Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   "Plec să mor acasă"

„Plec să mor acasă”

Cu doi ani în urmă, T., o cetăţeană a Moldovei de 46 de ani a pornit în căutarea unui loc de muncă, ajungând la Ferrara, Italia. Doi ani de zile a muncit în calitate de asistentă la o italiancă de 93 de ani. A sperat mereu că va reuşi cât mai curând să îi scape pe cei de acasă de sărăcie şi că copiii ei vor avea un viitor mai bun. Acum, o problemă severă de sănătate i-a curmat orice vis de viitor.

„Plec să mor acasă la copiii mei” — a fost ultima ei dorinţă, căutând o posibilitate să plece din Italia. Zilele trecute, fiind ajutată de mai multe persoane, a pornit spre Moldova.

Istoria tragică a acestei femei din Moldova este relatată de Mirella Tuffanelli, fosta preşedintă a Consiliului Comunal Feminin din Ferrara, reprezentată a sindicatului (Udi). Tuffanelli a cunoscut-o personal pe T., spunând că este întruchiparea unei mame curajoase, care s-a dedicat totalmente unui singur obiectiv: garantarea unui viitor decent copiilor rămaşi acasă, în Moldova.

Când T. a descoperit maladia de care suferă, cu două luni în urmă, şi-a investit ultima speranţă întro intervenţie chirurgicală. Dar operaţia, efectuată la Ferrara, nu a adus nicio perspectivă de viaţă la cei doar 46 de ani. Din momentul descoperiri, T. a fost susţinută de multe persoane oneste: de către familia Tuffanelli, personalul sanitar de la Santa Anna şi Ado, Crucea Roşie Italiană.

Au fost colectate fonduri pentru organizarea revenirii acasă, în Modova, a acestei femei. O ambulanţă de la Crucea Roşie cu nişte voluntari a transportat-o până la aeroportul din Verona, unde urma să ia avionul spre Chişinău.

Istoria doamnei T. este asemănătoare cu destinul altor femei care-şi lasă ţara de origine plecând în Occident în căutare de muncă, contribuind astfel la menţinerea familiei. Sunt vieţi de mame încadrate în serviciul asistenţei bătrânilor din alte ţări, departe de tot cei scumpi şi dragi.

T. era soră medicală, iar înainte de a veni la Ferrara, fusese la Moscova în căutare de muncă. Cu şapte ani în urmă a rămas văduvă, iar fiii săi au acum 19 şi 9 ani.

Mirella Tuffanelli subliniază, că nu este uşor să te integrezi într-o altă ţară, să găseşti cheile de acces într-o cultură nouă, cu atât mai mult, într-o fază a istoriei când emigraţia provoacă reacţii intelectuale şi politice diverse, până la xenofobie. Italia nu face excepţie (e de ajuns să ne amintim de intervenţiile membrilor Bisericii catolice şi de polemica ridicată de liderul Varroccio şi Umberto Bossi) transmite L»Espresso.

Lilia Bicec, Italia