilor umanităţii”.

Ruda pacientei a dat un telefon medicului-şef, Nina Postu, care se afla la Chişinău, cerându-i să se implice în asigurarea cu transport sanitar. Din câte am aflat, i s-a răspuns să nu se amestece, căci totul a fost făcut de către doctori corect, după lege. Nu este clar dacă medicul-şef cunoştea despre acest caz, sau a aflat de la ruda pacientei. Cum trebuia să acţioneze un medic-sef, un specialist bun, un om pentru care punctul indicat mai sus din jurământ ar fi însemnat ceva?

1. Dacă nu cunoştea despre caz, trebuia să se informeze, să dea ordin să fie oferită o maşină sanitară pentru a transporta femeia la Centrul Mamei şi Copilului.

2. Dacă a cunoscut despre caz, a fost de datoria sa morală să o ia pe pacientă cu maşina spitalului cu care în această zi a plecat la Chişinău cu chestiuni de serviciu. Nicio variantă nu a fost aplicată. Rămâne, deci, pe conştiinţa ei.

Inadecvată a fost şi reacţia Ministerului Sănătăţii (MS), supărat foc pe faptul că acest caz a fost mediatizat.

Un adevărat MS ar trebui să fie interesat să monitorizeze cum a fost examinată gravida pe perioada sarcinii, ce investigaţii i-au fost efectuate, ce a provocat moartea copilului. Protocolul MS nu prevede solicitarea ambulanţei pentru transportarea gravidei în cazurile în care nu sunt complicaţii şi nu există riscuri pentru viaţă. Din acest protocol reiese că copilul mort în abdomenul mamei nu este o complicaţie, e o stare normală şi de aceea femeia poate să călătorească cu transport de ocazie. Stranie mentalitate!

MS condamnă ruda pacientei pentru mediatizarea cazului, acţionând nu ca o instituţie de stat, ci ca o filială a Partidului Democrat (PD), care încearcă să ţină în taină toate relele care se produc în R. Moldova.

Mediatizarea este o profilaxie, o lecţie pentru toate instituţiile medicale. Consiliul raional Rezina, structură a PD, a constatat că medicul-şef de la Rezina a acţionat corect şi uman, atunci când nu a dispus să rezolve problema transportului sanitar, şi că vinovată de toate relele este ruda cu pricina.

De ce să nu învinuieşti ruda, dacă la îndemână ai toate structurile de forţă?

Politizarea instituţiilor medicale este o aberaţie, nemaiîntâlnită în statele democratice. Poate doar în Coreea de Nord.

Ministra Sănătăţii, Ruxanda Glavan, reprezentantă a PD în guvernul nocturn, vehiculează ideea reformei spitaliceşti. La noi, însă, orice reformă presupune schimbarea de cadre şi plasarea în funcţii a celor docili puterii.

PD se pregăteşte de alegeri, dar a face o reformă spitalicească înainte de aprobarea Legii cu privire la reforma administrativ-teritorială este o crimă. Cum poţi determina care va fi spitalul central judeţean, dacă nu cunoşti care va fi structura unităţii administrative? Aceasta va duce şi mai mult la degradarea sistemului de sănătate. Pentru asta beneficiază PD de bani de la structurile europene? Restul nu contează, dacă copilul mort în abdomenul mamei este considerat o normă.

Oamenii ţin minte cum a anunţat MS că se ieftinesc cu 40% circa 160 denumiri de medicamente. O propagandă partinică neruşinată de manipulare a cetăţenilor. Normal ar fi fost dacă, prin ordinul MS, în fiecare farmacie ar fi fost afişată lista celor 160 denumiri de medicamente cu indicarea preţului iniţial şi al celui redus. Aţi văzut undeva un asemenea document?

Recent, în taină mare, guvernul nocturn a majorat de 5 ori plata pentru serviciile medicale. Stabilitate de coşmar, ca să nu zicem de cimitir!
Pruncii mor în burta mamei fără a afla ce e viaţa. Tinerii continuă să plece din R. Moldova. Câte 106 pe zi. Bătrânii mor acasă, căci locuri în spitale nu sunt, deci cu ei e mai simplu: un certificat de deces şi 1000 de lei ajutor, după care îi păstrezi în listele electorale, căci în R. Moldova şi morţii au dreptul democratic la vot.

Nadejda BRÂNZAN, medic

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *