Pensia alimentară – e bine să ştim!

Dacă tot am vorbit data trecută despre divorţ, este inevitabil să atingem şi o „consecinţă” a acestuia – pensia alimentară pentru copii minori. Întâlnită în lege sub noţiunea de „pensie pentru întreţinere”, aceasta reprezintă o obligaţie pe care legea o impune părinţilor pentru a-şi întreţine copiii minori şi copiii majori inapţi de muncă care necesită sprijin material.

Cum se stabileşte pensia alimentară?

Ei bine, din punct de vedere juridic există 2 căi pe care se poate ajunge la o soluţie, şi anume:

 • Părinţii să convină împreună asupra unei sume fixe pe care o va plăti cel care nu locuieşte cu copiii. Eventual, puteţi semna un contract în care să stabiliţi expres obligaţii reciproce, dar şi suma care urmează a fi achitată.
 • Dacă părinţii nu ajung la o înţelegere, atunci cuantumul pensiei alimentare este stabilit de către instanţa de judecată.

Voi atrage mai multă atenţie celei de-a doua posibilităţi. Suma stabilită de către instanţa de judecată va reprezenta o cotă procentuală din venitul lunar al soţului debitor (al celui care va plăti pensia). Codul Familiei la art. 75 stabileşte foarte clar modalitatea de calculare a pensiei alimentare. Astfel, „pensia de întreţinere pentru copilul minor se încasează din salariul şi/sau din alte venituri ale părinţilor în mărime de 1/4 – pentru un copil, 1/3 – pentru 2 copii şi 1/2 – pentru 3 şi mai mulţi copii”.

Instanţa poate reduce sau majora acest cuantum, luând în considerare starea materială şi familială a părinţilor şi alte circumstanţe importante.
Pe parcursul anilor, puteţi modifica cuantumul pensiei de întreţinere, puteţi cere majorarea acesteia, dacă apar cheltuieli suplimentare sau neprevăzute, cum ar fi îmbolnăvirea copilului, tratament costisitor, admiterea la studii. Totodată, soţul plătitor poate cere şi reducerea acesteia, în cazul în care i s-a înrăutăţit situaţia financiară, de exemplu, pentru că a fost grav bolnav, a rămas fără un loc de muncă sau este inapt de muncă.

Cum procedăm dacă părintele care datorează pensie de întreţinere nu are salariu şi venituri fixe?

În R. Moldova, deseori se întâmplă că părintele care datorează pensie de întreţinere nu are salariu şi venit fix (sau oficial!). În acest caz, instanţa judecătorească poate să stabilească cuantumul pensiei de întreţinere într-o sumă bănească fixă plătită lunar sau, concomitent, într-o sumă bănească fixă şi sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri. Mai mult decât atât, dacă soţul plătitlor nu are venituri fixe, atunci se aplică aceeaşi formulă de mai sus: 1/4 – pentru un copil, 1/3 – pentru 2 copii şi 1/2 – pentru 3 şi mai mulţi copii din salariul mediu lunar pe economie. Acesta este stabilit de către Guvern, în 2014 fiind de 4 225 de lei.

Dacă puteţi proba că soţul plătitor are venituri neoficile mult mai mari, atunci prezentaţi în instanţă cecuri, plăţi, tranzacţii bancare în numele acestuia, etc., puteţi aduce şi martori care ar confirma acest fapt.

Cine şi cui plăteşte?

În practică se mai întâmplă şi cazuri când în urma divorţului un copil rămâne în grija mamei, iar celălalt cu tata. Vă întrebaţi, probabil, cine şi cui plăteşte? Potrivit legii, în acest caz pensia de întreţinere este plătită în favoarea părintelui mai puţin asigurat şi se stabileşte într-o sumă bănească fixă. Deci, dacă mama are o situaţie financiară mai dificilă, atunci tatăl copiilor va plăti pensie alimentară pentru copilul stabilit cu mama. Acesta ar fi cazul ideal, în realitate, însă, de multe ori nimeni nu achită nimănui nimic.

Este foarte important să aveţi în vedere şi faptul că, dacă în urma divorţului copilul minor care nu are încă 3 ani împliniţi a rămas în grija mamei, iar aceasta nu este angajată în câmpul muncii, la cererea ei, tatăl este nevoit să plătească pensie de întreţinere şi pentru mamă.

Cum obţinem banii?

Din momentul în care Hotărârea Judecătorească a intrat în vigoare (dacă au trecut 30 de zile din momentul pronunţării şi aceasta nu a fost atacată) cereţi de la Cancelaria instanţei să vi se elibereze titlul executoriu al hotărârii. Cu acest titlu vă adresaţi la un executor judecătoresc care are obligaţia de a se ocupa gratuit de dosarele privind încasarea pensiei alimentare. Totodată, executorul este cel care anunţă părintele care datorează pensie de întreţinere despre toate plăţile pe care trebuie să le facă şi să-i stabilească un termen limită pentru achitare. În caz contrar, acesta poate fi sancţionat.

Dacă părintele plătitor se eschivează de la plata pensiei alimentare, atunci i se poate aplica sechestru pe bunuri, se îngheaţă conturile bancare, este posibil să i se interzică chiar de a părăsi ţara. Mai mult decât atât, pentru neexecutarea acestei obligaţii, este stabilită şi o sancţiune în Codul Penal. Art. 320 CP prevede că părintele poate fi sancţionat cu până la 180 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii, amendă de la 200 la 300 unităţi convenţionale (1 u.c. este echivalentă cu 20 de lei, respectiv amendă de 4000 – 6000 de lei). Legea mai stabileşte şi o pedeapsă de 2 ani privaţiune de libertate.

Sfat: păstraţi toate cecurile, plăţile, bunurile de plată, chitanţele, tot ce demonstrează că aţi cumpărat anumite bunuri, servicii în favoarea şi în interesul copilului şi că v-aţi îndeplinit obligaţia de întreţinere a copilului. Totodată, dacă achitaţi în numerar suma stabilită, cereţi de la soţ/soţie să vă scrie o recipisă prin care să confirme primirea banilor. Exemplu: „Eu, subsemnata Marina D., am primit de la Alexandru D., la 03 ianuarie 2015, suma de 3000 de lei”. (Nu uitaţi să indicaţi mai jos data şi semnătura).

Deşi e o procedură meticuloasă şi pe alocuri neplăcută, sunteţi asiguraţi în caz de „neînţelegeri” ulterioare, scutindu-vă de bătăi de cap.

N.B.: Important este să ştiţi că pensia alimentară se achită până la împlinirea majoratului copilului (18 ani). În cazul copiilor majori inapţi de muncă, această pensie se achită pe o perioadă nedeterminată. Totodată, legea stabileşte şi obligaţia reciprocă de întreţinere. Astfel, copiii după atingerea majoratului au obligaţia de a-şi întreţine părinţii (dacă aceştia nu au fost decăzuţi din drepturi părinteşti).
E de datoria mea să vă previn că, de regulă, astfel de procese sunt destul de greu de soluţionat. Uneori fiind necesari ani de zile pentru o finalitate. Cea mai eficientă metodă în aceste cazuri este, totuşi, medierea, sau ajungerea la un numitor comun pe cale amiabilă. Încercaţi să evitaţi procesele de judecată, prin care cheltuiţi dublu, pierzând timp şi neuroni.

Corina Oprea, jurist

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

33 comentarii

 1. Crysty Andy

  daca eu nus inscris si nu am casa si un loc stabil de munca dar ea are si casa si tot si noi nu ne intelegem si ne dispartim baeatul are 2 ani cit platesc eu pentru el

 2. paulina

  Buna ziua. Am nevoie de niste raspunsuri va rog. Am divortar in 2010,atunci s-a stabilit o pensie alumentara de 1/4 din minimul pe economie (adica 126 lei) pt ca nu mi.am permis un avocat sa pot demonstra ca fostul sot de fapt lucreaza in Anglia cu acte,de 7 ani….Eu de 5 ani primesc aceeasi suma mizera de 126 lei. Ce pot face? Multumesc.

  • Oana

   Mergeti la Parchet sau Judecatorie si depuneti o cerere pentru majorare pensie pentru intretinere!

  • Briceag

   Dupa Legile autohtone nescrise , va trebui să vă resemnați … Tatal copililui va avea grija de copil in continuare.. Se deduce aşadar că mama copilului necesită cît mai mult hormon masculuin inhalat prin cavitatea nazală , şi înghiţit prin esofag …
   În caz contrar riscă să-i fie amenințată starea de sănătate ( a mamei evident )..

 3. mihaela

  buna ziua ,am divortat cu patru luni inainte de a naste in romania,fostul sot nu arecunoscut fata,acum locuim in spania la fel si el,avem rezidenta spaniola,il pot da in judecata aici chiar daca fata e nascuta in romania?

 4. tatiana

  Buna ziua…prietena mea vrea sa dee tatal copilului la alimente….nu au fost casatoriti , dar la nastere a confirmat ca e tatal fetitei….fetita poarta familia tatalui….e posibil sai plateasca tatal alimentele….? Si daca da , de ce documente e nevoie..merci

  • Ana

   Buna ziua…prietena mea vrea sa dee tatal copilului la alimente….nu
   au fost casatoriti , dar la nastere la 7 luni a confirmat ca e tatal
   fetitei….fetita poarta familia tatalui….e posibil sai plateasca
   tatal alimentele….? Si daca da , de ce documente e nevoie..merci.Tatal lua fetita o data in luna la el sau 2 ori ,financiar nu ajuta nici macar un pachet de scutece nu cumpara.Se eschiva de la obligatii….mereu numindu o urat ca ea nu ‘si face bine obligatiunile fata de copil,ea fiind o mama perfecta si grijulie.

 5. Pavel

  buna,cum e posibil de platit pensia alimentara in caz ca inka nu e inaintata cererea de divort, ms

 6. Mihaela

  Buna ziua,nu inteleg cum tatalui copilului ii intra salariu pe 1 ale luni si pensia se vireaza la cateva zile chiar o saptamana.
  Multumesc!

 7. uliana

  buna spunetimi va rog legea cu 2 ani privatiune de libertate daca nu plateste pensia alimentara mai este in vigoare?

 8. ionitoiu marian ionut

  Bună ziua am și eu o rugăminte,as vrea sa știu și eu de cind se stabilește plata pensie alimentare de cind sau băgat actele de divorț sau după ce sa terminat divorțul? Mulțumesc și aștept răspunsul dvs.

 9. dumitru ion

  Buna seara ma numesc dumitru ion sant despartit de 8ani nu suntem divortati am un baiat de 10 ani e la mama lui nu am lucrat cu carte de munca dar bani leam trimes mereu cand am avut cate 3,4,5 milioane sant luni care iam dat bani an mana care nu am nicio dovada care am mers pe ancrederea iei ca nu ma gandeam sa ajung acum aici sami spuna ca nu iam dat niciun ban din 2014 as dori un raspuns cum procedez si ce sa fac

 10. Doru

  mama ce mizerie de articol… o super dezinformare. In primul rand, cititi va rog cu atentie articolul 320 din Codul Penal. In al 2-lea rand ce este prostia asta cum ca, copilul major ar trebui sa-si intretina parintii? :))))) =)) ambii parinti sunt obligati legal sa-i plateasca copilului major atata timp cat acesta frecventeaza o forma de invatamant superioara.

  Corina Oprea… esti sigura ca esti jurist?

 11. Buna ziua am dat pensie la doi copii .fata a facut 18 ani si mia scoso dadeam pentru amndoi 200mii .acum daca mia scos fata dc mia facut la baiat 1900.eu nu am nk un venit.va rog cu mult respct sami dati un rasp unde ma pot adresa.

 12. Buna ziua,am si eu o problema,am o ftita de11luni,nu sunt casatorita dar fetita e in familia tatalui ,spunetimi varog o pot schimba in familia mea:(

 13. Andrei

  Buna ziua am o asa antrebare cum se stabileste sprijinul material de antretinere a sotiei pe ce criterii pe ce articole de unde se ia suma data

 14. Lo

  Pune ți mana și plătiți. ..ca nu au cerut copiii sa vina pe lume…tot va dați cu curul de pământ pentru ca trebuie sa va întrețineți copiii..cam 90% din bărbați ar vrea sa o frece la rece …sa nu plătească nimic….de frica ca mănâncă mama copilului din amărâții aia de bani….Dacă va luați lumânări de banii aceia – mamele renunță la ei…fricoși și zgârciți pana la moarte..fir-ati ai naibii…

 15. Mihai

  Din acest articol se intelege ca pensia alimentara se plateste toata viata chiar daca sotul nu a mai avut de lucru dupa divort gandindu-se numai la sinucidere din cauza minciunilor fostei sotii care nu au fost cercetate de catre instanta fiind pe deasupra acuzat de abuz sexual a copiilor proprii traind din mila altora dar fiind obligat sa faca si inchisoare. Ma intreb daca fosta sotie va fi vreodata pedepsita si mai ales instanta pentru abuz de putere care nu avrut sa cerceteze mai ales cazul de abuz sexual care nu a existat dar l-a pus in strada pe sot cu amenintarea verbala ca i se va face viata grea daca nu iese din casa si in strada a ramas de atunci fiind imposibil ca sa mai aiba vreodata ajutor juridic deoarece avocatii fug de acest caz stiind ca obligatoriu este un magistrat acuzat de abuz de putere in exercitiu. Asa da viata iar cei care trec pe langa acel om i-l cred vinovat ca a ajuns in strada sau ca este Aurolac chiar daca nu consuma si cate si mai cate de la creduli fara vre-o reala experienta de viata. Nu mai vorbesc ca omul e Orfan de la Maternitate iar pe deasupra asa zisa Societate Umana l-a clasat de la nastere ca Blestemat de Soarta. Asa sunt trata-ti orfanii in toata Lumea si la ora actuala avand noroc cum se zice si romaneste numai daca este iubit sau placut de cineva. Altfel e impins cu piciorul toata viata fiindca nu-i cade nimanui drag sau sa-i ofere vre-o atentie macar de vre-o organizatie care se lauda numai cu ajutorul copiilor dar nu si pentru adulti. Asa ca pentru un astfel de om situatia animalica pe care i-o impune toata Lumea sa o inteleaga normal ca e Blestemat trebuie sa o accepte ca de ce Crestin cu fata la Dumnezeu are timp de el. Voi sti-ti.

 16. Ursu nicoleta

  Buna ziua. Am și eu o intrebare la dvs. Acum două luni și jumatate am primit hotărârea de divort și încă nu am primit pensia de intretinere ptr minoră. Vă rog spuneți unde trebuie să merg . Mai nou am aflat că tatăl se află in germania dar nu stiu exact localitatea și locul de muncă. Vă mulțumesc anticipat.

 17. Marian

  Platesc pensia 600 lei .
  Am o casa inchiriata(cu contract de inchiriere),se stabileste si din chirie pensia alimentara??

 18. buna ziua .cum sa primesc pensia de intretinere daca sotul ii cetatean romin si munceste in danemarca cum se calculeaza totul si cum sa achite el pensia alimentara …

 19. Grigore Lucia Ionica

  Buma seara
  Am o antrebare. Am doi copii , unul este major de anul trecut si celalalt mai are 3 luni pana la majorat. Ei sunt an Spania si anca asi continua studiile. Ce se poate face pt a primi an continuare pensia alimentara ( antretinere ) avand an vedere ca tatal lor locuieste an Romania. Va multumesc

 20. Oxana Gincu

  Dar pentru intirzierea pensiei alimentare unde ma adresez? Sunt divortata primesc pensia alimentara pentru copii de La Apa canal Edinet, eu nu stiu ce suma trebuie sa primesc executorul judicatoresc nu vrea sa ma informeze, si cea ce primesc imi acita o data de doua ori pe an cite citeva leuti,eu nu stiu pe ce luna achita nimic..ultima pensie am primito in luna august si nu stiu datoria pe ce luna.. Spunetimi va rog unde sa ma adresez cu asa ceva…

 21. Cornelia Datcu

  Am și eu mai multe întrebări? Am o hotărâre definitivă și irevocabilă și sunt tutorele a o fetiță de 11. Fostul meu soț este obligat să mi plătească 16,5 % pensia alimentara. De vrei 2 ani nu vrea sa mi plătească pensia alimentara de bună voie și ne silit de nimeni pensia alimentara? El trăiește în Suedia?
  Dacă copilul locuiește cu bunicii la cine trebuie sa ii revină pensia alimentara , mamei sau bunici? Dacă mama este tutore?

 22. Veronica

  Buna, soțul meu oficial nu lucrează dar împreună cu frații săi dețin o crescătorie de pui.Oficial nu figureaza că coproprietar, dar însă venitul este împărțit între frați in mod egal..ce pot face ca sa primesc o indemnizație pentru creșterea copilului mai mare ca ceea minima că pentru un șomer?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *