Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Pedagogul, o dată pe an

Pedagogul, o dată pe an

50 000 de lei – acesta este premiul bănesc oferit pentru câştigătorii concursului “Pedagogul Anului”. O profesie care cere muncă asiduă, dar e prost plătită a fost celebrată recent la Palatul Naţional. Cele mai bune cadre didactice ale ţării au luptat pentru titlul Educatorul, Învăţătorul şi Profesorul Anului 2012, iar câştigătorii, în afară de premiu bănesc, au primit gradul didactic următor celui pe care îl deţin.

Pe data de 5 octombrie, la Palatul Naţional “Nicolae Sulac”, a fost organizată o festivitate dedicată Zilei Profesorilor. În cadrul evenimentului festiv, au fost desemnaţi câştigătorii concursului “Pedagogul Anului”. Premiile au fost oferite de către ministra Educaţiei, Maia Sandu, şi prim-ministrul R. Moldova, Vlad Filat, care a accentuat importanţa educaţiei într-un colectiv: “Doar o societate educată, bazată pe cunoaştere poate fi una care să ofere propriilor cetăţeni dreptul libertăţii, prosperitate şi viitor sigur”.

Nu şi-a dorit, dar a devenit profesoară

Lucia Argint-Căldare a obţinut titlul “Profesorul Anului 2012”. Este doctoră în ştiinţe istorice şi are o practică în pedagogie de 15 ani. Activează la Liceul Teoretic “Gh. Asachi”, Chişinău. Profesoara anului recunoaşte că nu şi-a dorit dintotdeauna să predea în şcoală. Visul său iniţial era de a deveni istoric. Cu acest gând a şi început să studieze istoria, iar ataşamentul pentru copii l-a descoperit puţin mai târziu. În perioada studenţiei, a fost delegată la Centrul Internaţional “ARTEC”, unde şi-a încercat puterile în calitate de instructoare de copii. “M-am molipsit de această colaborare cu copiii, încât atunci când m-am dus să fac practica la şcoală, am înţeles că aceasta e vocaţia mea”,  mărturiseşte Lucia Argint-Căldare.

Când şi-a încheiat studiile, tânăra absolventă s-a trezit în faţa unei răscruci. Pe de o parte, îşi dorea să rămână la catedră, unde şi-ar fi putut continua visul de cercetător. Pe de altă parte, tânjea după comunicarea cu copiii, care devenise deja o necesitate. În timp ce se gândea care ar fi decizia corectă, a primit un apel de la profesoara care i-a fost coordonatoare la practica pedagogică şi i-a propus să o înlocuiască. Tânăra a acceptat, iar cu timpul, s-a obişnuit şi n-a mai dorit să plece de la şcoală. “Este ca şi o mlaştină, care m-a absorbit într-atât, încât nu pot să ies nici până acum”, spune zâmbind Lucia Argint-Căldare.

Ca şi oricare alt profesor, Lucia Argint-Căldare are elevi cu care se mândreşte. Unii dintre aceştia sunt doar cu patru ani mai tineri decât mentorul lor, sunt cei cărora le-a predat la începutul carierei, dar pe care continuă să-i numească copii, pentru că astfel îi vedea atunci, iar atitudinea sa, de-a lungul anilor, nu s-a schimbat. “Am o armată întreagă de copii dotaţi şi aş avea nevoie de mai mult timp ca să-i numesc pe toţi, dar merită menţionat fiecare”. Mai mult, profesoara se mândreşte cu faptul că mulţi dintre elevii săi i-au călcat pe urme. Unii mai vin să ceară un sfat sau o opinie referitoare la munca pe care o fac, ceea ce “este foarte plăcut”, mărturiseşte profesorul anului.

„Devii cunoscut datorită muncii pe care ai depus-o”

Lucia Argint-Căldare a fost delegată de către reprezentanţii liceului în care activează să participe la concurs. Anterior însă a refuzat de mai multe ori implicarea sa. “Nu văd de ce ar fi atât de important să particip la acest concurs. Atât timp cât pe bancă nu scrie argint.md şi nu aruncă în mine nimeni cu pietre, consider că-mi fac meseria aşa cum trebuie. Am o satisfacţie deosebită nu atunci când elevii vin să mă felicite de ziua profesorului, dar atunci când intră în clasă doar ca să mă vadă, fără un motiv anume”, îşi explică poziţia profesorul anului. Victor Căldare, soţul, a recunoscut că se mândreşte că soţia sa a dobândit astfel de performanţe şi consideră că această distincţie este binemeritată: “Devii cunoscut datorită muncii pe care ai depus-o. Orice profesor trebuie să încerce”.

Ceilalţi câştigători ai concursului sunt Elena Rusu, grădiniţa nr. 43, Bălţi, categoria “Educatorul Anului 2012”, şi Valentina Arion, gimnaziul Hagimus, Căuşeni, categoria “Învăţătorului Anului 2012”. Potrivit Ministerului Educaţiei, în prezent, în instituţiile de învăţământ de toate treptele activează 47093 de cadre didactice. În anul curent, la concurs au participat circa 1000 de profesori.

Olga BULAT