Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Procurorul mun. Chişinău: Nu avem…

Procurorul mun. Chişinău: Nu avem niciun temei să-l suspendăm din funcţie pe Moraru

Gheorghe Moraru, şeful Direcţiei Deservirea Călătorilor din Cadrul Căilor Ferate (CFM), deşi este cercetat de mai multe luni în cadrul unui dosar penal, încă nu a fost suspendat din funcţie.

Aflându-se oficial în concediu medical, acesta vine la serviciu aproape zilnic pentru câteva ore. Anterior, ministrul Transporturilor declarase că-l va suspenda din funcţie, acum susţine că nu poate face acest lucru în lipsa demersului din partea procurorului care conduce urmărirea penală.

„Moraru nu este suspendat din funcţie deoarece până astăzi nu am primit de la Procuratură nici o informaţie, şi am rugat de mai multe ori. Ei trebuie să-mi facă un demers în care să-mi solicite să-l suspend din funcţie în perioada anchetei. În lipsa acestui document nu pot face nimic. Pot suspenda doar la solicitarea organelor de drept”, a explicat ministrul Anatol Şalaru la nici o lună după ce declarase că toate persoanele din cadrul CFM care figurează în dosare penale, inclusiv Moraru, vor fi suspendate din funcţie.

Suspendarea temporară din funcţie este o acţiune procesuală pe care o face procurorul în cadrul dosarului penal, doar dacă el consideră necesar, a declarat Procurorul General Valeriu Zubco.

Procurorul Municipiului Chişinău, Sergiu Croitoru, a declarat că până la momentul dat nu există nici o adresare oficială, plângere sau cerere din partea angajaţilor de la CFM privind influenţarea sau ameninţarea lor de către Gheorghe Moraru, iar în lipsa acestora nu este posibil să-l suspende din funcţie. „Am o singură întrebare: de ce nu se adresează la mine angajaţii Căilor Ferate? Dacă ar solicita, le-aş asigura şi anonimatul. În cadrul urmăririi penale, nu avem nici un temei să-l suspendăm din funcţie pe Moraru. El se află în concediu medical şi nicidecum nu poate influenţa pe cineva”, a specificat Procurorul.

Conform Codului de Procedură Penală, suspendarea temporară din funcţie se decide de administraţia instutuţiei în care activează bănuitul, la demersul procurorului care conduce sau efectuează urmărirea penală. În cadrul urmăririi penale, suspendarea este o atribuţie a procurorului şi constă în interzicerea înculpatului, pentru o perioadă de timp, de a exercita atribuţiile de serviciu. Perioada suspendării nu este salarizată, însă este luată în considerare la calcularea vechimii în muncă.

Surse din cadrul Căilor Ferate susţin că, deşi Gheorghe Moraru se află în concediu de boală, acesta se prezintă la serviciu şi îşi continuă activităţile. „Lucraţi mai departe, căci totul este rezolvat”, a declarat Moraru subalternilor săi. Acesta vine aproape zilnic. Stă câteva ore, comunică cu cine este cazul, adună „taxele”, după care pleacă. Totul are loc în prima parte a zilei, iar funcţionarul se deplasează cu „Volga” de serviciu.

Unii angajaţi susţin că Moraru aşteaptă să se mai limpezească apele şi să stabilească legături cu noua conducere politică, ca mai târziu, prin intermediul acesteia, să-şi rezolve „problema cu dosarul”. El intenţionează să infiltreze într-un partid un grup de şefi şi însoţitori de tren, care ar putea pune, la momentul cuvenit, un cuvânt în favoarea sa.