Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Piaţa (muncii) bate viaţa

Piaţa (muncii) bate viaţa

259-munca2Cum a fost piaţa muncii în 2009 şi ce se va întâmpla cu locurile de muncă în 2010? IDIS Viitorul a făcut o analiză a acestui fenomen în Monitorul Economic, pornind de la contextul prezent al pieţei forţei de muncă din R. Moldova, tendinţele şi schimbările care vor avea loc în anul 2010.

În 2009, în condiţiile recesiunii econo­mice, problemele de pe piaţa forţei de muncă au continuat să se agraveze. Dificultăţile ce ţin de creditare continuă să cauzeze probleme la achitarea salariilor şi la menţinerea personalului pentru majoritatea companiilor din sectorul real.

În condiţiile actualei crize economice, menţinerea regimului existent de impozitare creează ris­curi suplimentare de mărire a zonei gri a pieţei forţei de muncă din R. Moldova. Aici se pare că vor creşte salariile nedeclarate şi va continua şirul angajărilor neformale.

Astfel, datele oficiale de­monstrează că în primul semestru al anului 2009 fiecare al doilea loc de muncă din economia R. Moldova ţine de domeniul angajării ne­formale şi peste 100 de mii de persoane primesc salarii în plic, angajarea neformală din sectorul real depăşind-o pe cea formală de două ori. În anii trecuţi, angaja­rea în sectorul neformal era cu 20% mai redusă. Potrivit estimărilor IDIS, aceşti indici sunt în creştere.

Conform datelor statisticii ofi­ciale, nivelul şomajului se cifrează la cca 80 mii de persoane. În realitate, bilanţul şomajului reflectă un număr de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă de cca 200 mii din totalul populaţiei apte de muncă.

Doar 10% din şomerii înregistraţi oficial primesc indemnizatii, în medie 870 de lei lunar.

În condiţii de criză, pentru prima dată au fost suplinite toate locurile vacante din sfera pedagogiei.

Conform estimărilor noastre, numărul migranţilor care s-au întors în R. Moldova în 2009 în urma declinului din ţările de migraţie nu depăşeşte 50—60 mii de persoane, iar mai mult de o jumătate dintre ei, potrivit ultimelor sondaje, intenţionează să plece iarăşi în străinătate la prima ocazie. Statistica oficială arată că fiecare al cincilea ne­angajat în economia Moldovei a emigrat din ţară în căutarea unui loc de muncă peste hotare (295 de mii de oameni).
Pentru 2010 este prognozată o creştere a numărului migranţilor până la cca 300—350 mii persoane.

Fiecare a cincea familie de migranţi de muncă nu mai primeşte ajutor din străinătate şi suma transferurilor băneşti a cca o jumătate din aceştia a scăzut considerabil. Luând în consideraţie faptul că o mare parte din aces­te familii le constituie săracii, care trăiesc cu mai puţin de 2 dolari pe zi, şi cei social vulnerabili, cheltuielile cărora nu depăşesc 5 dolari pe zi, putem aştepta o acutizare a riscurilor sărăciei şi inegalităţii, mai cu seamă pentru familiile care trăiesc în mediul rural şi în oraşele mici.

În condiţiile declinului economic, reducerea transferurilor băneşti pentru consumul curent încă se mai compensează prin economiile făcute anterior.

Pe tot parcursul anului, veniturile reale ale populaţiei s-au păstrat la un nivel mai jos decât cel al anului precedent, inclusiv din cauza diminuării încasărilor din străinătate cu aproape 5% ceea ce, la rândul său, a cauzat scăderea consumului final al gospodăriilor cu peste 10%.

Corina Gaibu