Preoţii cu epoleţi, avansaţi în grad

Slujesc Biserica! Slujesc R. Moldova! Aşa au scandat vineri, 12 octombrie, un grup de preoţi militari la Brigada “Ştefan cel Mare” din Chişinău. Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, împreună cu ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, au oferit grade militare de locotenent şi locotenent-major celor 21 de preoţi militari veniţi de la unităţile militare din R. Moldova.

Încă de la ora opt dimineaţa, ostaşii Brigăzii “Ştefan cel Mare” din Chişinău, împreună cu preoţii militari, au început pregătirile de eveniment. „Vă aliniaţi pe dreapta şi pe stânga. Spuneţi “Îl slujesc pe Dumnezeu! Slujesc R. Moldova”, i-a îndrumat preotul militar Corneliu Dobrogeanu pe slujitorii Domnului. Până la deschiderea oficială a evenimentului, preoţii au reuşit să facă şi câteva glume. “Locotenent Bârlădeanu la ordin, drept!”. “De ce nu l-aţi chemat şi pe Brega? Ar fi fost mai interesant”, întreba presa preotul Dobrogeanu.

Emoţii pe feţele bisericeşti

La ora nouă, preoţii militari au ridicat capul sus. A început ceremonia de oferire a gradelor militare de locotenent şi locotenent-major în rezervă. Pe rând, preoţii s-au apropiat să-şi ridice noii epoleţi. Emoţiile s-au văzut atât pe feţele lor, cât şi în comportament. Dacă unii au strigat: «Îl slujesc pe Dumnezeu! Slujesc Biserica! Slujesc R. Moldova», alţii n-au reuşit să spună niciun cuvânt.

Preotul Vitalie Bârlădeanu şi-a satisfăcut serviciul militar în perioada URSS. A slujit în Germania. Încă de acolo a învăţat că, într-o unitate militară, este important să respecţi regulamentul unităţii. Asta îi îndeamnă astăzi şi pe soldaţii de la Brigada 1 din Bălţi. “La noi, la Bălţi, duminica se face slujbă. Mai mult fac şedinţe cu soldaţii şi conversaţii în particular. Chiar şi atunci când mergem la poligon le spun ostaşilor să fie atenţi cu arma, pentru că nu este o jucărie”.

Preoţii schimbă sutana pe uniforma militară

Deşi are uniformă militară, la ceremonia de avansare în grad, preotul Bârlădeanu a venit în sutană, la fel ca şi ceilalţi slujitori. “Uniforma militară am îmbrăcat-o chiar ieri, la poligon. O mai îmbrac la şedinţele cu ostaşii”, povesteşte preotul, care a ţinut să aprecieze oferirea gradelor militare ca pe un act de încurajare pentru toţi slujitorii militari.

“De doi ani slujesc la Spitalul Militar din Chișinău. Aşa se face că, atunci când avem vreo problemă de sănătate, apelăm la Domnul. Merg prin secţii, pe la ostaşi şi îi îndemn să vină la biserică, să aprindă o lumânare şi să se roage la Domnul pentru sănătatea trupului şi a sufletului”, ne spune preotul Oleg Chiriac, punctând că avansarea în grad este o favoare, un îndemn către slujitori ca să-şi dea şi mai mult străduinţa pentru a-i educa pe ostaşi şi a aduce cuvântul lui Dumnezeu în armată.

Ostaşii, la rândul lor, se bucură că au alături un preot în unitatea militară. Dan Grumeza îşi satisface serviciul militar în Brigada “Ştefan cel Mare”. “Un preot în armată e totul pentru mine. El ne apără, se roagă pentru noi. Merg şi la biserică, deşi nu chiar în fiecare duminică”, spune ostaşul.

Preoţii nu împuşcă

În cadrul ceremoniei, Vitalie Marinuţă a subliniat că apărarea patriei este o datorie sfântă a fiecărui cetăţean al R. Moldova. “Noi, comandanţii militari, depunem eforturi considerabile pentru menţinerea disciplinei şi capacităţii de luptă, iar preoţii militari sunt cei care susţin misiunea nobilă de apărător al patriei prin promovarea valorilor moral-religioase şi sociale în rândurile Armatei Naţionale”, a afirmat ministrul Apărării.

Prezent la eveniment, ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, a afirmat că biserica a fost întotdeauna cu poporul său. În armată, preoţii militari continuă educaţia tinerei generaţii. “Dacă sunt bine educaţi în grădiniţă, în şcoală, acasă, şi în armată o să avem o generaţie sănătoasă, bine pregătită şi o să avem mai puţine neplăceri în societatea noastră. Nu întâmplător şi pe stema noastră, în ciocul vulturului, se află crucea. Adică, cu crucea vom birui toate greutăţile”.

Întrebat de presă cum îmbină preoţii militari crucea cu arma atunci când merg la poligon, Mitropolitul a spus că “preoţii fac antrenament, dar nu împuşcă. Preoţii îi încurajează pe acei care se află pe poligon să fie buni apărători ai ţării”.

În aceeaşi zi, preoţii militari au oficiat un tedeum pentru sănătatea corpului de ofiţeri, subofiţeri, sergenţi şi soldaţi cu prilejul editării unei cărţi de rugăciuni pentru militari. Amintim că, la începutul anului curent, mai mulţi preoţi militari au solicitat pachete sociale, să li se acorde grade militare şi să fie asiguraţi medical.

Iurie SANDUŢA

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. vera

  SLUGILE “DOMNULUI”

  E usor a face glume
  Pe jurnalistul – “scuipat”,
  De sfintita preotime
  Care la-njurat ciudat.

  Cine cu ei,minte-asi pune,
  Cand pe Domnul i-l scirbesc,
  Practicand, pedofilia,
  Sexul intre ei – prostesc?

  Brega, nu crede, in domnul,
  Care prost a educat,
  O pleiada de golani,
  Care, se gindesc, la bani,

  Uitind, de poporul gol,
  Saracit, pina la os,
  Care din ceea ce are
  Le mai duce la picoare,

  Sa nu slabeasca, de foame,
  Sa procure limuzine,
  Case cu multe nivele
  Pentru ei si nemurele.

  Dumnezeu toate le vede…
  Ce folos?Saracul geme!
  Bogatul i-si umple sacul,
  Infratindu-se, cu dracul,

  Dupa cum si preotimea
  Face voia celui rau,
  Dorind, sa-i vada si Brega,
  Cum slavesc pe “dumnezeu”…

  Vai, de capul vostru, “ingeri”,
  Ce domniti si chefuiti,
  Prostind, lumea huimacita,
  Cu portrete pe pereti,

  Citind, “cartea sfinta”,lumii
  Ca apoi, sa umblati beti,
  Lovind, “matusca”,cu pumnii,
  Bagind, lumea-nsperieti,

  Micsorindu-va din pret..!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *