Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Portretul femeilor care pot reuşi

Portretul femeilor care pot reuşi

3O femeie de carieră este o femeie consacrată în profesia pe care şi-a ales-o. Fiecare femeie are un obiectiv diferit în ceea ce priveşte succesul. O femeie nu trebuie neapărat să renunţe la carieră în favoarea familiei şi nici la familie în favoarea carierei. O femeie bine organizată poate să reuşească atât în familie, cât şi în carieră. Acesta este un obiectiv pe care fiecare femeie se străduie să-l atingă.

Portretul femeilor de succes este foarte diferit, o femeie politician, o femeie director, o femeie actriţă, o femeie medic – toate constituie din punctul meu de vedere o femeie de succes, a declarat Ecaterina Mardarovici, preşedinta Clubului politic al femeilor 50/50.

Din 1999, Clubul politic al femeilor 50/50 luptă pentru egalitatea de şanse. Pentru o lume în care există mai multe femei în politică, în viaţa socială, în economie. Iar existenţa lor în aceste domenii este o necesitate. O femeie care reuşeşte este o luptătoare toată viaţa.

Asociaţia obştească Clubul politic al femeilor 50/50 a implementat Proiectul „Femeile pot reuşi”. Acest proiect este o parte a Proiectului Regional Femeile Pot Reuşi – Europa de Sud-Est, în care sunt incluse 7 ţări / teritorii, ce reprezintă cooperarea dintre Femeile Partidului Laburist din Norvegia, Norwegian People’s Aid şi organizaţiile locale de femei, având ca scop motivarea femeilor de a avea roluri importante şi de a-şi asuma responsabilităţi în sfera politică şi publică.

Femeile vs Bărbaţii – egalitate de şanse
Obiectivul proiectului a fost susţinerea şi pregătirea femelilor care au participat la alegerile parlamentare din 2009 în calitate de candidaţi pe listele partidelor politice, precum şi consolidarea capacităţilor, cunoştinţelor şi a solidarităţii femeilor în vederea includerii dimensiunii de gen în platformele electorale şi în agendele partidelor politice.
Totodată, proiectul prevede activităţi şi pentru femeile tinere – viitoarele alegătoare sau membre ale partidelor politice. Ele au acumulat cunoştinţe referitoare la egalitatea genurilor şi la solidaritatea dintre femei, fiind instruite după manualul Femeile Pot Reuşi.

Grupul ţintă l-au constituit femeile din partidele politice, tinerele alegătoare în  alegerile parlamentare din 2009 sau membre ale partidelor politice, preşedinta organizaţiei de femei din cadrul partidelor politice parlamentare, femeile tinere din partidele politice sau ONG-uri, participanţii la acţiunile/campaniile locale.
În cadrul proiectului au fost petrecute câteva seminare. La unul dintre aceste seminare, „Formare de Formatori,” participantele au luat cunoştinţă de programele şi de platformele electorale ale partidelor politice gender sensibile şi de sistemele electorale. De asemenea, au cunoscut care este impactul sporirii participării femeilor în viaţa politică, au primit sfaturi şi recomandări privind organizarea seminarelor pentru partidele politice şi a seminarelor locale.
Au fost petrecute un şir de seminare pentru partidele politice. Toate participantele au fost membre de partid din Chişinău şi din raioanele republicii.

„Cultură politică fără violenţă”
Conform unor studii, pe scara priorităţilor sunt plasate diferit problemele cu care se confruntă societatea din punctul de vedere al femeilor şi bărbaţilor.  „La luarea deciziilor este nevoie să se ţină cont şi de părerea femeilor. Or, la momentul actual toate structurile de decizie la nivel naţional şi raional sunt în majoritate formate din bărbaţi. În decizii sunt reflectate doar problemele care sunt considerate din punctul de vedere al bărbaţilor ca fiind prioritare”, spune Ecaterina Mardarovici.

„Ideea participării femeilor în politică nu este că vrem să se facă dreptate femeilor. Ideea de bază este că, participând în egală măsură – atât bărbaţii cât şi femeile – la luarea deciziilor în structurile politice, va avea de câştigat întreaga societate”, afirmă preşedinta Clubului politic al femeilor 50/50. Potrivit lui Mardarovici, prin intermediul acestor proiecte, femeile vin în politică cu un alt comportament, cu o altă cultură politică – lipsită de violenţă, bazată pe respect şi pe toleranţă.

„Stereotipurile”, pe cale de dispariţie
De asemenea, au fost organizate un şir de seminare prin toate localităţile ţării. Scopul acestor seminare a fost să pregătească femeile pentru o activitate politică pornind de la activitatea consiliilor locale, raionale şi, ulterior, parlamentare. Asta pentru ca să fie o participare logică la fiecvare nivel şi pentru a cunoaşte lucrurile în profunzime. Preşedinta clubului s-a arătat impresionată de impactul acestor seminare asupra tinerelor femei. „Am rămas profund entuziasmată că vine o nouă generaţie de femei. Au o altă pregătire, o altă concepţie asupra obiectivelor propuse, o conştiinţă a demnităţii mult mai înaltă. Deşi încă se observă că mai au sechele în ce priveşte stereotipurile asupra rolului bărbatului şi al femeii”.

Un alt pas important în cadrul proiectului a fost organizarea campaniei naţionale „Cunoaşte-ţi drepturile şi informează-i şi pe alţii” în 12 raioane ale Moldovei. Campania a avut genericul „Votează! Este dreptul tău! Şanse Egale pentru Femei!”.

Ecaterina Mardarovici ne-a explicat că scopul acestei campanii a fost sensibilizarea femeilor cu drept de vot. „Femeile nu trebuie să aibă bariere de a participa la vot. Ne-am propus să informăm că 52% din populaţie este formată din femei. Şi că viitorul acestei ţări depinde în mare măsură de noi, femeile”.

Proiectul s-a încheiat cu un seminar de evaluare. Obiectivul său a fost de a împărtăşi experienţa acumulată pe parcursul seminarelor pentru partidele politice, seminarelor locale şi a campaniei naţionale, de a analiza reuşitele, dificultăţile şi soluţiile. Proiectul „Femeile Pot Reuşi – Alegeri Parlamentare 2009” este susţinut financiar de Norwegian People’s Aid începând cu 15 august 2008 până la 30 aprilie 2009. Cheltuielile au fost făcute în conformitate cu liniile bugetare aprobate de către finanţatori.

Veronica RUSSU