Pelerinajul “trădării”: despre conformismul bisericesc

251-bisericaTrei preoţi din protopopiatul de Cahul al Mitropoliei Moldovei cereau, acum câteva săptămâni, refugiu la Mitropolia Basarabiei. De pe 15 octombrie, aceştia au devenit parte a corpului clerical al Mitropoliei Basarabiei. În noul «aflux» figurează şi fostul protopop de Cahul, Mihail Ursachi, destituit acum o lună din funcţie de către Mitropolitul Vladimir. Părintele Ursachi este în Biserică din 1997. În 1999 a fost numit protopop de Cahul şi paroh al Catedralei «Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil».

Surse din cadrul Episcopiei de Cahul a Mitropoliei Moldovei, sub protecţia anonimatului, au confirmat faptul detaşării «celor trei», precizând că decizia părintelui Ursachi vine dintr-o «sete de răzbunre şi nici într-un caz din una de conştiinţă religioasă». Cât priveşte ceilalţi doi, aceştia au plecat dintr-un act de «solidaritate tovărăşească», fiindu-i «rude şi apropiaţi» părintelui Ursachi, susţin aceleaşi surse.

Îmi caut liniştea şi pacea

Contactat de noi, părintele M. Ursachi, care la început ceruse să nu dăm curs deciziei sale, nu a negat trecerea sa la Mitropolia Basarabiei, în schimb a dezaprobat «interpretările» acestei plecări. «Nu mă răzbun pe nimeni. Sunt liber să merg acolo unde-mi găsesc liniştea şi pacea, dacă nu am găsit-o acolo unde eram», spune părintele. Potrivit clericului, plecarea sa nu are nimic cu Mitropolia Moldovei, ci cu felul în care este administrată această Mitropolie la nivelul Episcopatului de Cahul de către PS Anatolie, care «este abuziv în decizii» şi «împovărează preoţii cu dijme», spune părintele Ursachi. În opinia sa, mai mulţi preoţi din Sud l-ar fi urmat, «dacă nu ar fi fost presaţi şi şantajaţi de către Episcopul Anatolie». Aşa sau altfel, enoriaşii Catedralei «Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil», în care părintele Ursachi a mai figurat ca paroh până la sfârşitul săptămânii trecute, au refuzat să-i urmeze decizia.  Duminică dimineaţa, la catedrală, slujba s-a trasformat într-o «reglare de conturi morale» dintre enoriaşi şi fostul protopop. A fost îmbulzeală, replici dure şi pumni. Unii i-au reproşat «păstorului» «trădarea» Mitropoliei Moldovei, alţii s-au arătat nedumeriţi de aderarea la Mitropolia Basarabiei, pe care a declinat-o şi a persecutat-o în toţi anii, cât s-a aflat în funcţia de protopop. De fapt, cine ştie când s-a produs, de fapt, trădarea: acum, când a plecat de la Mitropolia Moldovei, sau atunci, când a decis aderarea la ea? Faptul persecuţiilor la adresa clericilor Mitropoliei Basarabiei, însă, ne-a fost confirmat, cu mai multe exemple, şi de numeroşi preoţi ai Bisericii Ortodoxe Române din zona Cahul.

Agitator electoral pentru PCRM

În Adunarea Parohială de luni, 2 noiembrie, de la Catedrală, cu prezenţa PS Anatolie, Episcop de Cahul al Mitropoliei Moldovei, părintele Ursachi a fost lipsit de toate rangurile şi titlurile bisericeşti şi oprit din preoţie. În discuţia telefonică cu noi, părintele Ursachi mai invoca drept motiv al peregrinării sale şi faptul că, în cadrul Mitropoliei Moldovei, nu a fost «pe deplin valorificat şi sper ca acolo, unde merg, să am parte de mai multe condiţii pentru asta», zicea părintele. Nu putem şti exact la ce condiţii s-a referit acesta, am aflat, însă, că în cadrul Mitropoliei Moldovei a fost şi pe rol de cleric, dar şi pe cel de purtător de mesaj al PCRM. Lumea zice că a figurat chiar pe lista PCRM pentru alegerile-2009, iar ziarul «Cahul-express» îl are publicat, chiar în prima pagină, pe «părintele-agitator», care cere populaţiei să voteze, în exclusivitate, pentru comunişti.

Lumea de la faţa locului zice că ex-protopopul avea de toate şi chiar mai mult decât i-ar sta bine unui preot. Până şi maşini de familie avea două, ambele moderne, una dintre care expres pentru matuşcă. Era în foarte bune relaţii cu organizaţia locală a partidului comuniştilor, bun prieten cu primarul (comunist) de Cahul, Gh. Zagorodnîi. Ce spaţii şi condiţii noi de afirmare i-ar putea oferi Mitropolia Basarabiei, mai multe decât le-a avut în Mitropolia Moldovei, deocamdată rămâne o întrebare fără răspuns. Presupuneri legate de plecarea părintelui există mai multe: că n-ar avea alte alternative de refugiu decât Mitropolia Basarabiei, că «povara taxelor» ar fi mai mică, că l-ar ademeni salariile preoţilor, că ar avea «planuri» de revanşare etc. Există, însă, şi voci care susţin că traseismul părintelui este legat de o eventuală unificare a celor două Mitropolii, pentru care părintele ar avea de îndeplinit o misiune cu totul specială. Cine ştie? Timpul va arăta. Dar, să fie oare Mitropolia Basarabiei atât de lipsită de «filtre», încât să poată veni încoace oricine dintre plecaţii de dincolo? E creştineşte să fii milostiv cu «rătăciţii», dar sunt ei oare doar nişte rătăciţi?

S.T.Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. Simona

  Din articol aflam ca parintele Ursachi este calificat drept “tradator”,”traseist”,”dornic de razbunare”,”lacom”,”agitator comunist”.
  Parintele “a fost oprit de la preotie”de catre Mitropolia Moldovei{subordonata Patriarhiei Moscovei}pentru motivul de a fi ales sa intre in randurile slujitorilor Mitropoliei Basarabiei,din ascultarea Bisericii Ortodoxe Romane.
  Odata clarificat “motivul”pentru care cei trei slujitori ai Bisericii au fost “opriti”de la preotie de catre Mitropolia Moldovei,totul devine limpede.
  Ce nu explica ierarhii subordonati Patriarhiei Ruse este faptul ca au constatat toate relele la parintele Ursachi DUPA ce a ales trecerea la Mitropolia Basarabiei !
  Pana acum o saptamana iubitii ierarhi ai B.O.Ruse din Moldova ii considerau pe cei trei preoti demni slujitori ai Bisericii !
  Urat,foarte urat …

 2. Klaus Stinberg

  mi se psre cam nesatul protopopul asta ;vrea sa-l ajunga-n grad pe Daniel (general colonel )

 3. Simona

  Ca de obicei esti neprincipial si total lipsit de logica Steinberg …
  Ai uitat sa te intrebi cum se face ca pana acum cateva zile acest protopop era FOARTE BUN pentru Biserica Rusa din Moldova, si dintr-o data,brusc nu mai e bun !
  Colonel cunoscut de toata lumeaa e preafericitul Cantarean ,mitropolitul Bisericii ruse din Moldova.
  Preafericitul patriarh Kirill al BORuse este iarasi un cunoscut GENERAL KGB care a activat toata viata in aceste structuri.
  Cat despre PF Daniel,,ca de obicei raspandesti zvonuri neverificate si sigur idioate ,dupa principiul :”daca eu sunt un turnator si un securist imputit,toata lumea este ca mine!”.
  Cand ai sa te inveti tu Klaus sa judeci normal ,nu ca un turnator comunist ?
  Trezeste-te tovarase,lumea de azi nu mai e lumea lui Pavlik Marozov ,in care copii erau incurajati sa-si toarne parintii si sa-i trimeata la moarte …
  Lumea de azi nu mai este lumea lagarelor de munca fortata si a spaimelor de “masina neagra “din miez de noapte !

 4. STEFANITA

  Klaus,de cand iti dai tu cu parerea in probleme de Ortodoxie ?Nu ar fi mai potrivit sa te pronunti tu in legatura cu rabinii sefi ?Or fi ei lacomi ?Or fi ei generali de contrainformatii ?
  In rest,subscriu la cele spuse de Simona .

 5. Dumitru

  Tatal meu( Parintele Andrei Iepure) a fost numit de catre Mitropolia Moldovei, protopop al Cahulului in lucul Parintelui Mihail

 6. costică

  ŞI TOTUŞI ILIE BRATU ARE DREPTATEURM n-a fost înregistrat nici ca Mişcare nici ca Partid… dar face proteste şi un ONG

  Ilie Bratu, iniţiatorul Mişcării Unioniste din Republica Moldova ne-a anunţat că MURM n-a putut fi înregistrată nici ca mişcare social-politică, nici ca partid, refuzaţi fiind de Ministerul Justiţiei cu justificări şi pretexte ilegale. Acum se intenţionează înregistrarea unui ONG.
  Duminică, ora 11, va avea loc adunarea de constituire a unei asociaţii, care să aibă unirea celor două state româneşti ca scop.
  Oare ce soartă va avea şi acest proiect?
  =============================================
  A V I Z
  La 16.01.09., între orele 1000-1200, MURM şi Asociaţia Antipact Mollotov-Ribbentrop organizează pichetarea succesivă a Ministerului Justiţiei, Centrului de Combatere a Crimei Economice şi Corupţiei al RM şi procuraturii RM în semn de protest împotriva chemării, interogării cu ameninţări şi intimidării Kaghebiste a membrilor MURM şi ACLCPMR pentru faptul că ei se consideră Români şi cer Unirea Basarabiei cu Patria — Mamă România.
  Sunt invitaţi: mass-media, membrii MURM şi ACLCPMR; toţi doritorii.

  LOZINCILE PICHETANŢILOR

  • MINISTERUL JUSTIŢIEI – FĂURITOR DE INJUSTIŢIE !
  • PROCURATURA ŞI MAI – SLUGOI AI COMUNIŞTILOR !
  • NU SUNTEM CORUPŢI ! CE AVEŢI CU NOI !?
  • NU SUNTEM CRIMINALI ! CE AVEŢI CU NOI !?
  • SUNTEM ROMÎNI ! VREM UNIRE CU ŢARA !
  • SUNTEM ROMÎNI ! VREM UNIRE CU ROMÎNIA !
  • JOS HOTARUL DE LA PRUT !
  • VREM LIBERTATE DE EXPIMARE !
  • JOS TEROAREA COMUNISTĂ !
  • HIDRA COMUNISTĂ – AFARĂ DIN BASARABIA !
  • CCCEC, LUPTAŢI CU CORUPŢIA ŞI NU CU UNIONIŞTII !
  • MIŞCAREA UNIONISTĂ – ÎN LEGE !!!

  ———————————————————-

  TEROAREA NEOCOMUNISTĂ A UNIONIŞTILOR CONTINUĂ

  Mişcarea Unionistă din R.Moldova (MURM) este unica organizaţie social-politică, scopul fundamental al căreia este reîntregirea naţională şi teritorială a României în baza lichidării, pe cale paşnică şi democratică, a consecinţelor Pactului Molotov-Ribbentrop.
  Ministerul Justiţiei al R.Moldova a refuzat să înregistreze această organizaţie pe motiv că, chipurile, în conformitate cu „Legea Privind Partidele Politice” nr. 294-XIV/21.12.2007, în RM se pot înregistra ca organizaţii social-politice doar partidele, nu şi mişcările social-politice; că unele din semnăturile aderenţilor la MURM nu sunt autentice; că există şi careva deficienţe la întocmirea documentelor prezentate.
  Mai întâi de toate, în art.44 (1) şi (2) din Constituţia RM este stipulat că „Cetăţenii se pot asocia liber în partide şi alte organizaţii social-politice”; că „Partidele şi organizaţiile social-politice sunt egale în faţa legii”. Art.7 al Legii Fundamentale stabileşte: „Constituţia RM este Legea ei Supremă. Nici o lege şi nici alt act juridic care contravine Constituţiei nu are putere juridică”. Deci, titulatura Mişcării Unioniste nu poate servi drept temei pentru a respinge înregistrarea acestei organizaţii cu această denumire. Conform art. 8(1) din legea nominalizată, verificarea corectitudinii întocmirii documentelor de înregistrare a partidelor, inclusiv autenticităţii semnăturilor ţine de competenţa exclusivă a Ministerului Justiţiei (MJ) şi nici de cum de competenţa organelor de forţă şi de urmărire penală. Aici apare întrebarea legitimă: „De ce şi cu ce drept (în baza cârei legi) Ministerul Justiţiei a transmis documentele de înregistrare a MURM în mâinile organelor de forţă şi de urmărire penală, şi mai surprinzător – Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei, care după lege nu au nici o atribuţie la procesul de înregistrare a partidelor şi mişcărilor social-politice. Amestecul ultimelor în acest proces este o ingerinţă grosolană, inadmisibilă şi condamnabilă. Referitor la calitatea documentelor prezentate la MJ pentru înregistrarea MURM menţionăm excesul de zel al demnitarilor ministeriali. Aceasta îşi are expresia în pretenţiile exagerate faţă de culoarea cernelii şi modul de caligrafiere a semnăturilor; în „întocmirea neadecvată” a unor procese — verbale, (de parcă aderarea cetăţenilor la MURM ar echivala cu examenul de bacalaureat sau de licenţă în jurisprudenţă ori în filologie şi nu ar exprimă voinţa firească şi legitimă a fiecăruia din ei de a se încadra activ în viaţa social-politică a republicii, bazată pe cunoaşterea adevărului ştiinţific şi istoric despre Basarabia Română etc.
  Din toate acestea rezultă indiscutabil, că adevărata cauză a refuzului oficializării MURM nu este autenticitatea sau ne autenticitatea semnăturilor unioniştilor, ci grija de a nu admite asocierea cetăţenilor RM în organizaţii social-politice unioniste, care ar putea pune sub semnul întrebării existenţa RM ca stat „suveran şi independent”, creat în baza pactului criminal dintre Rusia stalinistă şi Germania hitleristă. Acest deziderat diabolic neocomunist s-a decamuflat, când comuniştii şi roşcaţii au început terorizarea cetăţenilor care au aderat la MURM. De groaza pierderii fotoliilor moi, salariilor grase şi privilegiilor ne meritate, clasa politică de la Chişinău şi-a pierdut minţile. Ea a bătut alarma, a reînviat şi a ridicat în picioare întregul arsenal bolşevic de represalii, ba a mai creat încă unul nou-nouţ, cu un titlu răsunător şi îngrozitor — „Centrul de Combatere a Crimei Economice şi a Corupţiei” (un fel VCK [карательный меч «революции»] – creatură a sângerosului Lenin), care nu luptă cu criminalii şi corupţii, ci cu oamenii simpli şi cinstiţi, care îşi cer respectarea drepturilor sale istorice, legitime şi constituţionale, inclusiv la asociere la MURM. Pentru a le închide gura acestor oameni, a-i face să se resemneze, să se dezică de MURM, de adevărul că ei sunt români şi că vor să trăiască împreună cu toţi românii în hotarele fireşti ale unui singur Stat Naţional, Unitar şi Centralizat Român, dar şi pentru a „legaliza” acţiunile condamnabile ale organelor nominalizate, la 30 octombrie 2008 Procuratura Generală a RM a deschis un dosar penal cu nr. 200803688928 împotriva unioniştilor. La indicaţia Procurorului General V. Burbulea poliţia, procuratura, securitatea, primăriile şi „Centrul de Combatere…”, proaspăt clocit de comunişti, au început acţiunile de intimidare a unioniştilor, chemându-i pentru interogare, terorizându-i cu întrebări intimidătoare kaghebiste de tipul: „Înţelegeţi dv. în ce organizaţie aţi intrat?!”, „Vă daţi seama pentru ce aţi semnat?!”, „Cunoaşteţi dv. ce scopuri urmăreşte această organizaţie?!”, „Ce, sunteţi împotriva existenţei RM ca stat suveran şi independent?!”, „Ştiţi ce vi se cuvine pentru aceasta?!” etc. Nominalizăm pe unii din aceşti zeloşi CK-işti bolşevici scoşi din mucegaiul istoriei: anchetatorii NASTAS Ion, DOGARU ION, DRĂGUŢAN Victor, MITITELU etc. Iată şi numele unora din cei intimidaţi: TIMOFTI Cornelia, CONDREA Iulian, PASCAL Filonia, MUNTEANU Gheorghe, UNGUREANU Claudia, ORJAHOVSCHI Alexandru, GRIŢCO Petru, BÂTCĂ Toader, MADAN Ion, VLAS Anton, BUTUCEL Constantin , BUTUCEL Chiril, COJOCARI M, DOLINŢA , etc. Toţi aceştia sunt impuşi prin ameninţare de către anchetatorii organilor nominalizate să renunţe la semnătura de aderare la MURM.
  Consiliile Republicane ale MURM şi ACLCPMR protestează şi condamnă în mod hotărât acţiunile nelegitime ale actualei conduceri neocomuniste a republicii pentru intimidarea şi terorizarea aderenţilor la Mişcarea Unionistă – cetăţeni simpli, dar cu verticalitate şi demnitate naţională ai RM; pentru utilizarea ilegală a instituţiilor statului întru apărarea şi impunerea forţată societăţii a intereselor politice, egoiste, meschine şi antinaţionale ale partidului proimperial comunist, aflat la putere, şi îi cere încetarea imediată şi necondiţionată a acestor nelegiuiri.
  Facem apel către toate partidele şi forţele democratice de a se solidariza în lupta cu hidra comunistă şi izgonirea ei definitivă de pe pământul Basarabiei Române. Solicităm implicarea organismelor internaţionale pentru curmarea apucăturilor criminale împotriva unioniştilor – cetăţeni liberi ai R.Moldova.

  Preşedintele MURM Ilie BRATU
  Secretarul General al MURM, Preşedintele ACLCPMR,
  Profesor universitar, Doctor în istorie Iacob GOLOVCĂ
  SPRIJIN TOTAL PENTRU ACEŞTI OAMENI DE UN CURAJ DEOSEBIT, FRAŢI ROMÂNI BASARABENI UNIREA FACE PUTEREA, TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE, COSTICĂ, PIATRA NEAMŢ, TEL. 0040740531519.

 7. ion

  popa m.ursachi e un hoti,ciar in prezen a inceput se persecute preotii mitropoliei basarabiei,a dat bani grei si lau pus vicar episcopal al episcopiei cahul al mitropoliei basarabiei.inalt prea sfintite petru citi bani vo dat popa misa ursache?chir rog ziarul de garda sai ceara comentarii mitropolitului petru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *