Olandezul pus la zid de o moldoveancă

Olandezul Emile Van Leeuwen împreună cu o cetăţeană a R. Moldova au intenţionat să deschidă un business cu automobile importate din Germania, destinate pentru piaţa neagră din R. Moldova. El a adus un automobil, de model BMV 318 i, până la Vama Sculeni. Moldoveanca urma să se ocupe de devamare şi să-l înregistreze pe numele ei, pe motiv că olandezul nu avea permis de şedere permanentă în R. Moldova. În final, ea l-a lăsat fără BMV şi afacerea s-a stopat.

Emile Van Leeuwen, cetăţean al Olandei, a venit în R. Moldova acum doi ani, intenţionând să activeze în vreun ONG. Ulterior, el a încercat să iniţieze o companie de consultanţă, pentru a atrage investitori olandezi în R. Moldova. Însă, pe 30 ianuarie 2009, a cunoscut-o pe Diana Darii, care s-a oferit să-l ajute pentru a iniţia o afacere la Chişinău. Aceasta i-a oferit olandezului spaţiu locativ. Anume pe acea adresă Leeuwen urma să îşi înregistreze firma. Tot Diana Darii i-ar fi promis să-i perfecteze documentele pentru permis de şedere permanentă în R. Moldova. Atât Leuwen, cât şi anchetatorii susţin că între cei doi a existat şi o relaţie personală, care s-a sfârşit cu ostilităţi.

Olandezul a adus un automobil până la Vama Sculeni

Potrivit ofiţerului de urmărire penală din cadrul CCCEC Rodica Bostănică, cetăţeana Diana Darii ar fi venit cu ideea de a iniţia împreună cu Emile Van Leeuwen un business, aducând automobile din Germania pentru a le comercializa pe piaţa auto din R. Moldova. Primul automobil adus până la Vama Sculeni a fost un BMV 318 i.

“În 2009, am procurat un automobil din Germania. Am venit cu el prin România până la frontiera R. Moldova, însă acolo Diana Darii mi-a spus că nu pot intra în R. Moldova deoarece nu am acte. Ea a spus că va transporta automobilul în Moldova, iar atunci când voi obţine un permis de şedere, vom perfecta actele de înmatriculare pe numele meu”, susţine Emile van Leeuwen.

Ofiţeul de urmărire penală Rodica Bostănică a spus că Emile, fiind cetăţean olandez, avea dreptul la liberă circulaţie în spaţiul european. “Astfel, Diana Darii i-a dat o idee să aducă automobile în R. Moldova, ca aici să le devameze şi să le vândă. El a adus acest automobil, pe care într-adevăr l-a procurat. Apoi a locuit un timp în România, pentru că nu avea permis de şedere în R. Moldova. Diana a preluat automobilul de la Vama Sculeni. L-a devamat şi l-a înregistrat pe numele său. Evident, nu avea cum să-l înregistreze pe numele lui, deoarece el nu avea drept de intrare în ţară”, a mai spus ofiţerul CCCEC.

Faptul că cei doi încercau să cumpere automobile la un preţ de mâna a doua şi să le vândă în R. Moldova a fost confirmat şi de Diana Darii. “El s-a dus să aducă maşini de vânzare. Şi a adus o maşină care avea defecte. Eu am reparat-o. Când a venit în R. Moldova, el cerea de la mine 14 mii de euro pentru automobil, dar eu aflasem că o astfel de maşină costă doar 7 mii de euro. El şi acum îmi este dator cu bani”, spune Darii.

Cazul olandezului rămas fără automobil este examinat de Comisariatul de Poliţie Ungheni (CPU). Dosarul se află în gestiunea colaboratorului de poliţie Ruslan Graev, care ne-a spus că el cunoaşte cazul respectiv, dar că nu ne poate oferi detalii, deoarece urmărirea penală continuă.

Reţinută în flagrant de CCCEC, Darii scapă basma curată

Emile Van Leeuwen susţine că, după ce a cunoscut-o pe Diana Darii, dat fiind faptul că nu avea permis de şedere permanentă pe teritoriul R. Moldova, la expirarea termenului de 90 de zile, a fost nevoit să plece din ţară. Atunci Darii s-a oferit să-l ajute la perfectarea actelor. “Ea a spus că ar putea influenţa funcţionari publici să-mi elibereze permisul, iar pentru aceasta e nevoie să-i dau 1500 de euro”. În aceste condiţii, olandezul s-a adresat cu o petiţie la CCCEC, care a şi reţinut-o în flagrant.

“Eu nu l-am ajutat. Pe un frate poţi să-l ajuţi. Iar el, pentru că i-am făcut actele, trebuia să plătească. El, însă, m-a sunat şi eu am ieşit afară. Ne-am înţeles unde să ne întâlnim. Când mi-a dat banii, tremura. Atunci mi-am dat seama că mă înregistrează. În acel moment, colaboratorii CCCEC m-au reţinut”, spune Darii.

Rodica Bostănică, ofiţer CCCEC, ne-a spus că Centrul a reţinut-o în flagrant pe Diana Darii şi că dosarul deja este cu sentinţa pronunţată. “S-a demonstrat că Darii a recurs la trafic de influenţă. Dar a primit o amendă foarte mică. S-a trecut de la sancţiunea penală la sancţiunea administrativă. Ea este mamă singură cu un copil minor, adică s-au luat în considerare circumstanţele atenuante. Totodată, ea a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei şi prin asta deja este scutită de o treime din pedeapsă”, declară ofiţerul care s-a ocupat de dosar.

Cu toate că moldoveanca a fost reţinută în flagrant în timp ce primea mită de 1500 de euro de la olandez, CCCEC demonstrând astfel că ea a exercitat trafic de influenţă, au scăpat basma curată atât ea, cât şi funcţionarii asupra cărora ar fi exercitat influenţă. “Dintre funcţionari n-a fost pedepsit nimeni în cazul traficului de influenţă. Documentele au fost făcute conform legislaţiei în vigoare. Ea a plătit taxele de stat pentru documente, dar cerea de la olandez o sumă de bani mai mare decât taxa oficială”, explică angajata CCCEC.

CCCEC: Olandezul nu are ce căuta în Moldova

Ofiţerul CCCEC nu a încercat să-şi ascundă antipatia faţă de olandezul Emile Van Leeuwen. Opinia acesteia este că Emile nu are ce căuta în R. Moldova. Totodată, ea a confirmat relaţia de dragoste dintre moldoveancă şi olandez.

“Când am început dosarul pe trafic de influenţă, am văzut că între ei nu a fost doar o relaţie de business, ci şi una de dragoste, ambele transformate în relaţii duşmănoase. Doamna Diana l-a ajutat pe olandez în multe privinţe. Ea a făcut actele pe care i le-a promis. Dar cred că Emile nu are ce căuta în R. Moldova – nu e atât de deştept, nu e atât de curat şi nu are calităţi atât de bune de om de afaceri. El stă de mulţi ani aici. L-am văzut întâmplător în mai multe ipostaze urâte. Pe stradă şi prin cafenele, se afla în stare de ebrietate şi umbla cu minori şi minore. Nu-mi place de el. Mi-am dat seama că nu avea niciun interes să atragă investitori olandezi. Deloc. A făcut 10 ani de facultate şi nu a mai terminat-o. Nu ştiu ce caută el în Moldova”, astfel l-a caracterizat pe olandez angajata CCCEC Rodica Bostănică.

Această caracteristică făcută lui Emile Van Leeuwen de către ofiţerul de urmărire penală care s-a ocupat de dosarul trafic de influenţă în care figura numele Dianei Darii se pare că vine după ce olandezul i-ar fi înregistrat pe mai mulţi angajaţi din structurile Anticorupţie în momente când aceştia ar fi luat mită. Cel puţin aşa reiese din discuţia cu unele surse oficiale.

Moldoveanca afirmă că anchetatorii au trecut de partea ei

“Oameni de la organe au nimerit pe mâna lui. El mergea prin cafenele şi îi filma, îi înregistra pe anchetatorii de la CCCEC şi pe cei de la Ungheni cum luau mită. Apoi se ducea la Direcţia Anticorupţie şi spunea: uite lucrătorii voştri iau mită. Mi-au telefonat şi de la poliţia din Ungheni şi îmi spuneau cum îi fotografia şi îi filma Emile pe poliţişti. Îi urmărea la domiciliu. Poliţiştii mă sunau şi îmi spuneau: “Diana, el mă urmăreşte la domiciliu”. Când m-au prins în flagrant, anchetatorii erau împotriva mea, dar până la urmă, când au înţeles cine-i el, mă sunau şi îşi cereau scuze”, a afirmat Diana Darii.

Igor Vrănescu, şef-adjunct al Secţiei urmărire penală din cadrul CPU, ne-a spus că e la curent cu examinarea cazului în care moldoveanca l-ar fi lăsat fără automobil pe olandez. El susţine că angajaţii poliţiei nu au fost intimidaţi sau fotografiaţi de către Emile Van Leeuwen, precum spune Diana Darii. “Nu dispunem de informaţii referitoare la filmări şi fotografii”, a punctat Vrănescu.

Iurie SANDUŢA


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. vlahlu

  Societatea MD e bolnava… Cine dracu sunt astia de la CCCEC sa decida cine-i bun si cine-i rau pentru Moldova…. Am impresia ca in Moldova fiecare se simte imparat si mai presus de lege…

 2. richard

  “…Pe stradă şi prin cafenele, se afla în stare de ebrietate şi umbla cu minori şi minore. Nu-mi place de el…” Total de acord cu vlahlu. Cine se crede ofiterul de urmarire penala sa categoriseasca persoanele in asa mod? Antipatia ei personala fata de olandez parca ar fi criteriu de intrare in Republica Moldova. Daca am urma aceasta logica, cati moldoveni nu au ce cauta in RM fiindca consuma alcool (putin spus consuma, consuma ca porcii)? Mi se pare ca ofiterul de urmarire penala nu da dovada de impartialitate in exercitarea atributiilor sale de serviciu, este partinitoare si nu este greu de inteles impotriva cui este…

 3. Sergiu din SUA

  Vlahl.
  Sunt de acord cu tine in ce ai spus: Scietatea in MOLDOVA -este BOLNAVA si unii funduri de cur nu au idee ca Europa ii dau salariile. Eu de asi fi responsabil European, asi pune multe pedici pentru moldovenii care vor sa circule in EU, indeferent este rau sau bun. Imi pare rau ca un potlogar incompentent a spus ca Olandezul nu are ce cauta in Moldova, asta ar fi putut calificata ca el fiind RASIST si Xenofob si se pedepseste conform legii cu ani buni, dar totodata pot spune ca acell magar de la CCCEC este in cirdasie cu acea CURVA

 4. alex

  da, asa se sperie strainii… nu demult un italian- american ademenit de o tanara moldoveanca si omorat… strainii cred ca aici o o oaza de oameni sumpli si onesti,
  un ex-presednte al R.M. ademenea strainii cu fete frumoase ! si ciornoziom…
  Coruptii si hotii sau inmultit …

 5. Animal Planet

  Diana a cumparat CCCEC-ul si Judecatorul… Deja este clar si comportamentul ofiterei CCCEC. O cunosc personal pe Diana Darii. A facut parte dintr-un ONG pentru romi…. apoi s-a implicat intr-o organizatie criminala. Mai tarziu a avut un salon d frumusete in Chisinau pe care l-a dat concubinului ei olandez… Si nu inteleg de ce Chetraru de la CCCEC i-a dat drumul asa usor din moment ce a fost prinsa in flagrant. Nu el e acela care dezbate botul la tati… in acest caz sa intelegem ca olandezul e ala cu botul umflat, nu ?

 6. jaen

  este usor de a critica, si apropo autorul articolului a alergat dupa sensatii…nu a fost kiar asa, mai bine jurnalistul ar avea o etica profesionala si sa nu scrie aberatii nedocumerntate, adica de la ungheni nu iau dat informatii dar de la centru da, ofiterul Bostanica este unul profesionist, iar deseori oamenii cumsecada sunt ponegriti pe nedrept, si apoi stasrini nu sunt chiar asa de sfinti cum va credeti, ne socot de categoria adoua….

 7. nelu

  Diana Darii este o escroaca, pe contul careea sunt mai multi oameni amagiti, cazuri de mituire, sustragere a sumelor considerabile de bani si ale faradelegi. Faptul ca a scapat atit de usor de la un dosar PENAL, vorbeste de la sine!!! A MITUIT pe toti, inclusiv si pe marele expert – Rodica Bostănică, care pretinde a judeca oamenii in modul cel mai obiectiv. Rodica Bostanica il invinuieste pe cetateanul olandez, de comportament rusinos, dar ii scapa ca Diana Darii, de nenumarate ori a fost vazuta beata in diverse ipostaze compromitatoare, deseori propunind sa achite factura cu propriul corp…Aceasta mama solitara isi permite sa-si agreseze fiica minora in public, iar apoi sa pretinda ca a fost abuzata la gradinita. Banii tatalui ei + banii obtinuti prin minciuni si scheme dubioase ii permit sa iasa basma curata de oriunde!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *