Procurorul mun. Chişinău: Nu avem niciun temei să-l suspendăm din funcţie pe Moraru

Gheorghe Moraru, şeful Direcţiei Deservirea Călătorilor din Cadrul Căilor Ferate (CFM), deşi este cercetat de mai multe luni în cadrul unui dosar penal, încă nu a fost suspendat din funcţie.

Aflându-se oficial în concediu medical, acesta vine la serviciu aproape zilnic pentru câteva ore. Anterior, ministrul Transporturilor declarase că-l va suspenda din funcţie, acum susţine că nu poate face acest lucru în lipsa demersului din partea procurorului care conduce urmărirea penală.

“Moraru nu este suspendat din funcţie deoarece până astăzi nu am primit de la Procuratură nici o informaţie, şi am rugat de mai multe ori. Ei trebuie să-mi facă un demers în care să-mi solicite să-l suspend din funcţie în perioada anchetei. În lipsa acestui document nu pot face nimic. Pot suspenda doar la solicitarea organelor de drept”, a explicat ministrul Anatol Şalaru la nici o lună după ce declarase că toate persoanele din cadrul CFM care figurează în dosare penale, inclusiv Moraru, vor fi suspendate din funcţie.

Suspendarea temporară din funcţie este o acţiune procesuală pe care o face procurorul în cadrul dosarului penal, doar dacă el consideră necesar, a declarat Procurorul General Valeriu Zubco.

Procurorul Municipiului Chişinău, Sergiu Croitoru, a declarat că până la momentul dat nu există nici o adresare oficială, plângere sau cerere din partea angajaţilor de la CFM privind influenţarea sau ameninţarea lor de către Gheorghe Moraru, iar în lipsa acestora nu este posibil să-l suspende din funcţie. “Am o singură întrebare: de ce nu se adresează la mine angajaţii Căilor Ferate? Dacă ar solicita, le-aş asigura şi anonimatul. În cadrul urmăririi penale, nu avem nici un temei să-l suspendăm din funcţie pe Moraru. El se află în concediu medical şi nicidecum nu poate influenţa pe cineva”, a specificat Procurorul.

Conform Codului de Procedură Penală, suspendarea temporară din funcţie se decide de administraţia instutuţiei în care activează bănuitul, la demersul procurorului care conduce sau efectuează urmărirea penală. În cadrul urmăririi penale, suspendarea este o atribuţie a procurorului şi constă în interzicerea înculpatului, pentru o perioadă de timp, de a exercita atribuţiile de serviciu. Perioada suspendării nu este salarizată, însă este luată în considerare la calcularea vechimii în muncă.

Surse din cadrul Căilor Ferate susţin că, deşi Gheorghe Moraru se află în concediu de boală, acesta se prezintă la serviciu şi îşi continuă activităţile. “Lucraţi mai departe, căci totul este rezolvat”, a declarat Moraru subalternilor săi. Acesta vine aproape zilnic. Stă câteva ore, comunică cu cine este cazul, adună “taxele”, după care pleacă. Totul are loc în prima parte a zilei, iar funcţionarul se deplasează cu “Volga” de serviciu.

Unii angajaţi susţin că Moraru aşteaptă să se mai limpezească apele şi să stabilească legături cu noua conducere politică, ca mai târziu, prin intermediul acesteia, să-şi rezolve “problema cu dosarul”. El intenţionează să infiltreze într-un partid un grup de şefi şi însoţitori de tren, care ar putea pune, la momentul cuvenit, un cuvânt în favoarea sa.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. skoda

  жалобы от проводников были поданы в 2007 в генеральную прокуратуру и линейную только небыло ответов.морару действительно поевляется в допе встречается с некоторыми нач.поездов\выборочно\и уезжает на служебной волге,и такое ощющение что он действительно выжидает затишья и совершено не удевительно если будет найден общие интересы с новыми лидерами провительства,кто откажется от лакомого куша.а люди жаловатся не будут\боятся\и есть чего в дороге много чего может случится подставить очень легко,законы ведь не на стороне простого смертного,у кого деньги за теми правда.мы питаемся илюзиями ждем каких-то изминений,но руководство как считало нас за быдло так и считает дальше и в этом мы только сами виноваты

 2. Ioan

  Daca vroia Salaru sa-l elibereze din functie-o facea demult.dar nu vrea,pentru ca prin labele lui Moraru se invirtesc tare multi bani si va suge si Salaru de acolo(si nu numai el).Imaginativa-e suspendat tipul,in locul lui e un om cinstit,nu se string dijme de la insotitori si virful piramidei perde o tita de a suge bani.In perdere e virful piramidei,pentru care interesele poporului( sau bidla,cum obisnuesc sa spuna ei) e tare departe.Corect a spus scoda -vinovati sintem noi.Un popor care se stimeza nu suporta asa tipi ca Moraru, Salaru, Ghimpu….

 3. eva

  MORARU VA GASI INTOTDEUANA PE CINEVA DE LA PUTERE SA-L CUMPERE CU TOATE MILIOANELE PE CARE LE ARE. ASA SUNT MOLDOVENII, IESITI DE LA COADA VACII TOTI, FARA PIC DE CULTURA, DAR LE SCLIPESC OCHII DUPA BANI.
  MOLDOVENII SUNT CA OILE AU NEVOIE DE CONDUCATOR DINAFARA TURMEI. CEI DE PE LOC FAC PARTE DIN MULTIME. CORUPTIA ESTE LA EA ACASA IN MD.
  INSOTITORII DE VAGON MOR DE FOAME. SEFII DE TREN SI MORARU TRAIESC IN LUX…

 4. Alexandru Chihai

  Urmăresc de mult acest subiect, și mă doare că lumea, încă se mai teme… Mă oameni buni, ce i-a spus Negru Vodă lui Moțoc!?(pentru cei care au auzit de Lapușnenau). ”Îs proști da-s mulți”. Dacă tot ne credem proști, să nu uităm că mai suntem și mulți, cel puțin în asta avem putere… Personal nu cred că toți Moldovenii sunt proști, altfel, nu ar mai veni milioanele de euro de peste hotare. În cazul dat sunt posibile două scenarii:
  1. Conducătorii de tren, sunt mulțumiți de veniturile pe care le au și sunt de acord să se împartă cu conducerea;
  2.Aceleași persoane sunt mult prea lașe și nu au curajul să se ridice împotriva conducerii.
  După cum știm cu toții, banu-i ochiul dracului, și acest lucru înclină balanța pentru scenariul nr. 1. Deci, aici nu mai avem ce face… e teritoriu necunoscut și minat.. nu ne mai rămâne decât să călcăm pe una din surpizele pregătite de necunoscuți.

 5. romeo

  Sunt taxati nu numai insotitorii de tren.Nu sunt lucrator la gara ferata dar stiu din surse demne de incredere ca casieritele din casele de bilete sunt obligate lunar sa achite taxe de 50-100 de euro in dependente de directiile la care vind bilete.Deci sunt obligate de a estorca bani de la calatori.In alt caz isi pot perde locul de munca.Banii sunt strinsi de D-na SEFA.

 6. stamat

  vin alegerile, trebuie bani. Banul nu miroase, nici macar pt. salaru sau filat, dupa cate vad

 7. EVA TALPA-PAPUC

  DIN NOU SALUT TUTUROR CE N-AU MURIT DE FRIGURI SI PRETURI NOI,CELOR CE TRAESC DIN TRANSFERURILE DE BANI RUSESTI SI EUROPENI,TUTUROR MOLDOVENILOR SI ROMANILOR!MAI AVETI DE DISCUTAT DE DEMOCRATIE SI EUROPENIZARE?DE CE NIMENI NU DUCE CONTUL CATA POPULATIE DIN RM MOARE DE FOAME SI FRIG IN FIECARE ZI?BINE,MEDICII NU TOT TIMPUL POT FACE DIAGNOZA CORECTA SI CEI CE MOR DE LIPSA DE ALIMENTATIE LI SE PUNE BIRCA “GRIPA PORCINA,AVIARA”,ACU ESTE TERMEN NOU-GRIPA MEDIKALA!IL JUDECATI PE PAPUK PE VORONIN PE ABCDE!BUN HOD!LUMEA ESTE DUSA IN EROARE,CITESTE DIVERSE MATERIALE SECUNDARE CA SA NU FACA PANICA CATA LYUME A DECEDAT IN URMA FRIGULUI SI FOAMEI…MOLDOVENI!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *