Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Piramida financiară MMM: valuta în…

Piramida financiară MMM: valuta în capcană

Organizatorii piramidei financiare MMM-2011 anunţă că din luna iunie vor începe vânzarea de „mavro“ în R. Moldova, odată cu deblocarea conturilor de către organele de drept. Prin intermediul piramidelor financiare, majoritatea celor care se înregistrează visează să ajungă printre liderii acestui sistem sau cel puţin să-şi „culeagă veniturile” în urma rulajului de bani, care este foarte secretizat. „Este binevenită orice sumă; mai mult decât atât, eşti remunerat cu 20 $ pentru că devii membru al acestui sistem”, spune Galina, persoana de încredere, de la recepţia MMM.

Conturile vor fi deblocate după 16 iunie

Deşi organele de drept s-au luat de capul lor, iar presa scrie neîncetat despre aceste ilegalităţi, organizatorii continuă să convingă oamenii să se  înregistreze încontinuu. „Noi vom efectua achitările după data de 16 iunie, deoarece acum sunt blocate conturile. Între timp, situaţia va fi clarificată şi conturile vor fi deblocate, spune Vitali, unul dintre „zecimiştii” piramidei financiare. În continuare, s-a arătat foarte interesat şi destul de convingător, pentru a ne înregistra alături de zeci de oameni din subordinea sa. Totodată, ne-a explicat cum funcţionează schema, cum se plătesc „dividendele şi care ar fi  profitul fiecărei persoane, în raport cu suma depusă. „Fiecare vrea să trăiască decent, de aceea a şi fost creat acest sistem. Prin intermediul lui, ne vom ajuta reciproc. Fiecare depune pe cont cât poate. Nimeni nu este silit să facă acest lucru, dar nu se  oferă nicio garanţie. Aceasta-i condiţia”, mai spune Vitali. Tatiana Lariuşin, expert economic IDIS Viitorul, susţine că persoanele care se înregistrează în astfel de scheme sunt jucători de genul celor care preferă cazinourile sau marketingul de reţea şi care, de obicei, nu se gândesc la finalitatea lucrurilor. „Oamenii care au depus banii nu pot fi traşi la răspundere, fapt ce nu-l putem spune despre organizatori. Ei au încredere, deoarece nu-şi dau seama ce fac. Ei nu înţeleg că acestea sunt un fel de tranzacţii bancare. Toţi doresc să câştige”, adaugă expertul economic. Tatiana Lariuşin menţionează şi faptul că oamenii nu au pregătire financiară şi sunt prost informaţi despre sistemul bancar, ceea ce nu le permite să ia o decizie corectă. Un aspect foarte important, dar neglijat de societate, este lipsa banilor şi a oportunităţilor în R. Moldova, de aceea şi apar astfel de scheme, în care oamenii se avântă să participe, consideră expertul.

„Zecimistul” bun la suflet

Deşi susţin că, în cazul lor, conturile au fost blocate ilegal, că nu s-a luat în considerare faptul că ei activează în limitele legii, sitiaţia iese de sub control atunci când află informaţii despre suma de care dispune persoana care vrea să investească. „Eu vă recomand să depuneţi în cont cel mult 1000 de euro. Nu mai mult, deoarece riscaţi să-i pierdeţi şi nimeni nu vă va returna nimic. Deseori văd oameni care aduc ultimii bani şi le spun că nu este convenabil. Mi-i jale de ei. Dar dacă dvs. doriţi să investiţi încă 9000 de euro, atunci eu vă propun să participaţi la Forex. Vă dau recipisă şi vă promit că, pe parcursul anului, banii dvs. „vor creşte” considerabil”, ne povesteşte „zecimistul” despre reţeaua prin intermediul căreia poţi sta acasă şi visa, iar banii ţi-ar veni în buzunar.

Emma Tăbârţă, viceguvernatoarea BNM, spune că nicio persoanã nu poate practica activităţi financiare care includ acceptarea de depozite sau echivalente ale acestora fără a dispune de o licenţă emisă de Banca Naţională. Totodată, spune ea, este scris expres în lege că nicio persoană nu poate activa prin inducerea în eroare sau prin manipulări. „Aceasta înseamnă cã tot ce e legat de bani este o activitate financiarã. În prezent, nici instituţiile de microfinanţare nu au dreptul să accepte depozite, absolut nimeni. Toţi cei care vor sã accepte anumite depozite băneşti în masã trebuie să vină la noi, ca să depună cerere pentru obţinerea licenţei”, afirmă Emma Tăbârţă. În acelaşi timp, ea anunţă că organizatorii induc în eroare populaţia. „Ei sunt persoane care nu au nume: nici SRL, nici ÎI. Sunt persoane care nu au statut juridic şi nici fizic înregistrat, ceea ce este foarte dubios”, adaugă viceguvernatoarea.

Ce vrea statul de la noi?

Nicolai Semionov, unul dintre organizatorii piramidei MMM-2011, susţine în continuare că ei nu încalcă legea, ci, din contra, ajută populaţia, atunci când oamenii au nevoie de bani. „Nu ştiu ce vrea statul de la noi, de ce suntem învinuiţi. Cred că ar fi cazul să-i întrebaţi pe cei care ne învinuiesc. Oamenii îşi depun banii benevol şi nimeni nu le garantează nimic. E scris negru pe alb pe site-ul nostru”, spune el.

Reprezentanţii procuraturii ne informează că aceste persoane sunt urmărite pentru activitate ilicită de întreprinzător şi tentative de escrocherie. „În lege scrie că pe teritoriul R. Moldova se interzice activitatea piramidelor financiare, deci nu mai avem ce discuta. Dacă ar fi să-i ascultăm pe ei, de fiecare dată ar găsi interpretări de genul: „noi nu minţim oamenii, ei sunt preveniţi despre posibilele riscuri”, dar oamenii nu conştientizează că acest mesaj al lor este primul argument că îşi vor pierde banii”, adaugă Vladislav Guzic, procuror la Procuratura Chişinău.

El menţionează că mesajul de pe site-ul organizatorilor este un abuz de încredere asupra populaţiei şi se califică drept formă de escrocherie. Totodată, reprezentanţii legii ne comunică că orice persoană fizică sau juridică care iniţiază o activitate trebuie să fie responsabilă şi este obligată să fie înregistrată, pentru ca statul să-şi poată exercita controlul în orice moment, ceea ce lipseşte în cazul acestor piramide. „Ei nu ţin nicio evidenţă contabilă. Băncile efectuează acum o analiză şi ne vor prezenta date despre sumele de bani aflate în joc”, adaugă procurorul, precizând că banii depuşi la deschiderea contului bancar de către o persoană variază între 1600 de lei şi 80000 USD, suma totală urmând încă a fi stabilită.

O nouă lege în Constituţia R. Moldova

Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare Buget şi Finanţe, declară că oamenii care depun banii încă nu se văd victime. „În prezent, legislaţia noastră pedepseşte escrocheria, dar aceasta se face atunci când omul declară că a fost estorcat. Oamenii nu se declară victime şi în prezent toţi se văd investitori. Intenţionăm să introducem în lege prevederea potrivit căreia astfel de activităţi să fie considerate din start ilegale”, susţine Ioniţă. El spune că, tot aşa cum în R. Moldova nu se permite să comercializezi substanţe narcotice şi să practici traficul de fiinţe umane, vor fi interzise şi activităţile gen piramidă financiară, aplicându-se pedeapsa penală. În acest caz, spune el, Procuratura Generală va iniţia procese chiar în situaţia în care vor lipsi victimele.

„În prezent legislaţia interzice publicitatea serviciilor de colectare a banilor, în lipsa unei licenţe. Legislaţia, însă, nu prevede şi o pedeapsă pentru plasarea unor astfel de anunţuri. Vom înăspri condiţiile şi vom introduce pedeapsa, ca pe viitor nimeni să nu dorească să facă publicitate la astfel de servicii”, adaugă Veaceslav Ioniţă.

Piramidele financiare au fost iniţiate pentru prima dată de Serghei Mavrodi în 1994, în Rusia. În consecinţă, 30 mln de ruşi au rămas fără 4 mlrd de ruble. În prezent, piramida include peste 35 mln de participanţi, inclusiv în jur de 50.000 din R. Moldova. Mai multe site-uri scriu că autorul munceşte deja la crearea piramidei financiare MMM-2012.

Aida COTRUŢĂ