Piaţa din Hânceşti – mărul discordiei

La aproximativ 60 km de Chişinău este situat orăşelul Hânceşti. În fiecare zi comercianţi de prin satele din raion, de pe la nord, sud şi chiar din Chişinău vin la piaţă pentru a-şi vinde produsele. La intrarea în Hânceşti nu prea vezi suflare de om. Dar cum intri pe Alexandru cel Bun, strada principală din oraş, vezi o aglomeraţie de oameni şi de maşini. Îndată eşti ademenit de cântecul femeilor rome, care încearcă să te convingă să cumperi ciorapi, halate, pulovere sau cizme, la preţuri mai reduse decât în piaţă.

Dacă te deplasezi spre mijlocul pieţei, descoperi, pe ambele părţi ale trotuarului, două rânduri de vânzători. Aceştia vând miere de albine, ulei, fructe, legume, cutii şi borcane goale. Cumpărătorii merg câte unul în rând, pentru că, dacă ar merge câte doi, ar călca peste produsele întinse pe trotuar.

Chiar dacă administraţia locală le oferă loc pentru piaţă în zona autogării, oamenii nu vor nici în ruptul capului să treacă încolo, deoarece, după cum spun ei, în acel loc nu-şi pot vinde marfa, pentru că lipsesc cumpărătorii. De câteva zile s-a iscat un conflict între ei. Litigiul este legat de expirarea termenului în care, potrivit informaţiei prealabile, mai aveau dreptul să vândă în stradă.

Elena Subţirel este din satul Meleşeni. Ea spune că vine în fiecare zi la piaţă şi vinde cutii de maioneză şi borcane goale. “Măcar să fac câţiva lei. Altfel, cum să ne descurcăm?”, zâmbeşte femeia strângând din umeri. “Am şi brânză, dar aici, în stradă, poliţia îmi interzice să o vând. Dacă mă duc la locul indicat de către primărie, nu vine nimeni să o cumpere. Din această cauză, suntem nemulţumiţi de această decizie”, spune Elena Subţirel.

Maria Gârlea vindea pui de trandafiri. Ea ne povesteşte că, timp de câţiva ani, a lucrat în Federaţia Rusă. Acum, însă, sănătatea şi vârsta nu-i permit să plece peste hotare la muncă. Chiar dacă ştie că vânzarea în stradă este interzisă, aceasta spune că autorităţile mai fac excepţii şi le permit să vândă, doar că “trebuie să facem ordine după ce dăm marfa. La noi lumea lasă toată murdăria din urmă. Dacă ar face curat, cred că nici n-ar exista acest conflict cu primăria”, e de părere Maria Gârlea.

Pe de altă parte, Vitalie Tohilat, un locuitor din Hânceşti, spune că doar oamenii sunt vinovaţi. “Ei s-au obişnuit să vândă aici şi de aceea nu vor să plece la piaţa de lângă autogară. Dacă ar pleca toţi încolo, cred că şi lumea ar merge să cumpere produse”.

Elena Farcomiţ ne spune că ei sunt de acord să plătească toate taxele, doar să-i lase pe comercianţi să vândă. “Avem câte 10—12 copii şi aceasta este unica modalitate de supravieţuire. Nu vrem să umblăm cu cerşitul sau cu furatul, vrem să ne câştigăm cinstit banul”.

Ne-a uimit şi numărul mare de poliţişti care circulau prin piaţă. Unul dintre ei ne-a explicat că din cauză că sunt maşini parcate lângă trotuare şi din cauza vânzătorilor circulaţia pe stradă este foarte anevoioasă. Gheorghe Griţul, şeful poliţiei din Hânceşti, a declarat că toţi comercianţii vând ilegal şi că nimeni nu are autorizaţie. El ne arată cum într-o maşină de tonaj mare este improvizat un chioşc pentru zarzavaturi. Nu are cum să-i interzică şoferului să vândă, deoarece acesta a cumpărat pământul şi motivează că el stă şi vinde pe pământul lui. “Oamenii stau aici nu pentru că în altă parte nu şi-ar putea comercializa marfa. E o obişnuinţă pe care nu vor să o schimbe”, a mai adăugat Griţul.

Veronica Russu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *