Poliţist acuzat şi achitat pentru viol îşi caută de 13 ani dreptatea

462-oleg-frumusachiDe 13 ani, Oleg Frumusachi, fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), încearcă, fără succes, să-şi refacă reputaţia, pătată după ce în 2001 a fost acuzat de viol, ţinut cinci luni şi jumătate în arest şi concediat din organele MAI. Acesta, deşi a fost achitat de toate instanţele de judecată, care au constatat că, de fapt, violul încriminat nici măcar nu a avut loc, nu poate beneficia de pensia care i se cuvine unui fost poliţist.

Oleg Frumusachi a activat timp de 16 ani în cadrul organelor Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Până în 2001, când a fost suspendat din funcţie, iar mai apoi concediat, înainte ca acuzaţiile care i s-au adus să fie demonstrate printr-o decizie judecătorească.

Acuzaţii de viol şi concediere

În 2001, Oleg Frumusachi, fiind inspector al grupului poliţiei economico-financiare a Comisariatului de Poliţie din Ocniţa, a fost acuzat că, în luna septembrie, în afara orelor de serviciu, fiind în calitate de pasager în trenul Chişinău-Moscova, pe motiv că nu avea actele necesare, a ordonat debarcarea din tren a minorei T. C., care mergea la Moscova sub supravegherea însoţitorului de tren. După ce aceasta a coborât din tren, Frumusachi este acuzat că a urcat-o în automobilul personal şi a dus-o într-un apartament, unde „aplicând forţa fizică şi folosindu-se de starea de neputinţă a minorei, a săvârşit cu ea două raporturi sexuale”.

Doar că, după cum relatează bărbatul, în realitate, lucrurile au stat cu totul altfel. Acesta ne-a spus că, de fapt, nu a dat-o afară din tren pe tânără, ci doar i-a atenţionat pe cei din tren că la mijloc este o ilegalitate, iar aceştia, speriaţi, au decis s-o dea jos. „Eu am găsit-o în staţie, şi pentru că era minoră şi nu cunoştea pe nimeni, i-am propus să înnopteze într-un apartament care aparţinea unui prieten. În acea noapte, am stat şi eu acolo, dar nu am avut niciun fel de relaţii. Dimineaţa, a plecat”, susţine bărbatul, care crede că, ulterior, a devenit ţinta unei răzbunări din partea familiei fetei, după ce a denunţat faptul că minora pleca neînsoţită într-o ţară străină.

Despăgubiri de 50 de mii de lei

Înainte ca dosarul să ajungă în instanţă, Oleg Frumusachi a fost dat afară din MAI. Pentru acuzaţiile care i s-au adus, a stat închis 5 luni şi 14 zile. Prima instanţă însă l-a achitat pe Oleg Frumusachi pe motiv că „nu s-a constatat existenţa faptului infracţiunii”. Şi Curtea de Apel, şi Curtea Supremă de Justiţie au ajuns la aceeaşi concluzie: violul, de fapt, nu a existat. Judecătorii au motivat achitarea fostului poliţist făcând referire la expertiza medico-legală, care nu a demonstrat faptul că fata a fost violată, minora fiind virgină în momentul examinării. De precizat că tatăl acesteia l-a denunţat pe Oleg Frumusachi abia la câteva săptămâni de la consumarea presupusei fapte.

Nevinovăţia lui Frumusachi nu a fost însă de ajuns pentru ca acesta să-şi recapete funcţia în organele MAI. Deşi cu o decizie irevocabilă, magistraţii nu au considerat necesar să anuleze ordinul prin care acesta fusese dat afară, în 2001. După alte zeci de şedinţe de judecată, bărbatul s-a ales doar cu 50 de mii de lei, bani pe care statul s-a văzut nevoit să-i plătească drept despăgubiri morale pentru cele cinci luni şi jumătate pe care Oleg Frumusachi i-a petrecut în temniţă, dar şi pentru că a fost lăsat fără un loc de muncă, singura sa sursă de existenţă.

Cere, fără succes, dreptul la pensie

Deşi a trecut mai bine de un deceniu, Oleg Frumusachi îşi mai caută şi astăzi dreptatea. Are acasă, în grijă, o mamă bolnavă, iar necesitatea banilor îl face să scrie scrisori la mai toate instituţiile statului, în speranţa că cineva îl va auzi. Frumusachi a trimis la finele anului trecut o scrisoare şi pe adresa procurorului general, Corneliu Gurin, prin care solicită să i se facă dreptate.

De fapt, singura doleanţă a lui Frumusachi este pensia, pe care consideră că o merită, după activitatea sa în cadrul organelor MAI, dar şi salariul, pe perioada în care a fost nevoit să meargă în instanţă pentru a-şi demonstra nevinovăţia. Deşi a activat în organele MAI, Oleg Frumusachi nu primeşte acum pensia pe care consideră că o merită, şi asta pentru că, în baza legii, poliţiştii puteau beneficia de ea doar după 20 de ani munciţi în cadrul organelor. În 2001, atunci când a fost dat afară fără să existe o hotărâre definitivă de judecată, Oleg Frumusachi avea lucraţi 16 ani în cadrul MAI. Până acum, toate solicitările sale au fost respinse de instituţiile statului.

V.M.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. idiot in forma ca majoritatea care au forma pe care ar trebui sa o foloseasca pentru a ajuta lumea nu pentru a profita de asta idiot fara margine … banii lau scapat ca fratele lui a cintat impreuna cu Bodgros am studiat tot acest caz

  2. Reporter

    Eu sunt înclinat să-i dau dreptate dlui expolițist! Dar trebuia să fie mai atent cu minorele! N-ai cap, vai de picioare! Vreai să faci bine? Trebuia întrutotul să respecte regulamentul! Improvizațiile la polițiști se pot termina rău! Ce-ai să-i faci?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *