Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Oamenii care "mănâncă" gunoi

Oamenii care „mănâncă” gunoi

Fac business cu lucruri pe care noi le considerăm inutile. Este istoria a doi moldoveni din Orhei, care pun pe roate o afacere ce le permite să-şi câştige existenţa. Este vorba despre o miniafacere cu gunoi, în care sunt înrolaţi peste 10 tineri şomeri. Aceştia caută toată ziua la gunoişte sticle, carton sau metale, iar cei doi „organizatori” ai afacerii se ocupă cu comercializarea lucrurilor găsite. Şomerii pot câştiga şi 3000 de lei pe lună, în funcţie de cantitatea de „marfă găsită”.

Ilie Nichitov are o poveste de viaţă ruptă din filmele de la Hollywood. S-a născut la Orhei, iar după clasa a cincea a fost dus la o şcoală de corecţie, având patima furatului. Ulterior a plecat la Chişinău, apoi a fost închis iarăşi. „La 20 de ani am ieşit din închisoare. Am lucrat la uzina de maşini, mi-am format o familie, apoi iar am fost bandit prin anii ‘90, că atunci a fost vremea bandiţilor. Am amăgit oamenii, că aşa făceau toţi atunci, chiar şi preşedintele. Apoi, după ce s-a terminat puţin cu bandiţii, am fost la Moscova, unde am condus construcţia unei case. Acolo am stat vreo 5 ani, iar din iulie am stat mai mult la gunoiştea din Orhei”, îşi povesteşte cu seninătate şi chiar cu un soi de mândrie viaţa deloc roză Ilie Nichitov. Este mulţumit că după vârsta de 20 de ani nu a mai călcat prin puşcărie.

Cei doi „parteneri”

Acum trăieşte în satul Cişmea, aflat la câţiva kilometri de Orhei. Întors acasă din Rusia, l-a cunoscut pe Vitalie Nour, şi astfel au devenit un fel de parteneri. Cei doi se ocupă cu strângerea obiectelor care încă mai pot fi utilizate din gunoiştea de la Orhei, cum ar fi sticlele, cartonul sau fierul. „În total strângem 13 feluri de deşeuri”, remarcă Ilie, ajuns la vârsta de 43 de ani.

Vitalie se ocupă cu transportarea celor găsite, iar Ilie cu „motivarea” lucrătorilor şi organizarea lor. Zece  tineri şomeri sunt înrolaţi în această microafacere, despre care organizatorii ei susţin că le permite să-şi câştige existenţa.

„Am venit să lucrez aici pentru că nu vreau să fur. Am fost şi pe la Moscova, am câştigat bani, dar am şi fost amăgit. Mie îmi convine să lucrez aici. Fac 50 sau 100 de lei pe zi, am tot timpul ţigări şi bani de buzunar”, spune Marin, unul dintre tinerii care îşi caută norocul prin gunoi în fiecare zi.

„Eu nu-i caut pe băieţi, ei singuri vin la mine, pentru că nu au în altă parte de lucru”, precizează Ilie Nichitov. Cei care doresc să facă parte din „echipa lui” nu trebuie să bea. Aceasta este calitatea principală a unei persoane care vrea să adune gunoaie. „Aici alcoolul este interzis. Cine bea, pleacă”, spune Ilie.

„Poliţiştii au vrut mită”

Când cei din jurul lor au văzut că gunoiul poate aduce profit, au început să le pună beţe-n roate. Poliţiştii au început să le dea târcoale, iar Primăria din Orhei are mai multe oferte pentru a vinde gunoiştea.

„Au fost poliţiştii! Ne-au ameninţat! Ne-au cerut să plătim pentru sticla pe care o găsim la gunoi. Au motivat că sticla e a oraşului şi trebuie să plătim. N-au de lucru şi vin la noi ca să le dăm măcar 100 de lei. Dar nu şi-au găsit omul potrivit, spune Ilie. Ce, s-a terminat criminalitatea în Moldova? Să se ducă să caute hoţii. Eu, când eram bandit, mă împărţeam cu ei, dar acum muncesc cinstit”, continuă acesta. „Mai înainte nu era nimeni aici, dar de ceva timp, sunt mulţi oameni care vor să cumpere gunoiştea. Ei au impresia că vor face bani uşor, dar se înşală”, mai spune Ilie, care este total nemulţumit de cum este tratat de autorităţi. „Acest gunoi este o bombă pentru ţară, care, deşi nu explodează, ucide. Ucide încet, dar sigur. În loc să ne lase în pace sau chiar să ne plătească pentru ceea ce facem, ei ne pun beţe-n roate şi încearcă să ne alunge de aici”, se plânge Ilie.

3000 de lei pe lună

Salariile celor care lucrează la gunoişte diferă de la om la om şi sunt în concordanţă cu munca depusă de fiecare în parte. „Dacă lucrează normal, un om face 100 de lei pe zi. Pe lună face şi 3000 de lei”, spune Ilie Nichitov, care ne explică şi cum se formează salariul fiecărui muncitor. „Am saci de 2 lei, de 8 şi de 11 lei. Dacă umpli un sac cu toate cele 13 „gunoaie” pe care le strângem, ai 2 lei. Dacă îl mai şi alegi, ai 3,50 lei pentru un sac. Ai 100 de saci, ai 350 de lei”, spune Ilie Nichitov. Despre profitul pe care îl are el, încearcă să evite discuţia, limitându-se doar să ne spună că tot ce face împarte cu partenerul său. După ce am insistat, ne-a spus: „Din gunoi, scoatem şi 50 de mii pe lună. Jumătate dăm la muncitori, jumătate împărţim cu partenerul”.

A venit marfa!

Discuţiile noastre despre bani şi probleme au fost întrerupte brusc de un zgomot de maşină. Era cea care aduce gunoiul. Imediat băieţii au descărcat sacii, au luat în mână furcile şi au plecat să strângă „marfa”. Deşi maşina încă nu descărcase gunoiul, mai multe persoane aşteptau să cotrobăiască prin el. „Mai înainte erau mai puţini, acum sunt mai mulţi”, spune Iurie, şoferul maşinii. „Nu am face asta dacă am avea de lucru, dar nu găsim”, se plânge unul dintre băieţi, în timp ce scotoceşte, împreună cu ciorile, prin gunoiul proaspăt adus.

Planuri de viitor

„Micul afacerist” are planuri mari cu gunoiştea din Orhei, dar şi cu cele din întreaga ţară. Spune că şi-ar dori să tragă lumină în vagonul unde stau muncitorii şi să găsească un investitor care să-l ajute să-şi dezvolte afacerea. Despre îndeletnicirea sa se pare că au auzit şi alte persoane, din alte raioane. Zilele acestea a fost chemat la Cricova, pentru a i se încredinţa gunoiştea de acolo. Pentru cei doi copii ai săi are la fel planuri „măreţe”. Vrea să le dea fiecăruia câte o gunoişte pentru a o întreţine. „Moldovenii aruncă multe lucruri de preţ. Am găsit un inel, bancnote de 10 şi 20 de lei, dolari şi chiar aur! Aşa că, avem de lucru”, concluzionează Ilie Nichitov.

Victor MOŞNEAG