Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Prin Prut, la muncă în…

Prin Prut, la muncă în străinătate

Sportul trecerii Prutului înot este ridicat la nivel de performanţă de către unii cetăţeni ai R. Moldova, mânaţi de sărăcie spre statele din UE. Speranţa lor e că, în străinătate, îşi pot găsi mai uşor un loc de muncă. Ajungând pe teritoriul României, aceştia încearcă să-şi disimuleze adevărata identitate cu acte false sau în lipsa acestora.

De la începutul acestui an, tot mai mulţi cetăţeni ai R. Moldova au încercat să traverseze ilegal frontiera de stat. Informaţia este confirmată şi de Serviciul de Frontieră al României, alarmat de faptul că „numărul cetăţenilor străini care au intrat clandestin în România a crescut considerabil. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt originari din R. Moldova”.

În plină iarnă, la 12 ianuarie 2012, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Oancea au observat o persoană care se deplasa, dinspre Prut, spre interiorul României. În urma declanşării unei acţiuni specifice, condusă în teren de şeful turei de serviciu, a fost reţinut un bărbat. „Din cercetările efectuate şi din declaraţiile bărbatului, poliţiştii de frontieră au stabilit că acesta este Alexandru E., cetăţean al R. Moldova,  de 31 de ani, care a intrat ilegal în România, traversând râul Prut cu o anvelopă de tractor, şi care trebuia să fie preluat de doi conaţionali care se deplasau cu un autoturism Mercedes, aceştia urmând să intre legal în România prin PTF Oancea. Ca urmare a acţiunilor specifice întreprinse, poliţiştii de frontieră au depistat autoturismul în cauză şi au procedat la legitimarea persoanelor aflate în el. Aceştia erau Ruslan C. şi Cristian L., de 28 şi, respectiv, 19 ani, ambii deţinând cetăţenia română şi cetăţenia R. Moldova. În urma controlului autoturismului, în bagajele din portbagaj a fost descoperit un paşaport românesc pe numele unui cetăţean român în care era aplicată fotografia lui Alexandru E. Cu acest document, Alexandru intenţiona să ajungă în Italia, pentru a se angaja la muncă”, a precizat Ion Irimia, de la Poliţia de Frontieră Galaţi. Pe numele celor trei a fost intentat un dosar penal.

Incidente similare au avut loc şi în zilele de 23 şi 27 mai 2012, când poliţistii de frontieră gălăţeni au reţinut 5 bărbaţi, 4 dintre ei – originari din R. Moldova, care au traversat ilegal frontiera moldo-română. La 23 mai, o patrulă de poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Oancea, pe timpul executării unei misiuni specifice de supraveghere, a observat  două persoane care se deplasau spre Oancea.

Poliţiştii de frontieră au procedat la interceptarea şi legitimarea celor două persoane, dar, deoarece nu deţineau acte de identitate, acestea au fost conduse la sediul de poliţie pentru cercetări. Din verificările efectuate cu sprijinul autorităţilor de frontieră ale statului vecin, poliţiştii au stabilit că persoanele reţinute sunt cetăţeni ai R. Moldova, ambii în vârstă de 17 ani. Aceştia au trecut Prutul înot, având intenţia de a ajunge în Italia, pentru a-şi găsi un loc de muncă.

Un caz similar  a fost înregistrat la 25 mai, când poliţiştii de frontieră gălăţeni au depistat doi bărbaţi din R. Moldova şi unul din Ucraina, trecând ilegal frontiera moldo-română pe direcţia Vădeni.

Întrucât cei doi nu deţineau acte de identitate, au fost conduşi la sediul sectorului în vederea stabilirii identităţii şi pentru efectuarea cercetărilor.

Din verificările întreprinse împreună cu autorităţile române de frontieră, s-a stabilit că persoanele respective sunt M. Pavel, de 27 de ani, şi C. Denis, de 26 de ani, ambii cetăţeni ai R. Moldova. Împreună cu ei era şi J. Evgheni, de 25 de ani, cetăţean al Ucrainei. Aceştia au trecut râul Prut cu ajutorul unei bărci, în intenţia de a găsi un loc de muncă în România.

În iunie, numărul cetăţenilor care au traversat ilegal frontiera s-a dublat

Atunci când se decid să ajungă în Italia, Spania, Portugalia, Franţa, pentru a-şi găsi de lucru, tinerii se înarmează cu rucsacuri în care se află haine de schimb, valută, câte o hartă, dar şi busole. Ei susţin că,  peste hotare, salariile sunt mult mai mari decât în R. Moldova şi că anume acest fapt îi tentează.

De la începutul lunii iunie până în prezent, conform datelor statistice oferite de Serviciul de Grăniceri al R. Moldova, au fost reţinute 11 persoane, cu vârste cuprinse între 17 şi 30 de ani, care au neglijat normele legale ce vizează intrarea, şederea temporară şi circulaţia persoanelor şi mijloacelor de transport în zona de frontieră şi au încercat să traverseze clandestin frontiera.

La 6 iunie, doi bărbaţi din R. Moldova s-au ales cu dosare penale, după ce au trecut ilegal frontiera moldo-română. Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi, subcomisar Ion Irimia, „o patrulă a Sectorului Poliţiei de Frontieră Oancea a observat, cu ajutorul autospecialei cu termoviziune, două persoane care treceau ilegal frontiera pe direcţia Vădeni. Poliţiştii au interceptat şi au reţinut cele două persoane, care, în lipsa unor acte de identitate, au fost duse la sediul sectorului de poliţie. Din cercetări a rezultat că cei doi migranţi, de 22 şi 26 de ani, sunt din R. Moldova şi au trecut Prutul înot, intenţionând să ajungă în Italia, pentru a-şi găsi un loc de muncă. Poliţiştii de frontieră au mai constatat că unul dintre migranţi mai fusese  depistat, în urmă cu trei ani, trecând ilegal frontiera”.

La interval de doar 12 zile, în apropierea localităţii de frontieră Tuluceşti, poliţiştii gălăţeni au depistat un bărbat care a trecut ilegal din R. Moldova în România. El se deplasa pe jos, spre  localitatea Vânători. Angajaţii Poliţiei de Frontieră au procedat la interceptarea şi la legitimarea acestuia. Deoarece el nu deţinea acte de identitate, a fost condus la sediul sectorului, pentru stabilirea identităţii şi efectuarea cercetărilor de rigoare. În urma verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că persoana respectivă era Valentin P., de 29 de ani, cetăţean al R. Moldova, care a trecut Prutul înot, intenţionând să ajungă în Spaţiul Schengen, în căutarea unui loc de muncă.

În altă zi, 21 iunie, poliţiştii de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Folteşti, au observat pe direcţia localităţii de frontieră Stocani trei persoane a căror prezenţă în zonă era nejustificată. A fost declanşată o acţiune specifică, în urma căreia poliţiştii de frontieră din cadrul aceluiaşi sector s-au deplasat la faţa locului, unde au procedat la interceptarea şi legitimarea persoanelor. În urma verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că cele trei persoane sunt cetăţeni ai R. Moldova, de 17 şi de 23 de ani. Ambii au trecut Prutul înot, intenţionând să ajungă la Viena pentru a se angaja la muncă.

La 22 iunie, poliţiştii de frontieră de la Oancea, în timpul unei misiuni specifice, au observat pe direcţia localităţii Oancea două persoane a căror prezenţă în zonă era suspectă. Poliţiştii de frontieră au procedat la interceptarea şi legitimarea celor două persoane, care aveau hainele ude şi murdare de noroi. Deoarece cei doi nu deţineau acte de identitate, au fost demarate cercetări suplimentare. Astfel, s-a stabilit că sunt din R. Moldova, în vârstă de 18 şi 20 de ani, şi au trecut Prutul înot cu intenţia de a ajunge la muncă în Italia.

Pe 23 iunie, neînţelegerile din familie l-au motivat pe un tânăr din Sărata Nouă, Leova, să ia o decizie greşită, ele intenţionând să ajungă clandestin în UE. Tentativa sa a fost curmată de colaboratorii Serviciului Grăniceri. Tânărul a fost depistat la linia de frontieră cu România, pe malul Prutului. Acesta era în căutarea unui sector mai puţin periculos pentru a trece înot spre România. Deoarece nu deţinea acte de identitate, a fost condus la sediul pichetului în vederea stabilirii identităţii sale. Inspectorii de frontieră au stabilit că persoana reţinută este Vasile P., de 20 de ani, cetăţean al R. Moldova, care intenţiona să treacă Prutul înot pentru a ajunge în UE. Grănicerii au sistat călătoria lui Vasile, intentându-i o cauză penală pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.

Majoritatea tinerilor din R. Moldova care trec ilegal frontiera, traversând Prutul înot, au vârste cuprinse între 17 şi 35 de ani.

Serviciul Grăniceri al R. Moldova face un apel către toţi locuitorii satelor de frontieră, solicitându-le să manifeste o atitudine conştiincioasă faţă de regulile existente, pentru a avea acces legal în zona de frontieră, şi rugându-i să se comporte decent atunci când se află la odihnă pe malurile râurilor Prut şi Nistru, pentru a nu crea divergenţe în raport cu reprezentanţii autorităţilor de frontieră.

Elena DUCA, stagiară ZdG