ONU: între sărăcie şi încălzirea globală

257-dezbatere-liceuClimatologii au constatat că ultimul deceniu din secolul al XX-lea şi începutul secolului al XXI-lea constituie cea mai caldă perioadă din ultimii 2000 de ani. Efectele dezastruoase ale schimbării climaterice pot fi observate deja astăzi.

În Africa ele contribuie la extinderea deşertului Sahara. În zonele foarte joase, cum sunt cele din Olanda, Bangladesh şi Veneţia, ele duc la acutizarea problemei inundaţiilor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) apreciază că procesul de încălzire globală este vinovat de moartea anuală a 150.000 de persoane şi de îmbolnăvirea altor 5 milioane din cauza valurilor de căldură sau a diferitelor calamităţi naturale declanşate de acest proces.

În acelaşi timp, omenirea se confruntă cu o altă problema acută: sărăcia. Aproape un miliard (850 de milioane) de oameni suferă de foame sau de subnutriţie, dintre care 170 de milioane sunt copii.

Aceste probleme grave nu pot fi soluţionate concomitent, iar alegerea care trebuie făcută a fost examinată recent în cadrul unei dezbateri la care au participat elevii Liceului “Mircea Eliade” din Chişinău, profesori şi experţi în domeniu. Dezbaterea a fost realizată în baza moţiunii: “ONU ar trebui să dea prioritate eradicării sărăciei înaintea combaterii schimbărilor climaterice, atunci când nu le poate realiza pe ambele”. Prezentarea a avut loc în cadrul concursului internaţional “The People Speak”, ce are drept scop promovarea informării cu privire la problemele globale şi implementarea unor strategii de soluţionare a acestora.

Concluzia realizată în cadrul dezbaterilor s-a referit la necesitatea informării cât mai extinse a tuturor persoanelor şi la crearea unei strategii pe termen lung care ar putea asigura securitatea şi bunăstarea populaţiei. Implicarea tinerilor în astfel de proiecte este binevenită şi contribuie la mediatizarea acestor probleme şi în R. Moldova, care este, de altfel, afectată atât de schimbările climaterice, cât şi de problema sărăciei.

Patricia ZghibarţaPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *