Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Pâine nouă pentru copiii de…

Pâine nouă pentru copiii de la Ciocana

Odată cu venirea noului an copiii din grădiniţele din sectorul Ciocana au pe masă pâine bună. Şi asta după ce la sfârşitul anului trecut autorităţile au fost anunţate că de mai mult timp copiii sunt hrăniţi cu produse de panificaţie ce nu corespund normelor sanitaro-igienice.

De mai bine de o lună copiii de la Grădiniţa nr. 30, „Clopoţelul”, din sectorul Ciocana, Chişinău, nu mai mănâncă pâine cleioasă. Iulia Rotaru, directoarea acestei instituţii, spune că acum copiii consumă pâine calitativă. „Îmi pare bine că totul a avut un final fericit şi că acum copiii au pâine bună”. Doamna directoare îşi exprimă mulţumirea că, în sfârşit, colegele sale de la alte grădiniţe au avut curajul de a face publică problema cu care se confruntau de mai mult timp, şi anume pâinea de proastă calitate, care era furnizată de firma „Maria Guţu”. Părinţii plătesc aceeaşi sumă pentru  alimentaţie, chiar dacă pâinea pe care o consumă acum este mai scumpă decât cea pe care o aveau anterior. „Suma achitată lunar de către părinţi pentru mâncarea copiilor variază de la 130 până la 140 de lei. Zilnic se acumulează câte 5 lei din plata părinţilor”. Restul banilor este suplinit de către autoritatea publică locală. În final, mesele zilnice ale unui copil la o grădiniţă din sectorul Ciocana costă 16,50 lei.

Cei 270 de copii care frecventează această grădiniţă, ca şi cei aproape 5000 din celelalte instituţii preşcolare din acest sector, mănâncă pâine furnizată de firma SA „Franzeluţa”, cea care a câştigat concursul la 20 decembrie. Licitaţia publică a avut loc la Direcţia de Învăţământ din acest sector.

Alexandru Strătilă, şeful Direcţiei de Învăţământ din sectorul Ciocana, afirmă că, atunci când a avut loc licitaţia, din grupul de lucru au făcut parte şi câţiva directori de grădiniţe. „S-a acordat mai multă atenţie calităţii produselor. Dacă la celelalte licitaţii doream mai mult să economisim, acum s-au ales agenţi economici cu care am mai colaborat anterior”. La concursul pentru produsele de panificaţie a participat doar „Franzeluţa”. „Este un agent economic de încredere, de aceea nu am avut dubii în privinţa lui”. Strătilă susţine că după scandalul legat de calitatea pâinii la grădiniţe, agenţii economici au devenit mai responsabili faţă de calitatea produselor pe care le propun.

Tatiana Mârleanu, jurista Direcţiei de Învăţământ din sectorul Ciocana, membră a grupului de lucru, menţionează că la ultimul concurs pentru selectarea produselor alimentare au participat 12 agenţi economici, 10 dintre ei câştigându-l.  „Franzeluţa” câştigă la produsele de panificaţie cu preţul: pâine albă – 6,10 lei; pâine intermediară – 5,57 lei; chifle – 1,66 lei. Anterior firma „Maria Guţu” oferea aceste produse mai ieftin. Astfel, la pâinea albă preţul era mai mic cu 1, 26 lei; la pâinea intermediară şi la chifle – cu 40 de bani. Biscuiţii vor fi livraţi de firma «Nefis» SRL.

În urma efectuării licitaţiei, felia de pâine de pe masa copiilor nu le va mai periclita sănătatea, cum se întâmpla până nu demult, când la grădiniţele din sectorul Ciocana, or. Chişinău, se achiziţiona pâine coaptă din grâu furajer. Peste 5 mii de copii din 22 de grădiniţe din acest sector erau hrăniţi de mai mulţi ani, de trei ori pe zi, cu produse de panificaţie de calitate inferioară, din materie primă destinată altui scop. Pâinea era furnizată de firma „Maria Guţu”, aceasta câştigând repetat concursurile pentru că oferea un preţ mai mic faţă de alţi agenţi economici.

Lilia Zaharia-Cravcenco