Pe cine promovează Ministerul Educaţiei?

275-ministerA făcut campanie electorală pentru Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) şi a fost promovat de Ministerul Educaţiei în funcţia de director de liceu. Este povestea lui Vasile Chiriac, acum directorul Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv din capitală (LIRPS). Angajaţii liceului susţin că întrebarea “Unde să pun ştampila?” este singurul lucru pe care l-a însuşit Vasile Chiriac la aproape 6 luni de la învestirea în funcţie.

Tot ei afirmă că directorul nu are studii superioare sau vechime de muncă. La rândul său, directorul susţine că toate acuzaţiile sunt nefondate şi vin din partea comuniştilor, care “au început campania electorală”.

Deşi a fost numit în afara concursului şi doar pentru a asigura interimatul, Chiriac ar putea rămâne şi în continuare în fotoliul de director. Deţinerea postului de director de către acesta depinde de felul în care va decurge concursul pentru suplinirea funcţiei de director al liceului pe care îl conduce. “La 1 aprilie a fost anunţat concurs pentru suplinirea acestei funcţii. Până acum (vineri, 9 aprilie – n.r.) n-au fost depuse dosare. Dacă nu va exista nici un dosar, poate fi prelungit mandatul directorului interimar sau poate fi numită o altă persoană interimară. Totodată, concursul nu poate avea loc dacă va fi doar un singur candidat”, a declarat pentru ZdG Valentin Crudu, şeful Direcţiei învăţămînt preşcolar, primar şi secundar general  din cadrul Ministerului Educaţiei.

Colectivul liceului a trimis scrisori la mai multe instituţii mass-media, deplângând situaţia în care a ajuns instituţia la care lucrează. „Ne-am bucurat atunci când în liceul nostru au avut loc schimbările mult aşteptate. Nici nu am intuit că ministrul, persoană care pledează pentru standarde înalte, va trimite la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv pe cineva atât de incompetent, în persoana directorului Vasile Chiriac. Directorul nostru  este un „intrus” în ale pedagogiei, fără studii pedagogice, doar cu studii medii, şi fără vechime în muncă”, se spune într-o scrisoare venită la ZdG.

Directorul a făcut campanie pentru AMN

Vasile Chiriac a fost numit în funcţia de director al Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv (LIRPS) la 9 noiembrie 2009, prin ordinul ministrului Educaţiei, Leonid Bujor. Acesta a înlocuit-o pe fosta directoare Irina Colin, bănuită de acte de corupţie.

Conform unui extras din Registrul de Stat al Populaţiei din decembrie 2009, intrat în posesia ZdG, Vasile Chiriac, născut în anul 1972, are doar studii medii. Deci, care sunt motivele şi argumentele ce au stat la baza numirii lui Vasile Chiriac în funcţia de director al LIRPS?

Răspunsul la întrebare pare să ni-l ofere fostul membru al Alianţei “Moldova Noastră”, Iurie Colesnic. “El este membru AMN şi a participat la campania electorală pentru această formaţiune. Vasile Chiriac conduce Asociaţia Sportivilor din AMN. Pot să spun că a fost eficient în campanie. E un băiat bine pregătit”, a conchis actualul vicepreşedinte al Mişcării Acţiunea Europeană.

Apartenenţa politică a actualului director al LIRPS nu ne-a fost confirmată însă  atunci când am telefonat la sediul AMN. “Nu pot să vă spun. Nu cunosc o asemenea persoană. Nu vă pot ajuta”. Acestea sunt răspunsurile pe care le-am primit la întrebarea: este Vasile Chiriac membru AMN? Valentin Crudu nu a putut să ne explice cum a ajuns Vasile Chiriac în funcţia de director al  LIRPS. “Decizia îi aparţine ministrului. Nu ştiu cum a fost selectat Chiriac. Probabil, a consultat mai multe surse”, ne-a spus funcţionarul.

Totuşi, numirea lui Vasile Chiriac în această funcţie a fost una legală. “Vasile Chiriac a fost numit pe un termen de probă de 6 luni. În aprilie expiră acest termen. S-a anunţat concurs pentru ocuparea acestei funcţii în ziarul nostru de specialitate “Universul Pedagogic” la 1 aprilie. De atunci, se dau 30 de zile pentru depunerea actelor”, a declarat pentru ZdG Valentin Crudu.

Acesta a negat faptul că Chiriac nu ar avea studii superioare. “Din câte ştiu, are studii superioare juridice. În CV-ul lui se spune că a practicat sportul. E alta întrebarea dacă va putea fi promovat la funcţia de director în urma concursului, pentru că există o procedură conform căreia trebuie să fie organizată adunarea generală a colectivului profesoral din liceu. La această adunare trebuie să fie delegate în comisia pentru concurs două persoane din partea colectivului”, a menţionat Crudu.

“Cuibul de comunişti a născocit toate astea”

Am mers la liceu. “Singurul lucru care l-a însuşit Vasile Chiriac la aproape 6 luni de la învestirea în funcţie este “Unde să pun ştampila?”, ne-au spus mai mulţi profesori ai liceului. Am găsit însă şi persoane care iau apărarea directorului: “Lăsaţi omul să-şi facă treaba. Nu trebuie să-l judecăm doar pentru că se zvoneşte că nu are studii superioare. Să-l lăsăm câţiva ani, să vedem cum îşi face treaba, apoi să-l criticăm”, ne-a spus un alt profesor.

Contactat de ZdG, Vasile Chiriac a recunoscut că este membru AMN, adăugând: “PCRM a început campania electorală, noi încă nu am început-o. Noi avem de lucru. Este exclus să nu am studii superioare. Nu puteam să fiu angajat fără studii superioare. Cuibul de comunişti a născocit toate astea”, a acuzat directorul. Acesta a refuzat totuşi să ne spună ce universitate a absolvit.

Referitor la concursul de suplinire a funcţiei de director al LIRPS, Chiriac a menţionat că încă nu a decis să candideze sau nu. “Încă nu mi-am depus dosarul, trebuie să mă mai consult”, a adăugat Chiriac, fără a preciza cu cine.

Ministrul Educaţiei, Leonid Bujor, nu a putut fi găsit pentru a ne prezenta punctul său de vedere asupra situaţiei. Deşi din anticameră ni s-au cerut detalii despre ce urma să discutăm cu ministrul, şi am lăsat chiar şi un număr de telefon pentru a putea fi contactaţi, nu am reuşit să discutăm cu oficialul. Ori de câte ori reveneam, ni se spunea că ministrul lipseşte sau că este ocupat.

Victor MOŞNEAG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. sergiu

    Regulamentul concursului este o aberatie sa nu zic tampenie. Adica se face concurs de competente dar de capete. Oricum rezultatele concursurilor se cunosc din timp: cumetri, membrii de partid, de gasca. Iata ideea concursurilor la postul de director. Sunt rau certati cu logica cei ce compun regulamente. Sau mai bine zis stau bine cu prostitul publicului naiv. Asta se cheama “democratie”

  2. Mara

    nu intelegeti de ce nu-l “gàsiti” pe ministru? ce sà và spunà? adevàrul deja il stiu toti.cu ce-s mai de treabà àstia decàt ceilalti? politica trebuie sà stea in treuca ei.de vin comunistii,pun schizofrenicii lor,de vin democratii,pun agramatii lor.rezultatul? suferà un al treilea,cà pe cine il doare in cot de rezultat? de aia o sà iesim din rht cànd s-or da oile in scrànciob.e vorba de profesionalism,nu de nepotism si principii politice.studii juridice si bate càmpii nu stiu pe unde? mai avea unul “studii juridice”,cumpàrate de la cahul.de ce nu v-a spus facultatea? pentru cà are ceva de ascuns,dar nu-i prost,ca apoi sà và duceti sà controlati? oricum,is mai aproape dintii ca pàrintii.”democrati” de càrnati,adicà cu litera S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *