Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Profesor "cu probleme" prin judecăţi

Profesor „cu probleme” prin judecăţi

247-profesorDe mai bine de un an, un profesor de cultură fizică şi sport încearcă să se angajeze în câmpul muncii, însă fără succes. Deşi a avut mai multe tentative de a se angaja la un liceu, s-a lovit de refuzul directorului, pe motiv că nu există locuri disponibile. Profesorul, însă, a considerat că îi sunt lezate drepturile şi a acţionat directorul liceului în judecată.

Această istorie, care îşi are originea la 1 septembrie 2008, continuă şi acum în r. Glodeni. Eroul principal este Iurie Grecu, profesor de cultură fizică şi sport, originar din satul Ciuciulea. Deşi s-a adresat în repetate rânduri la directorul Liceului „V. Coroban” din oraş cu cererea de a fi angajat, a fost refuzat. Acest lucru nu a fost pe placul profesorului, care a hotărât că este loc de un proces de judecată şi de mai multe plângeri pe la instituţiile statului. De la structurile la care a apelat a primit, însă, unul şi acelaşi răspuns: „Lipsesc elemente constitutive ale infracţiunii”.

Acuze de (ne)corupţie

Totuşi, Iurie Grecu nu l-a acţionat în judecată pe Tudor Grozavu, directorul liceului teoretic „V. Coroban” din Glodeni, fără a avea şi motive, mai mult sau mai puţin întemeiate. Acesta îl acuză că promovează la funcţia de profesor de cultură fizică oameni care nu ar avea dreptul să deţină acest post. Unii moral, alţii legal.

„Aşadar, susţine profesorul, Julieta Cazac, care este fiica directorului, practică disciplina fără a avea studii de profil. Însuşi directorul are ore, deşi legea nu-l obligă să facă acest lucru”, ne spune Iurie Grecu. Mai mult decât atât, „funcţionarul public Gheorghe Niculiţă, inspector de sport la Direcţia Tineret şi Sport a Consiliului raional Glodeni, este angajat prin cumul şi la acest liceu, printr-un ordin din 10  octombrie 2008”, iar pensionara L. Rozmeriţă, deşi, după spusele profesorului, „ar trebui să fie angajată cu şarja săptămânală de 18, este angajată cu o sarjă de 32 de ore”.

Aceste argumente au fost expuse şi în plângerile adresate Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) din Bălţi, Ministerului Educaţiei, dar şi noilor deputaţi din Parlamentul R. Moldova. De remarcat, totuşi, că în ancheta desfăşurată de CCCEC s-a stabilit că Gheorghe Niculiţă „a fost inclus în lista cadrelor didactice la 10 octombrie 2008”, adică peste o lună de la cererea depusă de către Iurie Grecu. Deşi a fost depistată această inexactitate, cei de la CCCEC au dispus încetarea examinării petiţiei pe motiv că “lipsesc elemente constitutive a careva infracţiuni prevăzute de Codul Penal”.

Probele directorului

Solicitat de ZdG, directorul „încriminat”, Tudor Grozavu, spune că Iurie Grecu i s-a adresat pe data de 1 septembrie 2008, atunci când orele erau deja repartizate. „În  lipsa orelor, având şi un surplus de profesori, ce director şi-ar permite să angajeze pe altcineva?”, se întreabă Grozavu, adăugând că, din cauza acestui fapt, cei doi se judecă deja de mai bine de un an. „Prima instanţă mi-a dat dreptate, a doua – la fel, iar acum el a dat mai departe, la Curtea Supremă de Justiţie”.

Directorul liceului afirmă că fiica sa lucrează în calitate de profesoară de cultură fizică încă din 1994, în timp ce el a devenit director în 2001. „L. Rozmeriţă are 18 ore săptămânal, iar alte 9 ore – în afara cursurilor, ceea ce este absolut legal. Nu cunosc vreo decizie prin care pensionarii ar trebui să aibă mai puţine ore. Despre ordinul din 10 octombrie, prin care Gheorghe Niculiţă a fost angajat, directorul afirmă că nu este o problemă. „Niculiţă figurează în „tarificaţie” de la 1 septembrie. Probabil, am semnat ordinul mai târziu, nu văd vreo problemă în asta, afirmă directorul. Şi eu am ore de educaţie fizică, dar ce, este vreo lege care interzice acest lucru?” – ne întreabă acesta.

„Dacă era altfel…”

Despre profesorul fără loc de muncă, Grozavu afirmă că, probabil, este un om cu probleme. „A avut mai multe judecăţi la noi în raion şi a plecat cu scandal de la tabăra  „Andrieş” din Glodeni, unde a activat”. Totuşi, Tudor Grozavu admite că s-ar fi putut găsi un loc de muncă pentru Iurie Grecu, dacă acesta era puţin altfel. „Dacă el avea o demnitate de om şi de profesor, poate se rezolva ceva.” La final, directorul şcolii s-a declarat epuizat de această situaţie în care este implicat. La rândul său, şi Iurie Grecu este disperat, pentru că, de mai bine de un an, nu are un loc de muncă.

Alexandra David, de la Ministerul Educaţiei, afirmă că Tudor Grozavu nu a întreprins nimic ilegal, pentru că acesta îşi rezervă dreptul de a selecta profesorii care predau în şcoala pe care o conduce. „Grozavu nu doreşte să-l primească pentru că îl cunoaşte ca om. Grecu, peste tot pe unde a lucrat, nu a stat mai mult de 9 luni, plecând cu scandal. La „Andrieş”, chiar în primele zile, a agresat copii. Iurie Grecu are probleme de comportament, el nu poate lucra cu copiii.” David afirmă că profesorului i s-a propus de lucru în cadrul gimnaziului din satul Buteşti, însă el a refuzat.  „E un om cu multe probleme”, a conchis funcţionara.

Acest articol de investigaţie a fost iniţiat ca urmare a adresărilor făcute la linia fierbinte anticorupţie, tel. 92-79-79. Linia fierbinte este lansată în cadrul proiectului «Sensibilizarea populaţiei despre fenomenul corupţiei», implementat de Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei cu sprijinul financiar al Ambasadei Britanice la Chişinău.
Victor Moşneag