Părinţii bătăuşi

290-childabusePlin de vânătăi pe tot corpul, cu mâna frântă şi cu capul spart. Şi toate le-a primit doar pentru că plângea. În starea aceasta a fost adus la 5 august la spitalul raional din Orhei Vasilică Vacari, un băieţel de numai doi ani. A fost bătut cu cruzime de către concubinul mamei sale, Ion Morari.

Valentina Vacari, mama băieţelului, şi concubinul ei, Ion, veniseră în satul Selişte, raionul Orhei, cu trei săptămâni în urmă. Aici se angajaseră la o stână din sat să lucreze ca ciobani. Tot la stână dormeau.

Valentina spune că Ion nu a fost niciodată agresiv şi că ea nu ştie ce l-a apucat atunci.

«E cuminte. Îl cunosc destul de bine. Avem jumătate de an de când trăim împreună. A fost şi la părinţii mei şi lor le-a plăcut de el. Cred că băutura l-a turmentat». Ea povesteşte că stăpânul stânei, Iurie Piciriga, când le aducea mâncare, obişnuia să le aducă şi vin: «Eu îl ocăram şi îi spuneam că ne aduce scandal la casă».

Copilul nu trebuie să plângă

Valentina spune că într-o zi s-a dus singură cu oile, lăsându-şi copilul cu Ion la stână. «Când am venit, Vasilică era numai vânătăi, o mână o ţinea în jos şi plângea». Ion i-a spus că l-a ridicat în braţe şi, fără să vrea, i-a frânt mâna. Băiatul a început a plânge, iar pentru că plânsul îl enerva, l-a snopit în bătăi. Din întâmplare, căutând lut pentru reparaţii, pe lângă stână a trecut Larisa Botnari, perceptoarea primăriei. Auzind plânset, s-a îndreptat spre stână. Nu şi-a crezut ochilor când l-a văzut pe micuţ. Speriată, a plecat la primărie ca să cheme pe cineva martor. Când s-a întors la stână împreună cu Svetlana Bugeti, secretara primăriei, acolo nu mai era nimeni. Valentina fugise cu copilul, iar Ion dispăruse în altă direcţie.

Femeile au anunţat forţele de ordine. Bărbatul a fost arestat, iar Vasilică este internat în Spitalul din Orhei, în Secţia Traumatologie. Pentru recuperarea fizică va fi necesar să rămână internat cel puţin o lună. Împreună cu Vasilică stă şi Valentina, însărcinată cu al doilea copil.

Ea îl compătimeşte pe Ion, explicând că nu este un om rău. «El iubeşte copiii, iată de ce dorea să aibă şi el unul, dar să nu plângă».

Tatiana Savin, asistentă socială în sat, spune că rănile fizice ale băiatului se vor vindeca, dar vor rămâne cele emoţionale. «Nu-mi pot explica cum de Valentina a decis să mai nască un copil de la acest bărbat agresiv, în special când e sub influenţa alcoolului».

Oleg Şoldan, comisarul de poliţie din Orhei, a confirmat că Ion este arestat, fiind cercetat într-o cauză penală. La sfârşitul lunii august, dosarul ar putea fi transmis în instanţa de judecată.

Vasilică şi mama lui vor fi plasaţi după externare la un centru de reabilitare. Viorica Coreţchi-Mocanu, managerul Centrului de Asistenţă Psiho-socială a Copilului şi Familiei “Amicul” din Chişinău, susţine că s-a implicat în acest caz. «Băieţelul e într-o stare psihică gravă, am decis să-l plasăm într-un Centru de Plasament pentru Copii de vârstă fragedă. Urmează ca autorităţile să decidă care va fi soarta mamei».

Alcoolul, catalizatorul abuzului

Specialişti în protecţia copilului susţin că violenţa faţă de copii e un fenomen de amploare în R. Moldova. Lina Botnaru, ofiţer de presă UNICEF, explică acest lucru şi prin faptul că s-a mărit numărul de apeluri în care oamenii anunţă despre un abuz sau altul. «Poate cazurile să fie mai puţine decât în ceilalţi ani, dar populaţia a devenit mai conştientă pentru a anunţa autorităţile în caz de abuz asupra copiilor».

Din ianuarie până în iulie 2010, la Centrul de Asistenţă Psiho-socială a Copilului şi Familiei “Amicul” din Chişinău au fost înregistrate 233 de cazuri de abuz, în perioada similară a anului trecut fiind sesizate 206 cazuri. În 2008, centrul a acordat asistenţă la circa 120 de copii. Unii dintre aceştia erau forţaţi să traiască luni şi ani sub acelaşi acoperiş cu abuzatorii.

Violenţa împotriva copiilor este răspândită în Moldova. Aceasta se întâlneşte în familie, în stradă şi chiar în şcoală. Studiile UNICEF arată că 25% dintre copii sunt bătuţi de propriii părinţi, 13% sunt pedepsiţi pe cale violentă de profesori, iar 10% au fost abuzaţi sexual sau molestaţi cel puţin o dată. Dacă ar fi să adunăm împreună toţi copiii – victime ale violenţei, ei ar alcătui mai mult de jumătate dintre şcolile din Moldova.

Viorica Creţu, reprezentanta Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), spune că maturii recurg la violenţă din cauza tradiţiei de a educa copilul prin bătaie, dar şi pentru că nu cunosc metodele non-violente de disciplinare a copilului. Ei sunt obişnuiţi să educe cu palma. Specialista nu dă vina pe alcool, ca o cauză a comportamentului agresiv. «Alcoolul nu este altceva decât un catalizator al unui obicei deja format. Dacă persoana e agresivă, va ataca şi în stare lucidă».

Specialiştii spun că unii copii ajung să nu considere bătaia o încălcare a drepturilor lor, mai ales atunci când sunt bătuţi de părinţi şi rude. Nici părinţii nu realizează că bătaia afectează dezvoltarea celor mici. Un copil abuzat este umilit, neajutorat, nu are încredere în sine şi în oamenii din jur, are aşteptări mici de la ziua de mâine şi ar putea fi şi el violent cu cei din jur.

Legislaţia R. Moldova interzice violenţa asupra copilului, dar nu obligă profesioniştii să raporteze fiecare caz descoperit. 70% dintre profesionişti au recunoscut că au auzit despre cazuri de abuz asupra copiilor, 60% s-au ciocnit cu asemenea situaţii şi doar 40% au înregistrat cazurile de abuz faţă de copii.

Lilia Zaharia-CravcencoPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. mara

    nemernica asta a schimbat dragostea de mamà cu dragostea de cuc,iar voi stati si và dati in statistici,in loc s-o lipsiti de drepturile de pàrinte si sà ràmànà numai cu dreptul de a màngàia cuci alcoolizati.voi vedeti,cà n-are nici un regret pentru copilul maltratat,dar tine una su bunà,cà handralàul àsta betiv e “bun”,adicà ii nenoroceste copilul si ea justificà màrsàvia de a-i rupe coastele unui copil,in loc sà-l declare si sà-l punà ea la dubà,ca mamà,nu altii.el vrea copil? ea e fufa in càutare de distractii cu cine picà,cuc sà fie,nesimtita,cà intrà in sevraj,dacà n-are cuc.ei ii trebuie copii? ce viitor dà ea copiilor àstia? sà-i batjocurescà fiecare derbedeu betiv cu cara ea se “màngàie”? si ea trebuie pusà la dubà,iar copiii la stat,cà-s nenorociti pe viatà.te ingrozàvesti,citind astfel de josnicii cu “mame”,care apàrà cu unghiile hàrmàsarii,dar nu propriul copil.luati-i copiii si nu dati din limbà cu cifre numai sà aveti plan.in curànd,copilul àsta va fi un copil al stràzii,un infractor,ce vede la mama,iubàreatà de cuci,aia va face.

  2. richard

    Mara, jos palaria! Ca de obicei un comentariu la subiect. Intr-adevar, acea femeie cu greu isi merita calificativul de “mama”. Si cand te mai gandesti ca e insarcinata si va mai nenoroci un copil…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *