Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Primarul de Edineţ a lăsat…

Primarul de Edineţ a lăsat fără salarii profesorii unui liceu

În urma unui conflict cu primarul localităţii, 40 de angajaţi ai Liceului “Pan Halippa” din Edineţ nu şi-au primit salariile de mai bine de două luni. Din cauza disensiunilor, aleşii locali au votat pentru trecerea liceului, începând cu anul viitor, de la balanţa administraţiei orăşeneşti la balanţa celei raionale. Pentru netransferarea banilor pentru salarii, administraţia liceului a dat în judecată primarul. Pretextul oficial al conflictului este optimizarea. Neoficial, însă, se invocă motive personale şi politice.

Conflictul dintre administraţa Liceului Teoretic “Pan Halippa” din Edineţ şi primarul Constantin Cojocaru s-a declanşat în septembrie anul curent, când edilul a refuzat să semneze listele de tarifare pentru anul de studii care începea. Acesta a invocat scrisoarea de recomandare a Ministerului Educaţiei, conform căreia, în clase nu pot fi mai puţin de 20 de elevi, pe când clasa a 5-a şi a 6-a de la “Pan Halippa” au fost deschise cu câte 12 copii.

Directorul liceului nu a admis desfiinţarea acestor clase, iar primarul nu a cedat. Astfel, în septembrie 2011, profesorii au primit salarii doar pentru orele predate în clasele liceale, iar în octombrie şi noiembrie nimeni nu a mai fost remunerat, nici profesorii, nici personalul auxiliar. Deşi au trimis demersuri de tot felul, până şi părinţii au venit cu o scrisoare deschisă, iar administraţia locală îşi asuma obligaţia ca, începând cu anul viitor, să plătească pentru cele două clase, lucrurile nu s-au mişcat din loc. Abia zilele trecute, pentru că trebuia aprobat bugetul pe 2012, liceul a fost transferat din subordinea primăriei în cea a consiliului raional.

„Vine în contradicţie cu drepturile copiilor”

Galina Musteaţă, şefa Direcţiei raionale Educaţie, spune că astfel de conflicte n-a mai cunoscut, fiind convinsă că ele abia urmează, nu doar în Edineţ, pentru că începe concurenţa. “Primarul nu susţine deschiderea claselor în baza scrisorii de recomandare trimise de minister. În r. Edineţ, aceasta nu poate fi respectată, pentru că în fiecare instituţie şi în fiecare localitate sunt tot mai puţini copii. Chiar în majoritatea claselor, numărul elevilor nu depăşeşte 20.
Soluţia primarului era ca aceşti copii să se întoarcă în instituţiile unde au învăţat anterior. Ideea nu a fost acceptată nici de copii, nici de părinţi, iar noi nu am putut să-i presăm, pentru că am considerat că nu este corect, că vine în contradicţie cu drepturile copiilor. Scuza primarului era că nu vrea să creeze precedente de acest fel. E o situaţie mai specială. Deşi s-ar părea că primarul are dreptate, se putea de acceptat, ca excepţie, deschiderea acestor clase, pentru că până în 2013 r. Edineţ nu intră în finanţarea după formulă”, susţine Musteaţă.

„S-o spunem direct, se fac jocuri politice”

De cealaltă parte, primarul este convins că aşa-zisa soluţionare este una incorectă, în special în raport cu celelalte instituţii de învăţământ. “Ministerul Învăţământului, direcţia consiliului raional mi-au dat demers că nu am dreptul să deschid clase de la 20 de elevi în jos. În urma optimizării în învăţământ, s-au închis clase cu 17 elevi, dar aici, iese că s-au deschis două clase noi cu mai puţini copii. Conform programului de optimizare, ca atare, clasele nu trebuiau deschise. Banii noi îi dăm, dar ei refuză să prezinte tarificaţia aşa cum trebuie. Interesul este lupta pentru existenţă a fiecărei şcoli. Concurenţă, asta-i tot. Dar dacă e s-o spunem direct, se fac jocuri politice. Se favorizează o şcoală pe motive politice”, a declarat primarul Cojocaru. Acesta acuză administraţia liceului, în care intră reprezentanţii unui partid, că ar fi făcut alianţă cu partidul reprezentat de preşedintele raionului, în schimbul anumitor servicii, inclusiv a susţinerii în acest caz.

„Astea-s nişte ambiţii”

Atât preşedintele raionului, cât şi directorul liceului neagă că ar fi o problemă sau, mai degrabă, o soluţie cu tentă politică. La şedinţa consiliului raional, chiar şi consilierii din partidul din care face parte primarul, contrar bârfelor, au votat pentru ca acest liceu să treacă sub jurisdicţia autorităţilor raionale. Argumentele care i-au convins pe consilieri sunt că acesta e primul liceu din raion, că doar el are cămin şi că peste 50% dintre elevi sunt din sate, susţine directorul liceului, Ion Popovici. “Să nu fi fost această problemă, nu mai plecam de la întreţinerea primăriei. Era vorba de 140 de mii de lei pentru întreţinerea a două clase pentru anul viitor. Credeţi că asta-i o sumă mare pentru o primărie? Astea-s nişte ambiţii”, conchide directorul.

„A planificat să închidă liceul”

Preşedintele raionului Edineţ, Ion Scutari, spune că a fost luată această decizie de către consiliu, deoarece s-au adresat părinţii. “Dacă nu punea primarul piciorul în prag, nu se ajungea la acest lucru”, specifică preşedintele. Asemeni primarului, care a deschis parantezele şi a acuzat o posibilă implicare a politicului în crearea acestei situaţii, preşedintele raionului a vorbit despre eventualul interes personal al primarului. Înainte de a fi primar, Constantin Cojocaru a activat în cadrul celui de-al doilea liceu de limbă română din oraşul Edineţ, unde actualmente e directoare soţia sa.

Lupta ascunsă se dă pentru un anumit număr de elevi, care sunt/vor fi indispensabili pentru supravieţuirea uneia dintre instituţii în procesul de optimizare. “Pentru că nu avem ciclu primar, suntem nevoiţi să ne căutăm elevi pentru clasa a 5-a. Este un lucru firesc, dar toţi elevii sunt înmatriculaţi doar la dorinţa lor şi a părinţilor”, susţine directorul Popovici. “Nu are nicio legătură, deoarece doar 1-2 elevi au venit de la liceul unde lucrează soţia mea”, neagă primarul aceste acuzaţii, precum şi cele aduse, printr-o scrisoare deschisă, de către părinţii elevilor din cele două clase cu bucluc. “O parte dintre copiii acestor clase sunt veniţi de la Liceul “Mihai Eminescu”. Din exprimările domnului primar cunoaştem că a planificat să închidă liceul respectiv, unindu-l cu celălalt”, se spune în scrisoarea semnată de membrii comitetului de părinţi.

Tatiana EŢCO