Postul Mare şi Politica: Urzici pentru Filat, friptură pentru Voronin şi plăcinte cu bostan pentru Chirtoacă

Politicienii se alimentează mai bine decât restul populaţiei şi nu fac cumpărături la piaţă, aşa ne-au declarat vânzătorii de la Piaţa Centrală. Întrebaţi cu cine ar dori să stea la masă, femeile care vindeau legume au spus că-l preferă pe Voronin, Filat şi Chirtoacă. Ghimpu a fost ales pentru discuţii de către un bărbat, care a declarat că l-ar primi cu nuci, miere şi cu un pahar de vin bun.

În mijlocul postului mare, vânzătorii de la Piaţa Centrală îşi aşteaptă cumpărătorii cu cartofi, miez de nucă, murături, castraveţi şi roşii. Majoritatea lor sunt convinşi că politicienii nu ţin post şi nici nu vin pentru cumpărături la piaţă. Ei se alimentează din supermarketuri şi au chiar fermele lor, de unde mănâncă produse naturale, ne-au declarat femeile din pavilionul de legume şi fructe.

Voronin, invitat la o friptură

Cu cartofii în faţă, Magdalena Dragoman din Bubuieci spune că ţine post de nevoie, iar politicienii nu resimt criza, aşa ca oamenii de rând. “Mâncăm cartofi, ciuperci, salate. Pentru diseară, am fasole fierte. Voi aduce nişte murături din beci sau conserve şi aceasta va fi toată mâncarea. Suntem cinci persoane la masă şi este foarte greu să ne descurcăm”, povesteşte femeia de după mormanul de cartofi cu o plăcuţă în mijloc, pe care scrie şase lei.

Întrebată cu ce politician ar dori să stea la masă, Magdalena a răspuns că ar lua cina cu Vladimir Voronin, liderul PCRM. Desigur că nu i-ar propune fasole cu murături sau salate de post. Femeia povesteşte cu satisfacţie că ar prepara o friptură, cu brânză de oi şi ochiuri, aşa cum i-ar plăcea şi ei să mănânce. Spune că mai bine decât a fost în perioada guvernării comuniste n-o să fie, pentru popor şi omul de rând.

Politicienii şi borşul

La o margine de tarabă, pe un scăunel, Irina Masiucas aşteaptă ca cineva să se apropie de vasul cu seminţe de floarea-soarelui. Le aduce din satul natal, Brânzeni, r-nul Teleneşti. Femeia povesteşte că în fiecare an, împreună cu familia, lucrează cotele de pământ şi încearcă să supravieţuiască din comercializarea ulterioară a roadei. “Anul acesta, fiul meu vrea să răsădească tutun. El mă aduce la Chişinău, cu seminţele, şi stau în oraş, în gazdă, până le termin de vândut.”

Astăzi a mâncat ciuperci cu pâine, recunoaşte Irina, căci în aşa condiţii cum poţi să te alimentezi? Dacă mergi să mănânci undeva un borş cald, te amăgesc şi acolo, căci este în două cu apă, zice ea. Referitor la meniul politicienilor, este de părere că aceştia nu mănâncă borş sec. Ei consumă doar produse din carne naturală, de la fermele lor, spune indignată femeia.

Urzici pentru Filat

Grăbită să intre în pavilionul cu legume şi fructe, Alexandra, din s. Peresecina, r-nul Orhei, răspunde rapid, spunând că politicienii nu mănâncă bob şi fasole. “Las’ să vină diseară la mine, să vadă că nu am nimic în frigider. Voi face o salată cu cartofi înăbuşiţi şi gata”, zice femeia. Dacă ar avea ocazia să ia masa cu un politician, atunci s-ar vedea la masă cu Vlad Filat, premierul ţării. “L-aş primi ca pe un moldovean, adică cu o mâncare din urzici, pentru că au multe vitamine”, spune Alexandra.

Dorin Chirtoacă şi Vladimir Filat sunt invitaţi în ospeţie la Larisa, din com. Bubuieci, Chişinău. Ea zice că aceştia sunt tinerei şi preferă mâncare simbolică, adică un ceai, o cafea, o plăcinţică. “Pentru primarul capitalei, aş coace plăcinte cu mere şi bostan şi l-aş servi cu un suc”, spune femeia, care vinde ciuperci în piaţă.

Ghimpu – un om simplu

I-a văzut pe Ghimpu şi Filat în piaţă, dar ar prefera să stea la discuţii cu preşedintele PL-ului. Oleg, din Vâşcăuţi, Orhei, spune că liderul PL este un om simplu şi l-ar primi cu nuci, miere şi cu un pahar de vin bun. Bărbatul este de părere că politicienii îşi satisfac toate poftele culinare, dar nu vin la piaţă să facă cumpărături.

Tot pentru Filat ar găti şi Elena din s. Peresecina, Orhei, care este gata să facă ciuperci umplute sau prăjite, pentru a-l primi pe premier în vizită. Femeia spune că politicienii mănâncă mai mult la ospătărie şi fac cumpărături la magazine special create pentru ei. Vecina ei de tarabă, Larisa, le plânge de milă politicienilor, căci stau în şedinţe din zori până-n noapte şi nu reuşesc să mai pună ceva în gură.

Natalia Dabija


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *