Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Probleme sociale în rând viu

Probleme sociale în rând viu

În ajunul Sărbătorii profesionale a Zilei lucrătorului din sfera protecţiei sociale a populaţiei, luni, 15 septembrie, am mers în audienţă la ministerul de resort. La anticameră ni s-a spus că cetăţenii nu sunt programaţi în audienţă, ci vin la sediul instituţiei şi formează un „rând viu”.

Pe la 14.00, ora când începe audierea, în holul Ministerului Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului (MPSFC) erau câţiva cetăţeni. Fiecare ştia când şi după cine trebuie să intre într-un cabinet situat la parter, unde şi aveau loc discuţiile cu ministrul Galina Balmoş.

Spor la pensie

Emilia Barbăneagră, din r. Străşeni, a lucrat 21 de ani educatoare şi are o pensie de 337 lei. Ea doreşte să-i fie luaţi în calcul şi cei peste 10 ani, cât a prelucrat cotele unor bătrâni. Mai ales că întreţine o tânără de la 5 luni, care acum are 16 ani şi pe care nu a putut s-o înfieze. „Fata a rămas la noi şi eu nu pot s-o alung, dar nici s-o întreţin din pensie nu mai pot”, relatează Emilia. Femeia povesteşte că prin anii ’90, ea lucra la grădiniţă, însă, ulterior, aceasta a fost închisă. Astfel a rămas fără de lucru şi, ca să supravieţuiască, a prelucrat pământul. Apoi s-a angajat la internatul din or. Străşeni, dar după 3 ani, a început integrarea copiilor în familii şi iarăşi a rămas fără serviciu. Chiar dacă la Casa de Asigurare Socială i s-a spus că nu poate obţine un spor la pensie, pentru că nu a plătit taxele în fondul social, femeia a venit la ministru. După întrevedere cu Galina Balmoş, Emilia ne-a spus că oficialul a sfătuit-o să-şi caute de lucru. „Dar am 57 de ani şi nu mă primeşte nicăieri şi nici pest hotare nu mă pot duce”, spune cu glas stins Barbăneagră.

Monument şi flori

Unii cetăţeni, însă, bat pragurile instituţiilor în zadar. Veaceslav Malinin spune că de 2 ani încearcă să convingă autorităţile să respecte legea. Fratele său a participat la războiul de pe Nistru şi a fost decorat cu ordinul „Ştefan cel Mare”. Pentru astfel de persoane, legea prevede ca statul să le pună monument la mormânt. „La Primărie îmi spune să vin la MPSFC, aici mi se spune că acest lucru nu ţine de competenţa lor, ci a Primăriei. Deja nu înţeleg la cine să mă adresez”, spune, nedumirit, Veaceslav.

Nadejda Dmitrenco a venit în audienţă la ministru cu flori, ca să-l felicite cu ocazia Zilei profesionale a lucrătorului din sfera protecţiei sociale a populaţiei. Aceasta avea şi o scrisoare semnată de mai mulţi pensionari, în semn de mulţumire pentru activitatea oficialului şi o poezie, compusă de ea. „Ei au grijă de noi, ne ajută material şi financiar, sunt atenţi şi buni la suflet”, explică pensionara. Tot ea mai spune că „fără aceste femei (asistentele sociale – n.r.) şi atenţia lor, noi am fi singuri”.

În spital…la anul

Valentina Fedotova are gr. I de invaliditate. Ea susţine că are dreptul, anual, să fie internată, timp de 12 zile, în Spitalul uzinei de proteze. Dar, în ultimii 4 ani, Valentina a fost o singură dată la instituţia respectivă. Bătrâna spune că, de atunci, sună şi cere să fie internată, dar este refuzată pe motiv că, în prezent, acolo sunt internaţi doar invalizii de razboi şi nici locuri nu sunt. „Eu nu cer nimic altceva decât să mă lecuiesc ca să am putere să cresc cei 2 nepoţi care mi-au rămas în grijă după moartea fiicei”, spune pensionara.

După discuţia cu ministrul, bătrâna ne-a spus că acesta va încerca s-o ajute. „Va vorbi cu medicul-şef al spitalului şi, dacă vor avea locuri, mă vor interna, dacă nu, atunci trebuie să aştept până la anul, dacă voi trăi până atunci”, zice pensionara, ştergându-şi, cu colţul batistei, lacrimile de pe obraz.

Nicolae Cuşchevici