Produse expirate în magazinul din spital

După publicarea recentă în paginile ZdG a unui interviu cu directorul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, la redacţie au parvenit mai multe reacţii din partea consumatorilor referitoare la activitatea Agenţiei sau la anumite cazuri de încălcare a drepturilor consumatorilor. În unul dintre cazuri, un consumator aflat la tratament staţionar în Spitalul Clinic Republican ne-a informat despre procurarea unui baton de salam cu semnalmente de alterare din magazinul de produse alimentare de la etajul întâi al aceluiaşi spital. Consumatorul dispunea de bon de casă şi era dispus să meargă, împreună cu inspectorul Agenţiei, la magazin pentru a încerca să returneze produsul.

Valeriu Gheorgheşteanu are 75 de ani şi locuieşte în satul Pelinia, raionul Drochia. Aflat recent la tratament în Spitalul Clinic Republican din capitală a fost servit cu salam de către o persoană din acelaşi salon. Deoarece salamul i s-a părut gustos, a mers şi el la magazin şi a procurat un baton de acelaşi fel. Valeriu Gheorgheşteanu ne-a povestit că la întoarcere în salon a gustat din salam şi a constatat că acesta avea un gust amar şi prezenta semne evidente de alterare.

Consumatorul ne-a mai spus că, în momentul procurării, a întrebat vânzătoarea despre termenul de valabilitate, iar aceasta s-ar fi întors cu spatele şi ar fi făcut ceva cu salamul fără ca el să poată vedea. Bărbatul presupune că în acel moment ar fi fost înlăturată partea de ambalaj cu informaţia solicitată. Când s-a întors iarăşi cu faţa, vânzătoarea i-ar fi spus că lipseşte termenul de păstrare şi că acela era ultimul baton de salam de acest fel. Valeriu Gheorgheşteanu a decis totuşi să-l cumpere, dar a cerut şi un bon de casă, pentru asigurare.

Potrivit directorului adjunct al Direcţiei control produse alimentare şi servicii din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, Veaceslav Ciuhrii, orice baton de salam comercializat cu amănuntul trebuie să conţină obligatoriu la unul dintre capete informaţii privind data producerii sau expirării, precum şi termenul de valabilitate. În cazul comercializării pe bucăţi mai mici, partea cu informaţia respectivă rămâne intactă până la vânzarea ultimei bucăţi. În cazul în care produsul ce face obiectul unei reclamaţii din partea consumatorilor nu este alterat, dar nu dispune de termenul de valabilitate, se consideră încălcare, iar comerciantul este pasibil de penalizare.

Produse neconforme

În urma acestei sesizări, un inspector al Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor a efectuat un control la magazinul SRL Costanata, căruia îi aparţine magazinul de produse alimentare din incinta Spitalului Republican. Controlul a depistat cinci loturi de produse alimentare cu termenul expirat şi alte şase loturi – cu marcare neconformă. Printre acestea se numără produse precum brânză de vaci, cremă de brânză, ruladă cu cartofi, dulciuri turceşti, varză de mare, varză murată, precum şi ruladă de găină, a precizat pentru ZdG Alexandru Cuzimuc, directorul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor.

Directorul a specificat că, la momentul controlului, în magazin nu s-a depistat salam cu termenul expirat şi a opinat că în acest caz ar putea fi vorba despre ultimul baton de salam de un anumit fel. Toată producţia cu marcare neconformă a fost retrasă din vânzare până la marcarea corespunzătoare, iar cea cu termenul expirat – pentru a fi nimicită. Pentru încălcările depistate, întreprinderii i-a fost aplicată o amendă de 10 mii de lei, iar persoanei cu funcţie de răspundere – o amendă de 2000 de lei, a mai specificat Alexandru Cuzimuc.

Directorul Agenţiei a mai menţionat că în cazul petiţiilor sau al apelurilor telefonice privind produsele alimentare expirate, inspectorii Agenţiei efectuează controale la punctele de comercializare ale agenţilor economici la care au fost procurate aceste mărfuri. La faţa locului se întocmeşte un document pe baza depoziţiilor consumatorului, dar şi a unei examinări organoleptice a produsului.

Consumatorul este în drept să ceară de la agentul economic restituirea costului produsului procurat pe baza bonului de casă, dar şi o despăgubire morală. În cazul în care agentul economic îşi recunoaşte vina, îi întoarce consumatorului banii pentru cumpărătură şi îi mai achită şi despăgubiri morale, problema se consideră rezolvată, iar în caz contrar, se merge în instanţa de judecată. În acelaşi timp, se efectuează şi un control total al magazinului, iar întreprinderea riscă să fie sancţionată şi pentru alte nereguli ce se depistează.

“Inspectorul iese la control în aceeaşi zi sau a doua zi, pentru că acesta efectuează şi controale planificate. În cazuri mai grave, se apelează şi la inspectorii care desfăşoară controale în apropiere de magazinul la care sunt depistate nereguli. Un control total poate dura până la 3-4 zile. Se iese la control inopinat şi în cazul medicamentelor cu termenul expirat care continuă să fie în vânzare, aceasta fiind prerogativa Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor”, a conchis Alexandru Cuzimuc.

În cazul magazinului de la Spitalul Clinic Republican, consumatorul nu a solicitat nici restituirea plăţii pentru produsul expirat şi nici despăgubiri morale, pe motiv că între timp şi-a încheiat tratamentul şi a plecat la baştină. Din acel moment, Valeriu Gheorgheşteanu nu a mai răspuns la apelurile noastre telefonice.

Contactată de ZdG, directoarea SRL Costanata a declarat că firma dispune de mai multe magazine, la care este angajat un număr mare de personal. “Controlul efectuat de un inspector al Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor nu a depistat abateri serioase. Se mai întâmplă să existe nereguli: nu sunt încleiate sau se descleie etichetele, lipseşte informaţia cu traducerea în limba de stat etc. Dacă au loc anumite scăpări şi consumatorii ne sesizează, noi le recunoaştem şi le rezolvăm pe loc. Avem personal care duce în permanenţă evidenţa termenelor de păstrare. La fiecare doi ani, suntem supuşi unor controale amănunţite, dar încă niciodată nu ne-am confruntat cu probleme cum ar fi intoxicarea cumpărătorilor cu salam expirat”, a menţionat directoarea SRL Costanata.

Cristian BUNESCU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Leonard

  Bravoooooooooooo cine a depistat. Este purul adevar.S-au cuibarit bine acolo si cei cu magazinul si cei cu barul.Duceti-va mai des, pe bune veti descoperi multe minuni acolo.Si produse zilnic expirate si calitatea lasa de dorit, preturile-s trasnite, ei cred ca bolnavii, personalul medical neavand timp sa caute in alta parte, de nevoie vor procura.Amenzile tot de pe spatele cumparatorilor le vor scoate.

 2. matasaru2004

  dapa-i asati bine cand totui compact.ai mancat atravit la magazin …imediat ce-i de la spital te preiau si te ,,lecuiesc,, ao te lasa sa traiesti.Mai lipseste in spital sau in imediata vecinatate un cimitir ,o procuratura,un CGP,cazino,bordel…

 3. vera

  Mai strasnic ca la Piata centrala nu mai este!
  Din luna iulie 2012 nici un organ de control al sanepidului n-a facut nimic, necatind ca din partea politiei s-au trimis repetat si la organele de control, sezitatii impotriva unor Ajenti economoci,de exemplu:”Tigrus-Com” SRL,are 9 puncte de comert, care ani la rind deservesc consumatorii in conditii antisanitare, pun in pericol sanatatea multora, iar amenzile aplicate acestor agenti, nu recupereaza sanatatea pierduta a consumatorilor.
  Toate controale se fac intraiurea! Nu se respecta Deciziile Regulamentului Primariei;dimpotriva:platesc amenda si continua se incalce regulile mai departe.Nimeni nu se hotaraste sa le retraga autorizatiile de comert:Bardac “po-moldavschi !”,cum zic unii consumatori.
  Nimeni nu duce controlul dupa lege, pina la capat..!Arbitrajul parca nu exista!
  Agentul economic se imbogateste, iar pe consumator il caliceste incet…
  La ce bun sa se mai plinga consumatorul, in asa caz?

 4. vera

  Corectez:Din luna iulie 2011.(Din comentariul precedent).Cer scuze!
  ———————————————–
  Pentru Primarul mun.Chisinau, dl.D.CHIRTOACA!
  Pentru Agentia de protectie a consumatorului:SEFULUI!

  Informatie:

  AGENTII ECONOMICI de la Piata centrala mun. incalca in mod flagrant normele de comert.ANTISANITARIA e la un nivel inalt! POLITIA pietei nu indeplineste indicatiile Preturii teritoriale:Centru. Agentii economici capata venit nedeclarat la stat! SANEPIDUL nu da semne de viata, dupa sezizatiile trimise in adresa lui, de catre politia pietei,la solicitarea consumatorului!
  DIRECTIA DE COMERT MUNICIPALA si celelalte organe de control exista numai de forma! SUME MARI DE BANI nu ajung in bugetul statului!

  HOT-DOGuri colbaite,imbibate cu fum de motorina ,ce se asaza pe ele de la autobuzele din preajma si tigara personalului, care deserveste populatia consumatoare, prezinta pericol pentru sanatate!
  Numesc: 1.Ghereta cu n.11 I.M.”CHITUL”str.M.Varlaam cu str.Bulgara…

  2.Agentul economic:”Tigrus-Com”SRL -fara profil alimentar,in adiacentul pietei, la toate portile ei si in teritoriu, vinde produse neindicate in autorizatia de comert, face tirguiala cu INCALCAREA NORMELOR SANITARE !
  Ce fel de declaratie pe venit face statului, cand ani la rand este protegat de organele de control a pietei si altii?
  De ce omul de la tara, cu mai putina marfa, care sta 2 sau 3 zile este alungat de pe strada ,dar agentii economici nici nu-s observati?

  SUTE DE MII de lei,lunar, din partea agentilor economici- nesanctionati, atirna in aier! Acei BOGATI(agentii economici) sunt lasati sa se mai imbogateasca, iar acei SARACI,taranii, veniti de la tara,temporar,cu munca sa de o vara, – fugariti si sanctionati, avertizati…

  3.29-30 de masini pe str. M.Varlaam, colecteaza nuci de la oameni.Ei, platesc impozit la stat,declara venitul lor cuiva?

  Sunt multe de spus..,dar ce folos, chiar daca a lucrat in teritoriu si CCCEC la indicatia procuraturii Anticoruptie?! Nimeni nu ia pe nimeni “de gat”; iar Primaria se plinge, ca nu are bani de-ajuns in buget, pentru rezolvarea problemelor sociale a persoanelor privilegiate, aflate la balanta Primariei mun.Chisinau..!

  Cat timp bogatii(agentii economici)cu multe puncte de comert,pe la toate cele 43 de piete comerciale, o sa fie lasati sa se imbogateasca, iar acei saraci,pe 2 picoare, fara masina personala alaturi, fara bani o sa fie alungati sau obligati, sa vinda in adiacent numai ziare, conform Regulamentului Consiliului municipal – nerespectat?

  D-le primar, D.CHIRTOACA!

  Treziti din somn,
  Organele de control.
  Politia mai “da din coada”,
  Dar “pestele fuge din nada”,
  Microbii nimeresc in burta,
  Facind, la om, viata mai scurta,
  La medici, bun “calim” in munca…

 5. “`la bagdasar arsenii la radiografii prin anii 2008 primeam rezultatul cum trebuia coaste fisurate fracturi , la computer tomograf centrul de excelenta cu cucuie in cap la aparat se afla medic asemanator lui marius lacatus fostbalist mana a lui medic sef , colaborator cu spitalul alexandru obregia drogati si consilieri ma intrebat daca vreau sa dau in judecata agresorul , i-am raspuns ca nu pentru ca sint multi si periculosi si poate se va intampla ceva si mai rau de atat , mi-a mi-a raspuns ca nu am nimic la cap

  rezultatul la cap il tinea pentru urmatoarea persoana pe bani .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *