Pata neagră din “Pădurea Domnească”

Ion Bejenaru, omul care susţine că a dat numele de “Pădurea Domnească” rezervaţiei ştiinţifice din lunca Prutului, spune că demnitarii încalcă legea de fiecare dată când ajung la vânătoare în această rezervaţie. “Parlamentarii, procurorii şi  judecătorii, în loc să vină în luncă pentru a aborda problemele de mediu, faptul că a dispărut cerbul nobil din “Pădurea Domnească”, vin ca să vâneze ce a mai rămas”.

În ultimele săptămâni, presa a abordat subiecte legate de camuflarea de către funcţionari de rang înalt a crimei din 23 decembrie 2012, vorbind mai puţin despre locul în care s-a produs crima.

Rezervaţia ştiinţifică “Pădurea Domnească”, una dintre cele mai vechi păduri din Europa, a fost fondată în 1993, printr-o hotărâre de guvern. Înainte de a fi aprobată această denumire, se discuta, la nivel oficial, ca rezervaţia ştiinţifică să poarte numele “Pădurea Răzeşilor”. “La prima etapă, în documente, “Pădurea Domnească” avea numele “Pădurea Răzeşilor”. În urma mai multor discuţii, am ajuns la denumirea “Pădurea Domnească” pentru această rezervaţie, datorită valorii acestui ecosistem unical de luncă. Am pornit de la cuvântul “domn”, care la noi se foloseşte pe larg în comunicare. Acesta este un nume de respect pentru valoarea pe care o reprezintă această rezervaţie din lunca Prutului”, povesteşte Ion Bejenaru, doctor în biologie.

“În aria protejată de stat vin la vânătoare demnitari”

Împreună cu Ion Bejenaru, fost şef de direcţie la Ministerul Mediului, tot el conducătorul grupului de lucru pentru fondarea Rezervaţiei “Pădurea Doamnească”, am mers în lunca Prutului, în zona ştiinţifică unde vin demnitarii la vânătoare. Pe un deal din satul Moara Domnească, Ion Bejenaru ne povesteşte despre rezervaţia care are o mare valoare naţională şi internaţională datorită vegetaţiei şi faunei din acest loc. “Vedeţi? Această luncă se întinde pe o suprafaţă de 6032 km. Cu regret, nu mai este în acest loc cerbul nobil, cel mai mare mamifer sălbatic din fauna Moldovei, iar multe alte animale sunt pe cale de dispariţie. Cu atât mai dureros este că, în această arie protejată de stat, vin la vânătoare demnitari de stat”.

Doctorul în biologie susţine că incidentul din “Pădurea Domnească” a scos la lumină nu doar faptul că s-a tăinuit o crimă, dar şi faptul că “demnitarii vânători”, fără experienţă, practică vânătoarea într-o rezervaţie ştiinţifică. “În calitate de specialist în probleme de mediu, mă deranjează că demnitarii au participat la vânătoare în frunte cu directorul de la “Moldsilva”, cel care trebuie să cunoască ce înseamnă o rezervaţie ştiinţifică. E o boală grea a mentalităţii unor demnitari din structurile de stat. Am impresia că ei au luat puşca în mână şi s-au pornit, dar nu ştiau unde anume merg. Habar nu aveau că rezervaţia ştiinţifică are un regulament foarte strict”.

Ion Bejenaru este de părere că toţi cei care au participat la vânătoarea din 23 decembrie 2012 trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru că au încălcat legea în ambele sensuri. Mai ales că, acolo, au fost şi vânători care au declarat că sunt pentru a doua oară la o partidă de vânătoare. “Să-şi asume responsabilitatea toţi care au fost la vânătoare. Au lăsat o pată neagră Rezervaţiei “Pădurea Domnească” şi au adus o imagine negativă acestui complex ştiinţific”, susţine Bejenaru.

SIS era la curent înainte de Revelion

În acest context, marţi şi miercuri, 29 şi 30 ianuarie, Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea cazului de la vânătoarea din 23 decembrie 2012, s-a deplasat la Făleşti şi Glodeni, pentru a audia martorii. Astfel, marţi, 29 ianuarie, au fost audiaţi mai mulţi angajaţi ai Agenţiei “Moldsilva” şi angajaţi ai Pichetului Poliţiei de Frontieră Călineşti, care erau la serviciu în ziua de 23 decembrie 2012.

După audieri, Anatolie Zagorodnîi, preşedintele comisiei de anchetă a incidentului din “Pădurea Domnească”, a declarat că a fost stabilit faptul că angajaţii SIS ştiau despre incident încă înainte de Revelion. “Am constatat acest lucru din declaraţiile făcute de angajaţii “Moldosilva” din teritoriu, de altfel, nişte declaraţii trase la indigo, care aveau acealaşi mesaj. Aceste persoane au fost instruite să răspundă în unanimitate şi se vede că au avut pregătit un text bine chibzuit. Contrariul a venit din partea angajaţilor Poliţiei de Frontieră, care au adus lumină în unele lucruri. Se încearcă muşamalizarea acestui caz. În urma audierilor, s-a stabilit că era doar un grup de vânători şi nu două, cum se declarase anterior. Până la Revelion, doi angajaţi ai SIS s-au deplasat la Poliţia de Frontieră a Pichetului Călineşti, solicitând informaţii de la angajaţii care erau la serviciu în ziua de 23 decembrie”, a mai declarat  Zagorodnîi.

Miercuri, 30 ianuarie, Comisia de anchetă s-a deplasat şi la Făleşti, pentru a audia medicii de la Spitalul raional, procurorii şi poliţiştii care au tăinuit acest incident. Şeful Spitalului raional, Vladimir Osman, a declarat că medicii au făcut tot posibilul pentru a-i salva viaţa lui Sorin Paciu. Totodată, Comisia de anchetă continuă audierile pe marginea cazului din 23 decembrie 2012.

Amintim că, în urma incidentului din “Pădurea Domnească”, mai mulţi demnitari s-au ales cu demisii, printre care şi procurorul general, Valeriu Zubco, directorul de la “Moldsilva”, Ion Lupu, vicepreşedintele Curţii de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu, comisarul de Făleşti, Valeriu Cojocaru, şi alţi funcţionari publici.

Iurie SANDUŢA

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. vera

  S O R I N E!
  (Dedicata lui S.Panciu)

  Cum nu te-ai pazi in viata,
  Totuna nu poti sa fugi,
  De la moartea cea sireata,
  Undeva,sa te ascunzi.

  Chipul,zimbetul pe fata
  Parca spun un adevar,
  O durere-n suflet lasa:
  Ochii fiice-i nu te vad!

  Lacrimi – riuri se revarsa
  Pe obragii:palizi, reci
  A iubirii, ce te-asteapta,
  Macar in vis,sa te-arati…

  Fulgii de zapada – rosii
  Au ramas, cand te-a rapit,
  Moartea-n ceasul intimplarii
  De o arma – crunt ranit,

  Sa te duca-n alta lume,
  Fara soare in feresti,
  In singuratatea rece,
  Unde nu te mai trezesti…

  Fulgii cad incet si ninge,
  In padure ca atunci,
  Cand cu inima-mpacata
  Ai plecat cu-ai tai amici,

  Lasind, fiica ta frumoasa
  Si iubirea ce-o aveai,
  Sa te-astepte ca alt’data,
  Cand de-acasa tu plecai.

  Dar…napasta de-asta data
  Calea ti-a scurtat pe loc,
  Lasand,doar o groapa neagra –
  Un mormant – cu flori de dor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *