Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   "Oameni de gardă" premiaţi

„Oameni de gardă” premiaţi

276-omul-de-gardaLa începutul săptămânii, redacţia Ziarului de Gardă a înmânat primele patru premii «Omul de gardă». În cadrul unei ceremonii oficiale, câştigătorii lunii aprilie, Oxana Radu, Valentina Cuşnir, Grigore Gorea şi Anatol Croitoru, au spus ce înseamnă a sta de gardă în această societate.

«Este o acţiune care nu a mai avut loc la noi. La iniţiativa unui basarabean stabilit în Franţa, am decis să desemnăm oamenii din societatea noastră care, în condiţii inegale, fac nişte lucruri pe care alţi membri ai societăţii ezită sau nu reuşesc să le realizeze», au spus organizatorii evenimentului, precizând că selectarea premianţilor a început la 6 aprilie, când s-a împlinit un an de la revolta tineretului şi de la evenimentele tragice care au urmat.

276-om-oxana-radu«Am făcut-o pentru a demonstra că nu sunt vinovată»

Oxana Radu, este o tânără care, după ce, în aprilie 2009, a fost supusă maltratărilor în Comisariatul General de Poliţie, fiind ulterior condamnată ilegal de un judecător, a luptat pe parcursul unui an pentru restabilirea adevărului, insistând asupra pedepsirii reprezentanţilor instituţiilor de stat implicaţi în acţiuni de tortură.

«Ceea ce am realizat nu a fost pentru a primi un premiu, ci pentru a face să cunoască şi societatea ce s-a întâmplat în acele zile tragice. Continuă să mai fie persoane care neagă acest lucru, spun că nu au fost vărsări de sânge şi nu au fost copii maltrataţi. Am făcut-o dintr-un imbold de a mă autoapăra şi pentru a demonstra că nu sunt vinovată», a spus tânăra din Cahul, asigurându-ne că va continua să lupte.

276-om-valentina-cusnirViaţa în demnitate şi verticalitate

Valentina Cuşnir spune că nu şi-a închipuit niciodată să-şi trăiască altfel viaţa decât în demnitate şi verticalitate. «Acest îndemn l-am primit de la tatăl meu, care s-a întors de la război fără un picior. Când eram mică el mi-a spus să nu aducem acasă un capăt de aţă străin. Toată viaţa, aceasta a însemnat pentru mine a lupta cu cei care se abat de la criteriul dat», a declarat înlăcrimată fosta parlamentară. «Vreau să mulţumesc din suflet colectivului ZdG, care este pilonul nostru şi care este supus pericolului permanent. Doar împreună putem face ceva şi sunt multe de realizat», a ţinut să menţioneze ea.

Ex-deputata este martoră şi victimă a evenimentelor din aprilie 2009. Ea a fost singura persoană din Parlamentul R.Moldova care în 2005 a votat împotriva alegerii lui Vladimir Voronin ca preşedinte al R.Moldova. A militat pentru justiţie chiar şi în momentul când, în aprilie 2009, a fost sever maltratată de poliţişti. Şi lupta ei continuă. Judecătorii ezită să pronunţe o sentinţă pe marginea cazului ei de maltratare, în care figurează doi poliţişti, procesul de judecată fiind tergiversat, după cum susţine ea.

276-om-grigore-gorea«Am făcut aşa cum mi-a dictat conştiinţa»

Grigore Gorea a fost desemnat «Omul de gardă» pentru marele curaj de care a dat dovadă atunci când lucra la CCCEC. El a dezvăluit public modul în care, fiind angajat la acest Centru în perioada comunistă, a fost forţat, prin comandă politică, să fabrice dosare penale, fiind arestat şi deţinut abuziv în subsolurile poliţieneşti. Şomer până de curând, acesta se află pe ultima sută de metri în restabilirea la serviciu în cadrul forţelor de ordine.

Gorea recunoaşte că nu i-a fost deloc uşor să facă acel pas sau să suporte consecinţele, dar a acţionat astfel din proprie iniţiativă. «Despre mine pot să spun multe. Am procedat aşa cum mi-a dictat conştiinţa. Am considerat că este imposibil să rezişti asupririlor şi presiunilor de la CCCEC, unde am activat. Să fiu sincer, am aşteptat să fiu urmat şi de alţii. Rămâne societatea să ne judece», a declarat Grigore Gorea, care a recunoscut că are o atitudine specială faţă de redacţia ZdG.

276-om-anatol-croitoru«Cel puţin presa are grijă de oamenii care luptă pentru adevăr»

Ultimul premiant al lunii aprilie, Anatol Croitoru, nu se află în Moldova. După evenimentele din aprilie 2009, a solicitat statut de refugiat în România. El este un militant pentru idealurile româneşti. Acesta, în 1991, a arborat Tricolorul pe Comitetul executiv de la Dubăsari, exprimându-şi astfel, împreună cu un grup de cetăţeni, crezul de independenţă şi unitate teritorială a R.Moldova. A participat la războiul ruso-moldovenesc din 1992, dar şi la toate acţiunile ulterioare de apărare a integrităţii R.Moldova şi a românismului în Transnistria.

Premiul a fost ridicat de fiul acestuia, Nicolae, care a recunoscut că nu e deloc uşor să fii copilul unui luptător. Tânărul a mulţumit că cel puţin presa are grijă de oamenii care luptă pentru adevăr.

Premiul „Omul de Gardă” se acordă săptămânal şi constă dintr-o Diplomă, o piesă de artă cu mesaj adecvat (autor, artistul plastic Oleg Dobrovolschi) şi o primă financiară. Acţiunea continuă şi ZdG solicită cititorii să contribuie la identificarea oamenilor cu adevărat curajoşi, care trăiesc un destin special, oameni de care avem nevoie noi toţi şi pe care vrem să-i cunoască toată lumea. ZdG aşteaptă sugestiile dvs., stimaţi prieteni.

ZdG