Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Protestatari spre exmatriculare

Protestatari spre exmatriculare

235-exmatrMai mulţi tineri protestatari care studiază în şcolile din Chişinău riscă să fie exmatriculaţi. Unii dintre ei au prea multe restanţe, deoarece nu au frecventat o perioadă mai lungă şcoala, iar alţii susţin că participarea lor la protestele din 7 aprilie este motivul pentru care sunt vizaţi de conducerea şcolilor în care studiază, fiind ameninţaţi cu exmatricularea.

Pentru a evita exmatricularea tinerilor, Centrul Medical de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” (RCTV „MEMORIA”), acolo unde tinerii maltrataţi de forţele de ordine participă la un program de reabilitare, a trimis cereri pe adresa instituţiilor în care studiază aceştia pentru a le fi acordat ajutor în vederea soluţionării problemelor şi evitarea exmatriculării.

Aproape exmatriculat?

Grigore Chirilov, de 17 ani, studiază la Şcoala Profesională nr. 4 din Chişinău. Acesta susţine că, după ce a participat la acţiunile de protest din 7 aprilie, conducerea şcolii a început să-l trateze altfel. „Îmi spuneau că nu au nevoie de asemenea elevi în şcoală”, îşi aminteşte Grigore, declarând că nu are nicio restanţă. Elevul, originar din Coşerniţa, Criuleni, crede că se încearcă să i se găsească mai multe motive pentru care ar putea fi exmatriculat, dar speră ca după discuţiile pe care le vor purta părinţii săi cu conducerea şcolii lucrurile să se rezolve pozitiv. La rândul său, mama lui Grigore, Svetlana Chirilov, ne-a spus că pe fiul ei au început să nu-l agreeze încă de la începutul anului de studii, după ce a refuzat să răspundă la o întrebare cel puţin banală: „Unde lucrează părinţii?”. „De atunci l-au luat la ochi, şi de fiecare dată căutau de ce să se lege. Chiar dacă era prezent la ore, conducătoarea grupei spunea că lipseşte”. Svetlana Chirilov mai spune că antipatia conducătorilor Şcolii Profesionale nr. 4 din Chişinău a crescut după ce fiul său a participat la protestele din 7 aprilie. „I se tot spunea că nu au nevoie de elevi ca el în şcoală şi i se reproşa faptul că, deşi este minor, a fost la proteste, chiar dacă nimeni nu l-a obligat”.

„Maistrul Sergiu Zmeu, de fiecare dată când era gălăgie în clasă, îl considera vinovat pe Grigore, fără a căuta adevărul. Acum acesta nu mai doreşte să-l ia în grupa sa, spunând că e guraliv”. De remarcat că Grigore este suspectat că ar fi sustras un calculator în timpul protestelor, el aflându-se în evidenţa poliţiei. Părinţii lui Grigore susţin că directorul şcolii le-a spus că băiatul nu va mai avea probleme dacă va fi scos din registrele poliţiei.

Directorul afirmă că l-a ajutat

Contactat telefonic, directorul Şcolii Profesionale nr. 4 din Chişinău, Victor Ostaşov, ne-a spus că Grigore Chirilov este un elev care nu manifestă interes faţă de profesie. „E obraznic, iar părinţii săi se comportă la fel”. Directorul declară că nu a observat schimbări radicale în comportamentul lui Grigore, după evenimentele din 7 aprilie, deoarece acesta avea un comportament dificil pe tot parcursul anului. Totuşi, chiar dacă Grigore a participat la proteste după ore, directorul spune că acesta nu ar fi trebuit să participe, pentru că este minor, iar şcoala poartă răspundere pentru sănătatea lui, dat fiind faptul că locuieşte în cămin. „Principala lui problemă este că a luat calculatorul, pentru că au participat şi alţi tineri la proteste, însă aceştia nu au probleme”, susţine directorul, care spune că l-a ajutat pe Grigore atunci când la şcoală au venit persoane care i-au anchetat pe cei care au fost la proteste. „I-am dat o caracteristică pozitivă, chiar dacă nu a meritat. Noi am riscat, pentru că puteam fi pedepsiţi că nu am fost obiectivi”, mai spune directorul, care afirmă că „până acum nu există niciun ordin de exmatriculare”.

Într-o situaţie similară se află şi alţi doi elevi ai Liceului Profesional nr. 1 din Chişinău, Igor Colun şi Marcel Caisân. Aceştia, deşi spun că nu au observat o schimbare în comportamentul profesorilor faţă de ei după ce au participat la proteste, au mai multe restanţe, din cauza cărora riscă să fie exmatriculaţi. Marcel Caisân, de 19 ani, spune că, deoarece nu a frecventat mai bine de o lună orele, a acumulat 7 restanţe. El speră însă că la toamnă îşi va rezolva toate problemele legate de şcoală. În aceeaşi situaţie se află şi Igor Colun, căruia i s-a spus că, dacă nu va lichida restanţele până în toamnă, va fi dat afară.

Se aşteaptă deciziile instanţelor

În cererile adresate de RCTV „MEMORIA” directorilor instituţiilor de învăţământ unde studiază elevii cu probleme, se spune că aceştia „suferă din cauza traumelor cu care s-au ales în urma evenimentelor din 7 aprilie şi se confruntă cu o serie de probleme de sănătate şi psihologice, actualmente fiind încadraţi într-un program de reabilitare şi tratament al consecinţelor post- traumatice. De asemenea, din cauza traumelor psihologice suferite, cel puţin temporar ei nu pot avea un comportament autocontrolat eficient, care le-ar putea permite o comunicare adecvată, având nevoie de ajutor pentru a reveni la un mod de viaţă normal”.

Solicitată de ZdG, Agnesa Iftodi, consilier în cadrul Ministerului Educaţiei şi Tineretului (MET), susţine că până în acest moment nu a fost exmatriculat niciun elev din cauza participării la proteste. La rândul său, Elena Petrov, şefa Direcţiei formare şi dezvoltare profesională din cadrul MET, ne-a spus că, până în prezent, instituţiile nu au întreprins nimic în acest sens, fiind în aşteptarea deciziilor organelor judecătoreşti. „În lipsa unor date demonstrate în instanţele de judecată, instituţiile de învăţământ nu sunt abilitate să exmatriculeze pe nimeni.” Totuşi, Elena Petrov spune că modul în care tinerii au participat la proteste va fi decisiv în luarea unor decizii de exmatriculare.

Victor MOŞNEAG