Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Protestatarii de la 7 aprilie…

Protestatarii de la 7 aprilie protestează

Familia lui Vitalie Creţu, victimă a represiunilor poliţieneşti din 7 aprilie 2009, a ieşit marţi, 16 noiembrie să protesteze în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN). Vitalie şi Olesea afirmă că decizia de a protesta a fost determinată de felul în care au fost repartizate ajutoarele materiale unice, de câte 5000 de lei, participanţilor la evenimentele din 7 aprilie 2009. Familia lor se confruntă cu o situaţie financiară complicată, cu toate acestea nu au fost informaţi despre indemnizaţiile în cauză.

La 16 noiembrie, familia Creţu a ieşit în PMAN, cerând echitate şi dreptate pentru participanţii la evenimentele din aprilie 2009. „Familia noastră a ajuns în stradă cu un copil de 3 ani”, cităm de pe o foaie, ţinută în mâini de Vitalie Creţu la proteste.

Povestea lui Vitalie Creţu a fost îndelung mediatizată după 7 aprilie. Acesta, aflându-se în PMAN, a observat cum unele persoane se apropie de el şi îl îndeamnă să devasteze Guvernul. Ulterior, a fost urmărit până la Spitalul Nr. 1, unde lucrează în calitate de electrician, şi a fost luat la bătaie. Deşi în preajmă era mai multă lume, speriată de strigătele bărbatului, nimeni nu a intervenit. A fost escortat la comisariat, unde a continuat calvarul. «Oricine putea să te lovească. Judecata a fost scurtă. După ce i-am spus numele de familie, judecătorul mi-a zis: 5. L-am întrebat ce înseamnă acest 5, iar el mi-a zis că voi sta 5 zile în comisariat», scria ZdG acum un an, la 29 octombrie 2009.

După perioada din comisariat, ajutat şi de soţie, a depus plângere la Procuratură. Situaţia însă stagna. „Primul procuror, căruia nu i-am reţinut numele, nici nu-şi dădea interesul să găsească vinovaţii, al doilea – la fel. Într-un timp, cazul a ajuns pe masa procurorului Andrei Roşca”. În urma investigaţiilor, Vitalie Creţu i-a recunoscut pe doi dintre poliţiştii care, potrivit lui, l-au maltratat. «L-am recunoscut pe unul, Mocanu, dar şi pe cel care mi-a întocmit ulterior procesul-verbal, Gheorghe Vutcariov», care, afirmă Creţu, l-a lovit de mai multe ori.

Nici până în prezent în dosarul intentat la cererea lui Vitalie Creţu împotriva torţionarilor săi nu a fost pronunţată o sentinţă, iar situaţia familiei sale e tot mai complicată. Într-un mesaj adresat autorităţilor statului, familia Creţu întreabă: „Ştiţi voi oare cum e să rămâi în stradă, în pragul iernii, cu un copil de numai 3 ani? Un copil care, o dată la două săptămâni, se îmbolnăveşte, iar tu nu îl poţi ajuta, fiindcă are o imunitate slăbită din cauza mucegaiului în care stăm, şi fiindcă nu ai bani pentru tratamente?”

Olesea Ababii-Creţu, soţia lui Vitalie, ne-a spus că e indignată de faptul că nimeni nu i-a informat despre ajutoarele de 5000 de lei, destinate participanţilor la acele evenimente. „Nu ştiu după ce criterii au fost repartizate. Nimeni nu ne-a anunţat”.

Vitalie Creţu susţine că protestul familiei sale nu este unul electoral. „Noi susţinem democraţia şi cursul european al R. Moldova, dar vrem dreptate socială şi pentru noi”, a declarat Vitalie Creţu.

Amintim că victimele acţiunilor din 7 aprilie 2009, printre care 14 persoane civile şi 5 colaboratori de poliţie, au beneficiat de indemnizaţii şi de reabilitare sanatorială din partea statului, în urma unei decizii de Guvern.

Executivul a oferit din fondul de rezervă circa 222,7 mii de lei pentru persoanele care au cerut ajutor. Această sumă a fost împărţită, potrivit informaţiei oficiale, în felul următor: 70 mii de lei pentru acordarea indemnizaţiilor unice în mărime de 5000 de lei persoanelor civile şi în jur de 144 de mii de lei pentru servicii de reabilitare sanatorială. Câte 26 mii de lei au primit colaboratorii de poliţie pentru reabilitare sanatorială. Au fost selectate 19 persoane, în baza cererilor depuse la Comisia guvernamentală, creată în aprilie 2010.

Date oficiale confirmă că numărul persoanelor care au suferit de pe urma acestor evenimente se ridică la 467. Angajaţii MAI, 271 la număr, au primit reabilitare medicală şi compensaţii financiare.

R.G.