Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Progresele în combaterea traficului trebuie…

Progresele în combaterea traficului trebuie arătate rapid

Interviu cu Sharon Ketchum, ataşată pentru probleme de cultură şi presă la Ambasada SUA de la Chişinău

Ruth Waung: Moldova este un stat în care procesele democratice au nevoie de susţinere. Ce ar putea face unul dintre cele mai bogate state ale lumii – SUA, pentru a oferi asistenţă unei ţări în tranziţie ca Moldova?

Sharon Ketchum: Asistenţa acordată de către SUA Republicii Moldova este destinată pentru promovarea reformelor democratice şi pentru dezvoltarea sistemului economic. De asemenea, Guvernul SUA susţine un şir de programe de schimb academic, profesional şi cultural, care asigură promovarea bunelor practice preluate de ambele părţi.

Concomitent, Ambasada SUA acordă granturi pentru susţinerea organizaţiilor neguvernamentale şi a presei. Deja de peste 10 ani aceste proiecte sunt destinate dezvoltării transparenţei, bunei guvernări la nivel local şi central, pluralismului, accesului la informaţie, educaţiei civice.

Un raport mai optimist

Marţi, 29 iulie, Comitetul Naţional pentru Combaterea Traficului a făcut o prezentare a măsurilor luate după lansarea raportului Departamentului SUA, în care s-a dat o notă nesatisfăcătoare R. Moldova la acest capitol.

Victor Stepaniuc a început cu prezentarea tuturor actelor legislative ce ţin de domeniu, remarcând că „din punct de vedere al legislaţiei statul duce o activitate concretă”. Totuşi, în ultimele 60 de zile guvernul urma să spună despre alte măsuri, diferite de cele legislative, cu privire la combaterea traficului de oameni. „Nu aş vrea să scot părţile negative ale problemei, voi încerca să vorbesc despre părţile pozitive care s-au întreprins”, a specificat Stepaniuc.
Un punct forte pe care a ţinut să-l precizeze preşedintele comitetului, a fost conlucrarea cu ONG-urile şi organismele internaţionale. „Acest raport este unul pozitiv şi este prezentat sincer din punct de vedere al recunoaşterii unor lacune”. Apoi, pe parcursul şedinţei, dl Stepaniuc a amintit în nenumărate rânduri despre 7 copii duşi ilegal în Italia şi despre copiii duşi ilegal în România „la aşa renumita practică de studii cu contracte false”.

Atunci când a întrebat care este organul ce trebuie să soluţioneze cazul, şi când se va întâmpla asta „peste un an, peste 3 sau peste 100 de ani”, în sală s-a lăsat o tăcere de câteva minute. După care ministrul Mejinschi a pasat întrebarea Procuraturii Generale şi MAEIE. Procuratura a promis pe loc că va întreprinde toate măsurile necesare.

Un expert OIM a ţinut să precizeze în cadrul şedinţei că se face o confuzie între traficul de fiinţe umane şi migraţia ilegală. Victor Stepaniuc a precizat că recunoaşte suportul OIM pentru Moldova, dar „în acest moment trebuie să ne ajutaţi real să aducem aceşti copii acasă, că voi sunteţi mai competenţi şi cunoaşteţi mai bine cum stau lucrurile”.

RW: Pentru tinerii din Moldova pare să fie foarte popular proiectul „Work and travel”, care le permite să călătorească în SUA. Unii cred că e o oportunitate foarte bună pentru a îmbina călătoriile şi munca, alţii consideră că există diverse probleme în cadrul acestui program.

Sharon Ketchum: Acest program de vară „Work and Travel” devine tot mai popular printre tinerii din Moldova. Statisticele arată că în ultimii trei ani numărul studenţilor care au participat în cadrul acestui program s-a dublat, ajungând la 5500 în această vară.

Acest program le ajută studenţilor să înţeleagă stilul american de viaţă, cultura acestui popor, dar şi să îşi îmbunătăţească abilităţile de comunicare în limba engleză şi nu în ultimul rând – să câştige ceva bani.

Menţionăm că programul este destinat în exclusivitate perioadei vacanţei de vară, însă unii studenţi reveneau destul de târziu, de exemplu în anul trecut circa 20% dintre tineri au revenit după începutul anului de învăţământ. Iată de ce în acest an Ambasada SUA la Chişinău a stabilit date mai exacte pentru revenirea tinerilor din SUA, în aşa fel încât să nu piardă cursurile la facultate.

RW: În ultimul timp au apărut mai multe comentarii asupra Raportului Departamentului de Stat cu privire la traficul de fiinţe umane. Care a fost cea mai slabă parte a activităţii R.Moldova, reieşind din acest document?

Sharon Ketchum: Guvernul SUA a analizat situaţia privind traficul de oameni în 170 de state. În acest an Moldova s-a plasat pe treapta inferioara a ratingului statelor care combat acest fenomen. Potrivit Raportului, acţiunile Guvernului Moldovei nu au corespuns standardelor minime de soluţionare a cauzelor traficului şi nu au dovedit eforturi semnificative pentru a soluţiona problema. Mai recent, noul Guvern al R.Moldova a manifestat iniţial voinţă politică în soluţionarea acestei probleme, însă sunt măsuri insuficiente pentru a acoperi acţiunile inadecvate ale executivului de la Chişinău în perioada raportată: martie 2007-martie 2008. În special este vorba de o lipsă de acţiuni pentru examinarea cazurilor de complicitate între oficialii din Guvern în perioada 2007 privind combaterea acestui fenomen.

Printre recomandările pentru Moldova, se numără necesitatea de a demonstra investigarea serioasă a cazurilor în care sunt implicaţi demnitari de stat ca şi complici în cazurile de trafic. Ameliorarea indicilor cu privire la combaterea traficului, inclusiv a numărului persoanelor investigate şi condamnate, la fel ca şi volumul de asistenţă pentru victime, sau prevenirea exploatării copiilor de către traficanţi sunt de asemenea pe lista de acţiuni care ar trebui întreprinse cât de curând..

Dacă Moldova va rămâne pe aceeaşi poziţie, atunci riscă să piardă o cantitate enormă de asistenţă tehnică şi granturi din SUA. Într-o perioadă de 60 de zile Moldova ar putea demonstra progresele pe care le-a avut pentru soluţionarea cazurilor de trafic de fiinţe umane. Sperăm că aceste eforturi vor fi suficiente pentru a replasa ţara pe o poziţie mai bună.

RW: Dacă vă place Moldova, pentru ce anume?

Sharon Ketchum: Îmi place foarte mult Moldova. Îmi place zona rurală, bucatele moldoveneşti şi desigur vinurile excelente. Eu cred că oamenii de aici vor reuşi să schimbe în bine situaţia din economie, căci văd un potenţial suficient în societate. De asemenea, îmi plac oamenii prietenoşi din acest oraş verde, Chişinău.

Interviu de Ruth Waung