Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Primarul veşnic bănuit

Primarul veşnic bănuit

Bănuit şi acuzat din toate părţile, ba că a luat banii destinaţi pentru construcţia unei biserici, ba că a „fabricat” decizii ale consiliului, pentru a tăia sute de copaci, ba că a dat afară o secretară capabilă şi a angajat una cu diplomă de studii falsă, pentru a putea face şmecherii, primarul, totuşi, reuşeşte să-şi menţină funcţia şi să scape nepedepsit de organele de drept. Ba mai mult, primarul acuzat este de părere că acest val de critici are o tentă politică, şi vine din partea adversarilor săi, care au pierdut alegerile.

266-primar
Ion Chitic, consilier în s. Dancu, r. Hânceşti, şi Arsenie Spânu,consilier bisericesc în aceeaşi localitate, încearcă să ne demonstreze, prin intermediul documentelor, că primarul Vladimir Pretuleac se face vinovat de mai multe lucruri, printre care tăierea ilicită a peste 100 de copaci.

Este vorba despre Vladimir Pretuleac, primarul satului Dancu, r-nul Hânceşti. Numele său apare din ce în ce mai des în subiectele abordate de oamenii legii din Hânceşti şi chiar din Chişinău. Interesant este însă faptul că, deşi numele primarului de Dancu apare în multe materiale compromiţătoare, acesta scapă de fiecare dată nepedepsit. Primarul nu a trecut niciodată de la statutul de bănuit la cel de învinuit.

Tăierea ilegală a copacilor, o pasiune?

Numele lui Vladimir Pretuleac este legat de activităţi ilegale încă de acum 10 ani, pe când acesta deţinea funcţia de pădurar în sat. Atunci a fost bănuit că a tăiat mai mulţi copaci, fără a avea acest drept. Cazul său s-a tărăgănat mai mulţi ani, până când Pretuleac a devenit primar, iar ulterior Curtea Supremă de Justiţie l-a izbăvit de orice pedeapsă. Ion Cornei, inspector de stat pentru Ecologie la Hânceşti, îşi aminteşte că, după acel eveniment, Pretuleac împreună cu alte persoane implicate au fost demişi, fiind obligaţi să achite o amendă. Odată devenit primar, acuzele la adresa lui Vladimir Pretuleac s-au înteţit.

Din 8 iulie 2008, datează o aşa-zisă hotărâre a Consiliului local Dancu cu privire la defrişarea a 80 de arbori. „Decizia este una falsă, făcută de primar pentru a putea tăia acei copaci”, spune consilierul Ion Chitic. La capitolul argumente, acesta aduce răspunsul direcţiei Teritoriale Control Administrativ Hânceşti la una dintre petiţiile lor. Lidia Lupu, şefa direcţiei, i-a anunţat pe petiţionari că „în urma examinării procesului verbal al şedinţei Consiliului local Dancu, din 8 iulie 2008, Direcţia a constatat că la Consiliul local Dancu nu a fost adoptată la această dată o decizie cu privire la tăierea arborilor”. Şi asta nu e totul! Într-o plângere adresată Procuraturii Hânceşti, oamenii spun că primarul a tăiat peste 100 de copaci, iar jumătate i-ar fi vândut, banii fiind folosiţi în scop personal.

„Nu e decizia consiliului, ci a primarului”

Primarul Vladimir Pretuleac neagă însă acuzaţiile oponenţilor şi consideră că ele vin din partea adversarilor săi politici care, în 2007, au pierdut alegerile, iar acum încearcă să se răzbune. „Acea decizie la care se referă ei nu e una a consiliului, ci a primarului. A fost dat doar un proiect de decizie. Eu am primit mai multe plângeri de la cetăţeni vizavi de tăierea acelor copaci, care încurcă la cultivarea terenurilor. Nu am luat nici un arbore acasă, pentru că nu am avut nici un interes. Eu doar am făcut ceea ce m-au rugat oamenii”, explică Pretuleac.

Referitor la cazul de acum 10 ani, el spune că învinuirile i-au fost aduse eronat şi că decizia finală, cea a Curţii Supreme de Justiţie, ar fi făcut dreptate.

Primarul împotriva bisericii

Cea mai recentă indignare a unor săteni la adresa lui Pretuleac este legată de construcţia unei noi biserici în sat. Mai multe persoane, locuitori simpli, dar şi consilierii bisericii, îl acuză pe acesta că a pus mâna pe câteva zeci de mii de lei, bani care au fost strânşi de la persoane din sat cu scopul de a construi fundamentul bisericii. De altfel, şi materialele provenite dintr-un depozit demolat, care trebuiau să fie folosite la construcţia noii biserici, au dispărut. Din acest motiv, construcţia bisericii nu a mai început. Locuitori din sat, dar şi mai mulţi consilieri locali l-au bănuit pe Vladimir Pretuleac de dispariţia materialelor de construcţie. Consiliul bisericesc, după ce l-a exclus pe Pretuleac din organigrama sa, a numit trei persoane care să apere în instanţele de judecată interesele bisericii împotriva primarului.

Primarul: „Sunt acuzări comuniste”

În discuţiile cu oamenii din sat, care îi cereau socoteală, dar şi în declaraţiile date oamenilor legii, Pretuleac se pare că ar da vina pe paznici. Andrei Poznacov, unul dintre paznicii la care s-a referit primarul, susţine însă că el nu trebuia să păzească acele materiale, şi că cheia de la intrarea în ograda bisericii o aveau doar primarul, preotul şi îngrijitorul bisericii. Totodată, acesta a ţinut să remarce că primarul i se pare „un om de treabă”.

Vladimir Pretuleac respinge atacurile vizavi de furtul banilor bisericii şi al materialelor de construcţie destinate construcţiei unei biserici noi, pe care le consideră „acuzări comuniste şi mincinoase”. „Cei care mă atacă au pierdut alegerile, iar acum încearcă să se răzbune. Am fost verificat de organele competente şi nu au găsit nimic ilegal în acţiunile mele. Eu nu m-am ocupat cu strângerea banilor pentru construcţia bisericii, şi deci nu am cum să-i fi luat. Referitor la materialele de construcţie, pot să spun cu siguranţă că nu am distribuit acele materiale. Unele dintre ele s-au folosit la construcţia unei biserici temporare, acolo unde ne rugăm toţi. Materialele care au rămas au fost luate de oamenii din apropiere. Chiar preotul a zis că acele materiale sunt vechi şi că nu pot fi folosite la construcţia noii biserici”, se apără Pretuleac.

Alte ilegalităţi bănuite…

La sfârşitul anului 2009, Alexandru Ciuş, controlor revizor superior al Direcţiei Teritoriale Control Financiar şi Revizie Hânceşti, a efectuat un control tematic la Primăria din localitatea Dancu. După inventarierea selectivă a bunurilor materiale aflate la balanţa primăriei, s-au depistat lipsuri în valoare de 20 mii 330 lei, dintre care 228 litri de motorină în valoare de 2 mii 236 lei, 737 litri de benzină în valoare de 8 mii 963 lei şi materiale de construcţie în valoare de 9 mii 130 lei.

Reamintim că ZdG a publicat anterior un articol despre secretara Primăriei din satul Dancu, cea care a fost angajată de Vladimir Pretuleac în baza unei diplome de studii false. Acest lucru s-a întâmplat după ce fosta secretară a fost demisă. Gurile rele susţin că primarul a făcut acest pas conştient, pentru a putea să domine mai uşor activitatea Primăriei.

Pretuleac a reconfirmat că secretara cu diplomă falsă angajată de el lucrează bine şi că el nu a ştiut că diploma ei este sau nu veridică. Totuşi, primarul spune că este în aşteptarea unei decizii a judecăţii, care să confirme că diploma respectivei persoane este una falsă, pentru a putea lua măsuri. „Vă cred, dar în lipsa unei decizii, nu pot acţiona”, ne-a spus Vladimir Pretuleac.

Consilierii Ion Chitic şi Arsenie Spânu au fost împuterniciţi de biserică să lupte cu primarul în judecată. Aceştia sunt însă sceptici privind şansele de reuşită, pentru că, susţin ei, primarul le spune: „Puteţi să vă zbateţi mult şi bine, că eu am krâşă sus”. Totodată, aceştia ne-au spus că, atunci când primarul este anchetat, toate audierile au loc de faţă cu el, iar oamenii se tem să declare ceva rău la adresa edilului lor. La rândul său, primarul consideră că scopul celor care îl atacă e să-i ştirbească imaginea, ca să piardă următoarele alegeri. La final, acesta afirmă că toate „nedreptăţile” i se trag de la faptul că în 2000 a refuzat să reprezinte Partidul Comuniştilor în alegeri.

Victor MOŞNEAG